WordPress is een bijzonder gebruiksvriendelijk en flexibel content management systeem (CMS). Eigenlijk het ideale systeem voor iedereen die een website wil bouwen. Om je WordPress website compleet te maken, zul je toch een aantal WordPress plugins moeten installeren. De juiste plugins selecteren is niet altijd makkelijk, omdat er duizenden zijn. De onderstaande lijst bevat 16 plugins die wij regelmatig voor de WordPress websites van onze klanten gebruiken.

Deze WordPress plugins staan op onze lijst

Klik op de naam van een plugin om gelijk naar de plugin te springen.

Waar moet je op letten bij de keuze van een WordPress plugin?

Naast de gewenste functionaliteit is het belangrijk dat een plugin ook veilig is. Maar hoe weet je welke plugin veilig is, zonder daarbij elke regel code te controleren? WordPress plugins uit de WordPress repository, die regelmatig worden onderhouden en ook een groot aantal gebruikers hebben, zijn meestal veilig. Ga daarnaast op zoek naar beoordelingen en naar blogposts zoals deze. Wanneer veel “specialisten” positief over een bepaalde WordPress plugin schrijven, dan kan je deze plugin vaak zonder problemen gebruiken.

Plugins die het WordPress “CMS” verbeteren

Advanced Custom Fields

Advanced Custom Fields

Plugin developer: Delicious Brains
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Gratis, Pro $49,00 / jaar

Met behulp van de ACF plugin is het mogelijk om binnen WordPress extra velden aan berichten toe te voegen. Dit zijn standaard velden voor tekst, nummers of een checkbox, maar ook geavanceerde velden zoals de content editor, afbeeldingen, Google Maps of relaties met andere berichten. Met Advanced Custom Fields is het dus mogelijk om compleet eigen content management modules te bouwen. Via eenvoudige functies kunnen de gegevens, die worden ingevoerd, worden uitgelezen binnen de WordPress template bestanden. Voor veel websites is de gratis versie ruim voldoende en voor complexere projecten is de PRO versie zeker een aanrader.

HTML Forms

HTML Forms

Plugin developer: ibericode
Soort plugin: Formulieren
Prijs: Gratis of $81,00 / jaar

Standaard heeft WordPress geen contactformulier. Heeft je thema ook geen eigen contactformulier? Dan wil je gebruik maken van een WordPress contact form plugin. Het Jetpack contactformulier plugin is ook een optie, maar sinds kort gebruiken wij HTML Forms voor een aantal websites. HTML Forms is een goede en flexibele plugin geschreven door de ontwikkelaar van de plugin MailChimp for WordPress, een plugin dat op meer dan 1 miljoen websites is geïnstalleerd. HTML Forms beschikt over alle gewenste formuliervelden (input, textarea, select, checkbox, radio buttons, datum, etc.) die eenvoudig aan een formulier kunnen worden toegevoegd. Alle formulierinzendingen worden via e-mail verstuurd en in de database opgeslagen. Een formulier kan met behulp van een shortcode op de gewenste pagina’s worden ingevoerd.

Wil je meer functies binnen een contactformulier? Dan zal je snel zien dat de premium plugin niet goedkoop zijn. Er is één uitzondering: Forminator van WPMU DEV. Met deze plugin kan je complexe formulieren bouwen zonder daarbij maar 1 regel HTML code te schrijven.

Elementor Page Builder

Elementor Page Builder

Plugin developer: Elementor.com
Soort plugin: Page builder
Prijs: Gratis, Pro $49,00 / jaar

Wilt je een pagina mooi indelen in meerdere kolommen of wil je andere elementen dan tekst en afbeeldingen op bepaalde plekken invoeren? Dan is het zeker een goed idee om met een page builder te werken. Elementor is dé toevoeging aan de huidige editor waarmee je de landingspagina’s kan bouwen die je nodig hebt. De page builder plugin beschikt over een aantal extra elementen zoals slideshows, iconen, Google Maps, tabjes, etc. én er zijn een aantal (betaalde) uitbreidingen beschikbaar. In het verleden hebben wij vooral de Divi builder plugin aanbevolen, maar Elementor is een uitstekend alternatief! Gebruik je al Elementor en ben je op zoek naar meer mogelijkheden? Lees dan gelijk onze review over Elementor Pro.

