WordPress is een bijzonder gebruiksvriendelijk en flexibel content management systeem (CMS). Eigenlijk het ideale systeem voor iedereen die een website wil bouwen. Om je WordPress website compleet te maken, zul je toch een aantal WordPress plugins moeten installeren. De juiste plugins selecteren is niet altijd makkelijk, omdat er duizenden zijn. De onderstaande lijst bevat 16 plugins die wij regelmatig voor de WordPress websites van onze klanten gebruiken.

Welke WordPress plugins zijn “goed” voor je website?

Naast de gewenste functionaliteit is het belangrijk dat een plugin ook veilig is. Maar hoe weet je welke plugin veilig is, zonder daarbij elke regel code te controleren? WordPress plugins uit de WordPress repository, die regelmatig worden onderhouden en ook een groot aantal gebruikers hebben, zijn meestal veilig. Ga daarnaast op zoek naar beoordelingen en naar blogposts zoals deze. Wanneer veel “specialisten” positief over een bepaalde WordPress plugin schrijven, dan kan je deze plugin vaak zonder problemen gebruiken.

Wil je nog meer weten over WordPress plugins?

Download dan onze WordPress plugin gids. Deze bevat nog veel meer plugins die wij aanbevelen en extra tips!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Plugins die het WordPress “CMS” verbeteren

Advanced Custom Fields

Advanced Custom Fields

Plugin developer: Elliot Condon
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Gratis, Pro $49,00 / jaar

Met behulp van de ACF plugin is het mogelijk om binnen WordPress extra velden aan berichten toe te voegen. Dit zijn standaard velden voor tekst, nummers of een checkbox, maar ook geavanceerde velden zoals de content editor, afbeeldingen, Google Maps of relaties met andere berichten. Met ACF is het dus mogelijk om compleet eigen content management modules te bouwen. Via eenvoudige functies kunnen de gegevens, die worden ingevoerd, worden uitgelezen binnen de WordPress template bestanden. Voor veel websites is de gratis versie ruim voldoende en voor complexere projecten is de PRO versie zeker een aanrader.

HTML Forms

HTML Forms

Plugin developer: ibericode
Soort plugin: Formulieren
Prijs: Gratis

Standaard heeft WordPress geen contactformulier. Heeft je thema ook geen eigen contactformulier? Dan wil je gebruik maken van een WordPress contact form plugin. Het Jetpack contactformulier plugin is een ook optie, maar sinds kort gebruiken wij HTML Forms voor alle (nieuwe) websites. HTML Forms is een goede en flexibele plugin geschreven door de ontwikkelaar van MailChimp for WordPress, een plugin dat op meer dan 1 miljoen websites is geïnstalleerd. De plugin beschikt over alle gewenste formuliervelden (input, textarea, select, checkbox, radio buttons, datum, etc.) die eenvoudig aan een formulier kunnen worden toegevoegd. Alle formulieren die via e-mail worden verzonden, worden ook in de database opgeslagen. Een formulier kan met behulp van een shortcode op de gewenste pagina’s worden ingevoerd.

Elementor Page Builder

Elementor Page Builder

Plugin developer: Elementor.com
Soort plugin: Page builder
Prijs: Gratis, Pro $49,00 / jaar

Wilt je een pagina mooi indelen in meerdere kolommen of wil je andere elementen dan tekst en afbeeldingen op bepaalde plekken invoeren? Dan is het zeker een goed idee om met een page builder te werken. Elementor is dé toevoeging aan de huidige editor waarmee je de landingspagina’s kan bouwen die je nodig hebt. De page builder plugin beschikt over een aantal extra elementen zoals slideshows, iconen, Google Maps, tabjes, etc. én er zijn een aantal (betaalde) uitbreidingen beschikbaar. In het verleden hebben wij vooral de Divi builder plugin aanbevolen, maar Elementor is een uitstekend alternatief! Gebruik je al Elementor en ben je op zoek naar meer mogelijkheden? Lees dan gelijk onze review over Elementor Pro.

Admin Columns

Admin Columns

Plugin developer: AdminColumns.com
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Free, Pro $49,00 / jaar

Voor het gelijktijdig bewerken van meerdere berichten beschikt WordPress over beperkte functionaliteiten. Heb je meer nodig, dan is Admin Columns dé oplossing. Toon extra kolommen in het berichten overzicht en bewerk deze gelijk vanuit het overzicht. Natuurlijk kan je dezelfde gegevens ook in bulk wijzigen. De gratis versie uit de repository heeft al een aantal functies, maar wil je bijvoorbeeld producten in je webshop met WooCommerce wijzigen, dan moet je toch voor de premium versie gaan. Deze plugin bespaart je zoveel tijd, dat je de licentiekosten snel terug zal verdienen.

