WordPress is een content management systeem (CMS) dat gebruiksvriendelijk en flexibel is. Het ideale systeem voor iedereen die een website wil bouwen, maar een aantal WordPress plugins zijn wel nodig om een website helemaal af te maken. De volgende lijst bevat 12 plugins die wij regelmatig voor WordPress websites gebruiken.

Welke WordPress plugins zijn goed voor uw website?

WordPress pluginsNaast de gewenste functionaliteit is het belangrijk dat een plugin ook veilig is, maar hoe weet u dat zonder elke regel code te controleren? WordPress plugins, die regelmatig onderhouden worden en ook een groot aantal gebruikers hebben, zijn meestal veilig. Ga daarnaast op zoek naar beoordelingen en naar artikelen zoals deze. Wanneer veel “specialisten” positief over een bepaalde WordPress plugin schrijven, dan kunt u deze plugin vaak zonder problemen gebruiken.

Plugins voor het WordPress “CMS”

 1. Types – Met behulp van custom post-types en taxonomies is het mogelijk om binnen WordPress compleet nieuwe secties aan te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld producten die hun eigen categorieën krijgen. Het Types plugin neemt dit soort configuraties over, daar daarnaast kan deze plugin nog meer. Voor brijvoorbeeld bestaande of nieuwe post-types kunnen eenvoudig extra velden worden toegevoegd. 
 2. Custom Contact Forms – Standaard bestaat er geen contactformulier voor WordPress. Hierdoor bent u aangewezen op één van de vele plugins waarmee u zelf een contactformulier aan uw website kan toevoegen. Het Jetpack contactformulier is een optie, maar sinds kort gebruiken wij een andere plugin voor al onze (nieuwe) websites. Custom Contact Forms is een goede plugin die op dezelfde manier werkt als uw WordPress CMS. Hierdoor is het mogelijk om een contactformulier, dat beschikt over alle gewenste formuliervelden (input, textarea, select, checkbox, file upload, reCaptcha, etc.), eenvoudig aan uw website toe te voegen. Alle formulieren die via e-mail worden verzonden, worden ook in de database opgeslagen.
 3. Widget Logic – Het toevoegen en configureren van widgets binnen de verschillende sidebars is erg gebruiksvriendelijk, maar helaas is er geen optie om widgets onder een bepaalde conditie wel of niet te tonen. Deze WordPress plugin gebruikt de condities die ook in WordPress templates gebruikt worden om een widget wel of niet te tonen.

WordPress plugins die websites beter maken

 1. RelevanssiRelevanssi – WordPress beschikt over een basis zoekfunctie, maar deze biedt weinig mogelijkheden om de resultaten te beïnvloeden. De zoekresultaten binnen uw WordPress website zijn dan ook niet altijd relevant. Relevanssi is de oplossing. De WordPress plugin bouwt een eigen index en biedt (bijna) alle instellingen die uw website nodig heeft om betere zoekresultaten te tonen. De Relevanssi plugin werkt samen met de “search” template dat binnen de meeste WordPress themes aanwezig is.
 2. Loco Translate – Het WordPress systeem is o.a. in de Nederlandse taal beschikbaar en ook de betere plugins zijn vaak in het Nederlands vertaald. Wanneer het nodig is om extra vertalingen in te voeren, dan is dit binnen WordPress niet erg makkelijk. Het is zelfs noodzakelijk om buiten het systeem de nieuwe taalbestanden aan te maken of te bewerken. Deze plugin neemt de nodige handelingen uit handen, het enige dat nodig is, is het invoeren van de vertalingen, maar dan via de WordPress backend.
 3. WP Ajaxify Comments – Wilt u geen commentaarsysteem gebruiken zoals Jetpack of Disqus, dan is deze plugin de perfecte aanvulling op uw huidige reactieformulier. Het standaard WordPress reactieformulier heeft het nadeel dat een (fout)melding op een nieuwe pagina wordt getoond. Een ongewenst gevolg hiervan kan zijn dat de bezoeker, na het klikken op de “Back” button, zijn reactie helemaal opnieuw moet invullen. De WP Ajaxify Comments plugin voorkomt dit. De foutmelding verschijnt boven het reactieformulier en zo blijft de bezoeker tijdens het plaatsen van de reactie op dezelfde pagina.