Admin Columns

Admin Columns

Plugin developer: AdminColumns.com
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Free, Pro $89,00 / jaar

Voor het gelijktijdig bewerken van meerdere berichten beschikt WordPress over beperkte functionaliteiten. Heb je meer nodig, dan is Admin Columns dé oplossing. Toon extra kolommen in het berichten overzicht en bewerk deze gelijk vanuit het overzicht. Natuurlijk kan je dezelfde gegevens ook in bulk wijzigen. De gratis versie uit de repository heeft al een aantal functies, maar wil je bijvoorbeeld producten in je webshop met WooCommerce wijzigen, dan moet je toch voor de premium versie gaan. Deze plugin bespaart je zoveel tijd, dat je de licentiekosten snel terug zal verdienen.

WordPress plugins die je website sneller en beter maken

Related Posts for WordPress

Related Posts for WordPress

Plugin developer: Never5
Soort plugin: Thema
Prijs: Gratis, Pro $5,99 / maand

Bestaat je website uit een blog? Dan is het zeker voordelig om onderdaan elke blogpost een aantal relevante blogposts te tonen. Hierdoor verhoog je de kans dat de lezer meer dan één blogpost leest en hebben de links ook nog een positief effect voor SEO. Google of andere zoekmachines kunnen hierdoor andere (oudere) blogposts opnieuw ontdekken en deze opnieuw indexeren. Een goede gerelateerde post plugin vinden is best lastig. Vaak is de relatie tussen de verschillende blogposts niet optimaal of zijn zware database queries nodig om de juiste blogposts te tonen. Dit geldt niet voor deze plugin. Hier kloppen de relaties en is de plugin geen last voor je WordPress website. Wij gebruiken de plugin al sinds de eerste versie.

Relevanssi

Relevanssi

Plugin developer: Mikko Saari
Soort plugin: Zoeken
Prijs: Gratis, Pro $99,00 / jaar

WordPress heeft al een basis zoekfunctie, maar deze biedt weinig mogelijkheden om de werkwijze te beïnvloeden. De zoekresultaten binnen je WordPress website zijn dan ook niet altijd relevant. Relevanssi is de oplossing. Deze WordPress plugin bouwt een eigen index en biedt (bijna) alle instellingen die je website nodig heeft om betere zoekresultaten te tonen. De Relevanssi plugin werkt samen met de “search” template dat binnen de meeste WordPress themes aanwezig is.

Wij installeren vooral de gratis versie van Relevanssi omdat de winst groot is. Gebruik je WooCommerce of wil je extra functies zoals filters? In dit geval wil je misschien toch voor een ander plugin gaan. Kijk een keer bij FacetWP (voor filter opties) of FiboSearch (voor een betere zoekfunctie met WooCommerce).

Autoptimize

Autoptimize

Plugin developer: Frank Goossens
Soort plugin: Optimalisatie
Prijs: Gratis

Een snelle website is prettig voor de bezoeker en beïnvloedt de ranking van je website in de zoekmachines. Met Autoptimize is het mogelijk om een aantal aanpassingen in de broncode uit te voeren, waardoor bijvoorbeeld de CSS en JS bestanden worden samengevoegd. Hierdoor wordt het aantal bestanden dat binnen de website wordt geladen, verminderd en de laadsnelheid verhoogd. De plugin biedt daarnaast nog een aantal andere functies voor de website optimalisatie.

WP Super Cache

WP Super Cache

Plugin developer: Automattic
Soort plugin: Cache
Prijs: Gratis

Een cache module is geen functie die rechtstreeks in verband staat met zoekmachine optimalisatie. Een website cache maakt je WordPress website wel veel sneller en snelheid is dan wel een kenmerk waarmee Google rekening houdt. WP Super Cache is gebruiksvriendelijk en ook eenvoudig voor de gebruiker die minder technisch is aangelegd.

Naast WP Super Cache gebruiken wij de laatste tijd steeds vaker de cache plugin WP Rocket. Deze premium plugin heeft meer functies, is eenvoudig te gebruiken en maakt je website sneller. In onze blogpost vertellen wij nog meer over WP Rocket.

WordPress plugins voor zoekmachine-optimalisatie

SEOPress

SEOPress, on-site SEO

Plugin developer: SEOPress
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis, Pro $49,00 / jaar

De afgelopen jaren hebben wij regelmatig de gratis versie van Yoast SEO gebruikt. De beschikbare functies waren ruim voldoende voor de meeste websites en de plugin is meestal stabiel. Helaas wordt de gratis versie steeds “dunner” en daarom zijn we een tijd geleden op zoek gegaan naar een alternatief.