WordPress plugins die je website beter maken

Related Posts for WordPress

Related Posts for WordPress

Plugin developer: Never5
Soort plugin: Thema
Prijs: Gratis, Pro $39,90/jaar

Bestaat je website uit een blog? Dan is het zeker voordelig om onderdaan elke blogpost een aantal relevante blogposts te tonen. Hierdoor verhoog je de kans dat de lezer meer dan één blogpost leest en hebben de links ook nog een positief effect voor SEO. Google of andere zoekmachines kunnen hierdoor andere (oudere) blogposts opnieuw ontdekken en deze opnieuw indexeren. Een goede gerelateerde post plugin vinden is best lastig. Vaak is de relatie tussen de verschillende blogposts niet optimaal of zijn zware database queries nodig om de juiste blogposts te tonen. Dit geldt niet voor deze plugin. Hier kloppen de relaties en is de plugin geen last voor je WordPress website. Wij gebruiken de plugin al sinds de eerste versie.

Relevanssi

Relevanssi

Plugin developer: Mikko Saari
Soort plugin: Zoeken
Prijs: Gratis, Pro €89,20/jaar

WordPress heeft al een basis zoekfunctie, maar deze biedt weinig mogelijkheden om de werkwijze te beïnvloeden. De zoekresultaten binnen je WordPress website zijn dan ook niet altijd relevant. Relevanssi is de oplossing. Deze WordPress plugin bouwt een eigen index en biedt (bijna) alle instellingen die je website nodig heeft om betere zoekresultaten te tonen. De Relevanssi plugin werkt samen met de “search” template dat binnen de meeste WordPress themes aanwezig is.

Autoptimize

Autoptimize

Plugin developer: Frank Goossens
Soort plugin: Optimalisatie
Prijs: Gratis

Een snelle website is prettig voor de bezoeker en beïnvloedt de ranking van je website in de zoekmachines. Met Autoptimize is het mogelijk om een aantal aanpassingen in de broncode uit te voeren, waardoor bijvoorbeeld de CSS en JS bestanden worden samengevoegd. Hierdoor wordt het aantal bestanden dat binnen de website wordt geladen, verminderd en de laadsnelheid verhoogd. De plugin biedt daarnaast nog een aantal andere functies voor de website optimalisatie.

WP Super Cache

WP Super Cache

Plugin developer: Automattic
Soort plugin: Cache
Prijs: Gratis

Een cache module is geen functie die rechtstreeks in verband staat met zoekmachine optimalisatie. Een website cache maakt je WordPress website wel veel sneller en snelheid is dan wel een kenmerk waarmee Google rekening houdt. WP Super Cache is gebruiksvriendelijk en ook eenvoudig voor de gebruiker die minder technisch is aangelegd.

Naast WP Super Cache gebruiken wij de laatste tijd steeds vaker de cache plugin WP Rocket. Deze premium plugin heeft meer functies, is eenvoudig te gebruiken en maakt je website sneller. Wij zullen in een latere blogpost nog meer over WP Rocket vertellen. 

WordPress plugins voor zoekmachine-optimalisatie

Yoast SEO

Yoast SEO

Plugin developer: Team Yoast
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis, Pro €89,00/jaar

Deze plugin is naast een cache plugin één van de meest belangrijke plugins voor je WordPress website. WordPress is een goed systeem, maar heeft maar weinig voordelen voor zoekmachine-optimalisatie. WordPress maakt wel goede website-adressen aan, maar heeft verder niet veel SEO functies. Yoast SEO daarentegen heeft alle functies die je website nodig heeft om beter te scoren binnen zoekmachines: Google sitemaps, kruimelpaden, een aantal toevoegingen voor de HTML broncode en nog veel meer. Naast de technische SEO features, biedt Yoast SEO uitgebreide functies voor content optimalisatie binnen je blogposts en pagina’s.

Redirection

Redirection

Plugin developer: John Godley
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis

Wanneer je de website structuur wijzigt, is het nodig om oude websiteadressen te linken met de nieuwe adressen. Wanneer webpagina’s worden verwijderd, dan is het meestal beter om een bezoeker te verwijzen naar een vervangende pagina. Redirection biedt deze techniek en heeft een interface waarmee je deze verwijzingen eenvoudig kan invoeren. Wanneer je website compleet wordt vernieuwd is het omleiden van de websiteadressen erg belangrijk voor het behouden van je posities in Google en andere zoekmachines.