Plugins voor o.a. zoekmachine-optimalisatie

 1. Yoast SEO pluguinYoast SEO – Deze plugin is misschien wel de meest belangrijke plugin voor elke WordPress website. WordPress is een goed systeem, maar heeft maar weinig voordelen voor zoekmachine-optimalisatie. WordPress maakt wel goede website-adressen aan, maar heeft verder niet veel SEO functies te bieden. Yoast SEO heeft alle functies die uw website nodig heeft om beter te scoren binnen zoekmachines: Google sitemaps, kruimelpaden, zoekwoord onderzoek, een aantal toevoegingen voor de HTML source code en nog veel meer. Naast de technische SEO features, biedt Yoast SEO uitgebreide functies voor de content optimalisatie binnen de blogposts en pagina’s.
 2. WP Super Cache – Een cache module is geen functie die rechtstreeks in verband staat met zoekmachine-optimalisatie. Een website cache maakt uw WordPress website wel veel sneller en snelheid is dan wel een kenmerk waarmee Google rekening houdt. WP Super Cache is gebruiksvriendelijk en ook goed te configureren wanneer u minder technisch aangelegd bent.
 3. Redirection – Wanneer u de website-structuur bijwerkt, is het nodig dat oude website-adressen worden gelinkt met de nieuwe adressen. Soms worden webpagina’s verwijderd en dan is het meestal beter om een bezoeker te verwijzen naar een vervangende pagina. Redirection biedt deze techniek in een eenvoudig te gebruiken interface. Wanneer uw website compleet wordt vernieuwd is het omleiden van de website-adressen erg belangrijk voor de zoekmachine-posities van uw website.

WordPress plugins voor verschillende functies

 1. WooCommerce – Deze e-Commerce module verandert uw website in een WordPress webwinkel met alle belangrijke kenmerken: winkelwagen, voorraadbeheer, productcatalogus, betaalsysteem en nog veel meer. De WooCommerce plugin is niet alleen de oplossing voor kleinere webwinkels en nieuwe shops, maar is soms ook een goede keuze voor de grotere webwinkels.
 2. Polylang – Levert u producten of diensten aan klanten in het buitenland, dan is het belangrijk dat uw website toegankelijk is in meerdere talen. Polylang regelt niet de vertalingen, maar is het systeem achter de vertalingen. Door deze gratis plugin te gebruiken kunt u voor elke pagina één of meerdere talen invoeren. De plugin zorgt er dan voor dat deze pagina’s met elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kan de eigenaar makkelijker zijn website beheren en is het voor de bezoeker mogelijk om zijn eigen taal te kiezen. Met Polylang is het niet alleen mogelijk om pagina’s of posts te vertalen, maar zijn er ook opties voor de navigatie, widgets en overige teksten.
 3. Antispam Bee – Één van de meest bekende plugins voor het voorkomen van ongewenste spamreacties is Akismet. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze plugin voor commerciële bedrijven helemaal niet gratis is. Een goede vervanging voor Akismet, die wél gratis voor een commerciële website mag worden gebruikt, is AntiSpam Bee. Deze plugin gebruikt unieke technieken om spamreacties tegen te gaan en is hierdoor bijzonder efficiënt.

Er zijn WordPress plugins voor heel veel verschillende functies binnen een WordPress website, maar het is ook goed mogelijk dat een functie (nog) niet bestaat. In dit soort gevallen kan een maatwerk plugin de oplossing zijn.
Neem contact met ons op om de specificaties van uw plugin te bespreken.

Lees ook deze blogpost:

De beste e-commerce WordPress plugins

De beste e-commerce WordPress plugins