Bij SEOPress vonden wij meer functies dan bij Yoast SEO en dat zelf in de gratis versie. De volgende functies zijn belangrijk voor ons:

 • Google sitemaps, die gelijk lopen met de indexeringsinstellingen van de verschillende posts en taxonomies
 • Redirects voor de pagina’s van afbeeldingen
 • Het opschonen van ongewenste elementen in de HTML HEAD sectie
 • De functie om te bepalen of post types en taxonomies wel of niet worden geïndexeerd

Bij de betaalde versie vindt je daarnaast nog deze functies:

 • Geavanceerde functies voor Google Analytics (o.a. voor events en WooCommerce)
 • Structured data schema’s voor Google
 • Optimalisaties voor WooCommerce
 • Broken links en 404 error monitoring

Wil je voor de betaalde versie gaan, dan is deze plugin veel voordeliger dan de andere SEO plugins. Voor $49 per jaar kan je namelijk de plugin voor een onbeperkt aantal websites gebruiken.

Redirection

Redirection

Plugin developer: John Godley
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis

Wanneer je de website structuur wijzigt, is het nodig om oude websiteadressen te linken met de nieuwe adressen. Wanneer webpagina’s worden verwijderd, dan is het meestal beter om een bezoeker te verwijzen naar een vervangende pagina. Redirection biedt deze techniek en heeft een interface waarmee je deze verwijzingen eenvoudig kan invoeren. Wanneer je website compleet wordt vernieuwd is het omleiden van de websiteadressen erg belangrijk voor het behouden van je posities in Google en andere zoekmachines.

Shortpixel image optimizer

Shortpixel image optimizer

Plugin developer: ShortPixel
Soort plugin: Afbeeldingen
Prijs: Gratis, vanaf $4,99

Door het lossless of lossy comprimeren van je afbeeldingen kan de laadtijd van je website sterk worden verbeterd. Shortpixel zorgt voor de verbetering op het moment dat je een afbeelding upload via de Media sectie van WordPress. Maar de plugin biedt nog meer:

 • Ondersteuning van moderne bestandsindelingen zoals WebP en AVIF
 • Instellingen voor het bestandstype en afmetingen
 • Integratie met Cloudflare zodat cached bestanden steeds automatisch worden bijgewerkt
 • Bulk functie voor het optimaliseren van “oude” bestanden

Zonder abonnement kan je elke maand 100 optimalisaties uitvoeren. Afhankelijk van je WordPress thema is dat genoeg voor 20 nieuwe afbeeldingen. Wil je meer credits kopen? Voor 5000 optimalisaties betaal je maar $4,99. Je kan een maandabonnement afnemen waar je elke maand een X aantal optimalisaties krijgt (voordeliger) of eenmalige credits die niet verlopen. De laatste optie kost iets en is deze voordeliger wanneer je elke maand naast de gratis optimalisaties een klein aantal extra credits nodig hebt.

Google Site Kit

Site Kit by Google

Plugin developer: Google
Soort plugin: SEO
Prijs: Statistieken

De officiële Google plugin voor WordPress verbindt je website met diensten zoals Google Analytics, Search Console en PageSpeed Insights. Met behulp van deze plugin krijg je snel inzicht in hoe goed je website het doet in Google zonder je dashboard te verlaten. Gebruik je al een plugin voor Google Analytics? Dan kan je deze vervangen en krijg je gelijk nog de informatie van de andere diensten erbij.

De Google plugin is voordelig door de eenvoudige installatie en de (beperkte) rapportage in je WordPress dashboard. Wil je meer controle over je GA snippet en vind je de rapportage niet belangrijk? Dan kan je beter de Google Analytics code via je child theme installeren en de site handmatig aan Google Search Console toevoegen.

Gebruik je al SEOPress? Dan heb je deze plugin misschien niet nodig. Met de Google Analytics integratie van SEOPress (PRO) zijn namelijk de meest belangrijke functies (en meer) beschikbaar.