Google Site Kit

Site Kit by Google

Plugin developer: Google
Soort plugin: SEO
Prijs: Statistieken

De officiële Google plugin voor WordPress verbindt je website met diensten zoals Google Analytics, Search Console en PageSpeed Insights. Met behulp van deze plugin krijg je snel inzicht in hoe goed je website het doet in Google zonder je dashboard te verlaten. Gebruik je al een plugin voor Google Analytics? Dan kan je deze vervangen en krijg je gelijk nog de informatie van de andere diensten erbij.

Broken Link Checker

Broken Link Checker

Plugin developer: ManageWP
Soort plugin: SEO
Prijs: Gratis

Niet werkende links of 404 fouten zijn niet goed voor je website, je bezoekers en ook niet voor Google. Het is dan ook belangrijk om niet werkende links zo snel mogelijk op te sporen en deze te verhelpen. De Broken Link Checker plugin helpt je hierbij. Laat de plugin alle links in je website regelmatig contoleren en fix de niet werkende links in een handomdraai. De plugin werkt voor zowel interne als ook externe links.

WordPress plugins voor verschillende functies

WooCommerce

WooCommerce

Plugin developer: Automattic
Soort plugin: E-Commerce
Prijs: Gratis

Met deze e-Commerce plugin wordt je website veranderd in een webshop. De plugin heeft alle belangrijke kenmerken: winkelwagen, eenvoudig voorraadbeheer, productcatalogus, betaalsysteem en nog veel meer. De WooCommerce plugin is niet alleen dé oplossing voor kleinere webwinkels, maar vaak ook een goede keuze voor grote webshops.

ManageWP

ManageWP Worker

Plugin developer: ManageWP
Soort plugin: Management
Prijs: Gratis (basis)

Heb je meer dan 1 website? Dan heb je vast al nagedacht over handige manieren om al die websites te updaten. ManageWP is het management dashboard dat je nodig hebt. Nu adviseren wij je niet om de updates via autopilot uit te voeren, maar ManageWP kan nog veel meer. Wij gebruiken MWP vooral voor het monitoren van (security) updates, het installeren van plugins en thema’s en voor het inloggen naar de diverse WordPress dashboards. Een andere functie die wij erg handig vinden is de mogelijkheid om code snippets te installeren. Deze functie gebruiken wij regelmatig om onze eigen WordPress backup functie te installeren. De basis functies in MWP zijn gratis en andere premium functies zijn voor een kleine prijs te activeren. De ManageWP Worker plugin wordt geïnstalleerd om de website met de SaaS oplossing the verbinden. 

NinjaFirewall

NinjaFirewall

Plugin developer: The Ninja Technologies Network
Soort plugin: Beveiliging
Prijs: Gratis, Pro $45,00 / jaar

Zelfs kleine WordPress websites worden dagelijks “aangevallen” door hackers en bots. Dat wil niet zeggen dat je WordPress website een makkelijk slachtoffer is, maar dit soort aanvallen zorgen wel voor overlast. Met het gevolg dat je webserver meer werk moet verrichten. NinjaFirewall houd deze indringers tegen voordat je WordPress applicatie wordt geladen. Dat zorgt voor veel minder “load” op je server, waardoor de websites op deze server veiliger zijn en ook sneller. De gratis versie in de WordPress repository is goed voor veel websites en wil je meer opties of een nog betere beveiliging? Dan adviseren wij de betaalde versie van NinjaFirewall.

Loco Translate

Loco Translate

Plugin developer: Tim Whitlock
Soort plugin: Dashboard
Prijs: Gratis

Het WordPress systeem is o.a. in de Nederlandse taal beschikbaar en ook de betere plugins zijn vaak al naar het Nederlands vertaald. Wanneer het nodig is om extra vertalingen in te voeren, dan is dit binnen WordPress niet zo makkelijk. Het is zelfs noodzakelijk om buiten het systeem de nieuwe taalbestanden aan te maken of te bewerken. Met Loco translate kan je de nodige vertalingen voor je thema en plugins via het WordPress Dashboard invoeren.

Ben je op zoek naar een plugin dat (nog) niet bestaat? In dit soort gevallen kan een maatwerk plugin de oplossing zijn. Neem contact met ons op om de specificaties van je “eigen” plugin te bespreken.

Gepubliceerd in: Plugins en templates

WordPress contact form plugins, dat zijn je opties

Lees ook deze blogpost:

WordPress contact form plugins, dat zijn je opties