Het content management systeem WordPress samen met een e-commerce plugin is een prima oplossing om producten of diensten te verkopen via uw website. Omdat er een aantal e-commerce WordPress plugins beschikbaar zijn, hebben wij de drie meest populaire plugins met elkaar vergeleken. Commerciële plugins zoals shopp hebben wij in deze review niet beoordeeld. Bij de vergelijking hebben wij vooral ernaar gekeken of het WordPress e-commerce plugin goed te gebruiken is voor een webwinkel in Nederland. Naast de functionaliteit vinden wij gebruiksgemak en de constante ontwikkeling van een plugin erg belangrijk. Voor onze klanten gebruiken wij meestal het WordPress plugin WooCommerce. Voor de betalingen via iDEAL hebben wij de integratie van het betaalsysteem van Sisow getest.

Een overzicht van e-commerce WordPress plugins (selectie)

e-Commerce WordPress plugins

WooCommerce

WooCommerce e-mails aanpassenZoals bij de inleiding vermeldt, zijn wij een grote fan van WooCommerce, maar wij hebben ons best gedaan zo objectief als mogelijk te blijven.
Opvallend zijn de rapportage tools voor verkopen en orders. Hier is het mogelijk om niet alleen de verkoopgetallen van een dag/maand te bekijken, maar ook de meest verkochte producten of de verkopen per categorie. Vanaf WooCommerce versie 2.0 is de coupon functie veel beter geworden, het is nu mogelijk om coupons op eenvoudige en betere manier voor uw sales/marketing acties te gebruiken. In het geheel valt WooCommerce vooral op, doordat de winkelomgeving als ook de standaard e-mailberichten (voor klanten) er bijzonder professioneel uitzien.

Kortom wanneer u een e-commerce plugin voor WordPress snel wilt integreren is WooCommerce misschien de beste optie.

WP e-commerce

WP e-commerce variabele productenEr zijn voor WP e-commerce verschillende modules beschikbaar die een betaling met iDEAL mogelijk maken. Helaas werken deze niet altijd eenvoudig. Wanneer u gebruik wilt maken van betalingsprovider Sisow, is er geen plugin beschikbaar. Betalingen via Sisow zijn echter wel mogelijk met de tools van iDEAL-checkout.nl. De installatie van deze tools gebeurt alleen niet automatisch. Alle bestanden moeten via FTP worden geüpload en daarnaast worden ze ook niet door WordPress geüpdatet. Het aanpassen van de e-mailberichten is bij WP e-commerce wel eenvoudiger dan bij WooCommerce em Jigoshop. Helaas zijn er maar twee berichten, de orderbevestiging en het bericht voor het versturen van de traceercode van een zending.

De functie voor de coupon lijkt erg goed te zijn, alle instellingen zijn aanwezig die u voor een actie nodig heeft. Helaas was het bij ons niet mogelijk om de coupon voor een order te gebruiken (bugje?).

Jigoshop

Jigoshop verzend optiesWat gelijk opvalt is de overeenkomst van Jigoshop met WooCommerce, dit is te verklaren omdat WooCommerce twee jaar geleden is ontstaan op basis van Jigoshop. Veel functies binnen WooCommerce lijken erg op dezelfde functies in Jigoshop, of is het juist andersom? In onze beleving zie ik een aantal functies in WooCommerce die beter zijn uitgewerkt of verder zijn doorontwikkeld, bijvoorbeeld het bewerken van de e-mailberichten. Bij Jigoshop gebeurt dit net als bij WooCommerce via de tekst editor. Het verschil tussen deze twee plugin is dat bij WooCommerce er opties zijn om delen van berichten te wijzigen. Er zijn ook functies die in Jigoshop duidelijker zijn, zoals bijvoorbeeld het aanmaken van producten is iets beter opgelost dan in WooCommerce. De keuze ligt dus bij de gebruiker welke e-commerce WordPress plugin hij zal gebruiken of waar hij de voordelen ziet. 

Voor zowel Jigoshop als WooCommerce, zijn een aantal uitbreidingen beschikbaar. Bestudeer alle uitbreidingen voldoende, de beschikbaarheid van een unieke uitbreiding kan u namelijk helpen, het juiste e-commerce WordPress plugin te kiezen.

Lees ook deze blogpost:

10 Webshop optimalisatie tips voor success

10 Webshop optimalisatie tips voor success