Op het moment dat u een webshop begint, is het belangrijk om u te verdiepen in de verschillende betaalmogelijkheden zodat u een overwogen keuze te maken. Voor een online betaling in Nederland is iDEAL een essentiële keuze, maar ook enkele andere betaalwijzen kunnen wij u aanbevelen. In dit artikel zetten wij de meest belangrijke betaalwijzen voor u op een rijtje.

Betaalmethoden voor webshops

De meest belangrijke betaalmogelijkheden

De onderstaande betaalwijzen zijn voor de meeste webshops van toepassing.

Keuze nr. 1 = iDEAL

Voor veel webshops is iDEAL de meest belangrijke betaalmogelijkheid, omdat (bijna) elke klant met zijn Nederlandse rekening via iDEAL kan betalen. Daarnaast zijn de kosten per transactie laag en kunnen iDEAL betalingen (net als overboekingen) door de klant niet worden herroepen. Hierdoor bent u zeker van de betaling voordat u de bestelling gaat verzenden. Misschien heeft u naast iDEAL geen andere betaalwijze nodig. Verkoopt u ook producten aan zakelijke klanten? Dan kan het zijn dat de besteller niet gemachtigd is om een betaling uit te voeren. In dit geval is het voordelig om de betaalwijze “Overboeking” aan te bieden. Zo kan de betaling namelijk ook door de inkoopafdeling worden uitgevoerd

iDEAL via een betalingsprovider

Meestal is het voordeliger om een externe betalingsprovider voor de iDEAL betalingen te kiezen. Betalingsprovider zoals Mollie of Sisow bieden naast de plugins voor de verschillende soorten webshops ook extra betaalmogelijkheden.

iDEAL via uw bank

Benodigd u voor uw webshop naast iDEAL geen andere betaalwijze, dan is het soms voordeliger om een iDEAL aansluiting via uw bank te kiezen. De voordelen liggen vooral in de boekhouding, elke transactie via iDEAL wordt als een boeking in de bankafschrift getoond. Helaas zijn er ook nadelen, zo zijn banken vaak niet zo innovatief als het gaat om koppelingen met de verschillende webshop platformen. Informeer u goed voordat u deze keuze maakt. In het algemeen adviseren wij om toch voor een betalingsprovider te gaan.

iDEAL QR

Bij deze vrij nieuwe manier voor een betaling via iDEAL wordt het betaalscherm op een laptop of computerscherm gekoppeld met de mobiele bank applicatie van uw klanten. In plaats van de invoer van codes, wordt de betaling via de mobiele bank applicatie geverifieerd. Deze manier van betalen is erg gebruiksvriendelijk, wordt maar helaas nog niet door elke bank en betalingsprovider (volledig) ondersteunt.

Overboeking (via een betalingsprovider)

Een overboeking is een logische keuze, maar toch moet u bij deze betaalwijze zorgvuldig overwegen of u de betalingen rechtstreeks op uw zakelijke rekening of via een betalingsprovider wil ontvangen. De overboeking via een betalingsprovider heeft als voordeel dat de betaalstatus wordt doorgestuurd naar uw webshop, maar heeft als nadeel dat een betaling langer duurt dan rechtstreeks naar uw rekening. Levert u vaak producten aan (grotere) bedrijven? Bedrijven betalen vaak liever via Overboeking i.p.v. iDEAL.

Betalingen via CreditCard

De betaling via de CreditCard is in Nederland niet de meest populaire betaalmethode en is zeker ook niet de meest voordelige manier voor een betaling. Naast de hogere kosten per transactie (vaste kosten plus een provisie t.h.v. ca. 2% van het transactiebedrag) bestaat er de mogelijkheid tot fraude. Aan de andere kant is het wel een goede betaalwijze voor uw buitenlandse klanten. Meestal zijn er betalingen via CreditCard mogelijk van het type MasterCard en VISA.

Verkoopt u producten naar onze buurlanden?

Voor verkopen in België en Duitsland zijn er andere betaalmogelijkheden die worden aangeboden. Hieronder vindt u een lijst met betaalwijzen die via de meeste Nederlandse betalingsprovider worden aangeboden.

Bancontact

Bancontact (vroeger Mister Cash) is een veelgebruikte betaalmethode in België en wordt vaak vergeleken met iDEAL. Betalingen kunnen niet worden herroepen, maar de kosten per transactie liggen wel stukken hoger dan bij iDEAL.

Belfius Direct Net

De Belfius bank is een van de grootste banken in België en heeft een eigen online betaaloplossing. Net zoals bij Bancontact zijn de betalingen gegarandeerd, maar de kosten per transactie zijn iets lager.