 

Broken Link Checker

Broken Link Checker

Plugin developer: WPMU DEV
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis

Niet werkende links of 404 fouten zijn niet goed voor je website, je bezoekers en ook niet voor Google. Het is dan ook belangrijk om niet werkende links zo snel mogelijk op te sporen en deze te verhelpen. De Broken Link Checker plugin helpt je hierbij. Laat de plugin alle links in je website regelmatig contoleren en fix de niet werkende links in een handomdraai. De plugin werkt voor zowel interne als ook externe links.

WordPress plugins voor verschillende functies

Easy WP SMTP

Easy WP SMTP

Plugin developer: wpecommerce, alexanderfoxc
Soort plugin: Systeem
Prijs: Gratis

Zonder een SMTP plugin worden je e-mails vanuit WordPress niet optimaal verstuurt. Met als resultaat dat veel emails in de spambox van de ontvanger belanden. Met Easy WP SMTP kan je de WordPress emails via een SMTP provider naar keuze versturen (bij voorbeeld Sendgrid of Postmark).

Eerder gebruikten wij de plugin WP Mail SMTP, maar sinds enkele jaren zijn er wel gratis functies erbij gekomen en zijn andere belangrijke functies verdwenen naar de betaalde versie. Easy WP SMTP is één van de gratis plugins die gewoon goed werken en dat over alle belangrijke functies beschikt.

WooCommerce

WooCommerce

Plugin developer: Automattic
Soort plugin: E-Commerce
Prijs: Gratis

Met deze e-Commerce plugin wordt je website veranderd in een webshop. De plugin heeft alle belangrijke kenmerken: winkelwagen, eenvoudig voorraadbeheer, productcatalogus, betaalsysteem en nog veel meer. De WooCommerce plugin is niet alleen dé oplossing voor kleinere webwinkels, maar vaak ook een goede keuze voor grote webshops.

ManageWP

ManageWP Worker

Plugin developer: ManageWP
Soort plugin: Management
Prijs: Gratis (basis)

Heb je meer dan 1 website? Dan heb je vast al nagedacht over handige manieren om al die websites te updaten. ManageWP is het management dashboard dat je nodig hebt. Nu adviseren wij je niet om de updates via autopilot uit te voeren, maar ManageWP kan nog veel meer. Wij gebruiken MWP vooral voor het monitoren van (security) updates, het installeren van plugins en thema’s en voor het inloggen naar de diverse WordPress dashboards. Een andere functie die wij erg handig vinden is de mogelijkheid om code snippets te installeren. Deze functie gebruiken wij regelmatig om onze eigen WordPress backup functie te installeren. De basis functies in MWP zijn gratis en andere premium functies zijn voor een kleine prijs te activeren. De ManageWP Worker plugin wordt geïnstalleerd om de website met de SaaS oplossing the verbinden.

NinjaFirewall

NinjaFirewall

Plugin developer: The Ninja Technologies Network
Soort plugin: Beveiliging
Prijs: Gratis, Pro $69,00 / jaar

Zelfs kleine WordPress websites worden dagelijks “aangevallen” door hackers en bots. Dat wil niet zeggen dat je WordPress website een makkelijk slachtoffer is, maar dit soort aanvallen zorgen wel voor overlast. Met het gevolg dat je webserver meer werk moet verrichten. NinjaFirewall houd deze indringers tegen voordat je WordPress applicatie wordt geladen. Dat zorgt voor veel minder “load” op je server, waardoor de websites op deze server veiliger zijn en ook sneller. De gratis versie in de WordPress repository is goed voor veel websites en wil je meer opties of een nog betere beveiliging? Dan adviseren wij de betaalde versie van NinjaFirewall.

Loco Translate

Loco Translate

Plugin developer: Tim Whitlock
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Gratis

Het WordPress systeem is o.a. in de Nederlandse taal beschikbaar en ook de betere plugins zijn vaak al naar het Nederlands vertaald. Wanneer het nodig is om extra vertalingen in te voeren, dan is dit binnen WordPress niet zo makkelijk. Het is zelfs noodzakelijk om buiten het systeem de nieuwe taalbestanden aan te maken of te bewerken. Met Loco translate kan je de nodige vertalingen voor je thema en plugins via het WordPress Dashboard invoeren.

Ben je op zoek naar een plugin dat (nog) niet bestaat? In dit soort gevallen kan een maatwerk plugin de oplossing zijn. Neem contact met ons op om de specificaties van je “eigen” plugin te bespreken.

Gepubliceerd in: Plugins en templates