Giropay

Giropay is een van de meest populaire online betaalmethoden in Duitsland. Ook deze betaalmethode wordt vaak vergeleken met iDeal, maar de transactiekosten zijn hoger dan bij iDEAL (1,5 t/m 2% van de transactie plus de vaste kosten).

SOFORT Banking

Deze betaalmethode is eigenlijk gericht op de gehele Europese markt, maar wordt vooral in Duitsland gebruikt om een online betaling te verrichten. De kosten per transactie zijn iets lager dan bij Giropay.

SEPA incasso

Met behulp van SEPA incasso, ook wel Europese incasso genoemd, is het o.a.mogelijk om betalingen te innen via automatisch incasso. Dit lijkt een voordelige betaalwijze, maar vergeet niet dat de betaler een incasso tot 13 maanden kan terugdraaien (als hij kan aantonen dat voor het incasso geen opdracht wordt gegeven).

Overige betaalmogelijkheden

De volgende betaalmogelijkheden zijn vaak goed als aanvulling. Mist u na het lezen van dit artikel nog steeds een betaalmogelijkheid, dan kunt u natuurlijk ook de website van de verschillende aanbieders raadplegen (tabel onderaan).

Achteraf Betalen

Achteraf Betalen is een betaalwijze die wordt aangeboden door onder andere Klarna en Afterpay. Beide worden o.a. via de  platform van Sisow en Cardgate aangeboden en Klarna ook via Mollie. Op het moment dat een betaling door de provider wordt goedgekeurd, is de betaling voor u als winkelier gegarandeerd. Voor beide providers heeft u een aparte overeenkomst nodig. Is uw webshop gebaseerd op WooCommerce? Dan kunt u Klarna en Afterpay ook zonder een andere betaalplatform integreren.

Betalingen via PayPal

Een andere populaire betaalmethode voor uw webshop is PayPal. Er zijn regelmatig klanten die deze betaalwijze gebruiken. Maakt u gebruik van een betalingsprovider (bijvoorbeeld voor iDEAL)? Dan heeft u alsnog een PayPal account nodig. Voor een betaling via PayPal betaalt u de kosten aan de betalingsprovider en aan PayPal. De kosten voor een betaling via PayPal zijn vergelijkbaar met die voor een Creditcard. Met een Paypal businessaccount geniet u wel van de bescherming voor verkopers (verminderd risico voor fraude met een creditcard).

Welke betalingsprovider past het beste bij mijn onderneming?

Nadat u een keuze heeft gemaakt in de betaalmethoden die u wilt aanbieden, is het belangrijk om de juiste betalingsprovider te vinden. In deze lijst vergelijken wij het aanbod van 4 verschillende betalingsproviders die geen abonnementskosten berekenen. U betaalt dus alleen een bedrag per (geslaagde) transactie. Er zijn nog een aantal andere vergelijkbare betalingsproviders, maar deze berekenen wel abonnementskosten en vaak ook opstartkosten.

 MollieSisowTargetPayCardGate
iDEALjajajaja
Overboekingjajajaja
CreditCardjaja¹neeja²
Bancontactjajajaja
Belfius Direct Netjaneeneeja
Giropayneejaneeja
SOFORT Bankingjajajaja
SEPA Incassojaneejaja
Achteraf Betalenjajaneeja²
PayPaljajaneeja

¹ Sisow rekent voor de optie van CreditCard betalingen eenmalige opstartkosten van t.h.v. € 49,95
² Deze betaalmethoden zijn alleen binnen het Professional pakket van CardGate beschikbaar.

Plugins beschikbaar voor WooCommerce

Voor uw webshop met WooCommerce zijn er plugins beschikbaar van elke betalingsprovider die wij in dit artikel hebben genoemd. Deze plugins kunt u makkelijk installeren (en later updaten) via het dashboard van uw WordPress website. De plugin voor CardGate is helaas alleen maar via hun eigen website te downloaden en ondersteund dus geen automatische updates.

Naast een groot aanbod aan betaalmogelijkheden is er ook een groot aanbod van betalingsproviders. Hierdoor wordt de keuze zeker niet eenvoudiger. Wij helpen u graag bij deze keuze en natuurlijk kunnen wij u ook helpen bij het opzetten van uw online onderneming.

Gepubliceerd in: E-commerce website tips

Voordat je de site verlaat...

Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang nieuwe blogposts zoals deze via e-mail.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

iDEAL betalingen voor bedrijfswebsites met onze WordPress plugin

Lees ook deze blogpost:

iDEAL betalingen voor bedrijfswebsites met onze WordPress plugin