Een van de grootste voordelen van WordPress is de gebruiksvriendelijkheid. Met enige kennis en hulp kunt u uw eigen website beheren. WordPress is echter niet alleen te gebruiken voor blogs en bedrijfswebsites. Met behulp van WooCommerce kan zelfs een webshop worden gebouwd. Het CMS zorgt er dan voor dat u zelf nieuwe pagina’s aan kunt maken of producten in kunt voeren. Vaak krijgen wij echter de vraag hoe men in WooCommerce variabele producten moet invoeren. In dit artikel leggen wij uit hoe dit werkt.

WooCommerce Handleiding: variabele producten invoeren

Simpele en variabele producten

Binnen uw WooCommerce webshop is het mogelijk om naast een simpel product ook andere soorten producten in te voeren, waaronder variabele producten. Deze optie in WooCommerce is voordelig als u een product, bijvoorbeeld een kledingstuk, in verschillende kleuren of maten verkoopt. Een variabel product biedt dan de volgende voordelen:

 • U hoeft het product maar één keer in te voeren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar is ook voordelig voor SEO. U hoeft namelijk maar één keer de productomschrijving te verzinnen en plaatst dus geen dubbele content.
 • De eigenschappen (kleur en maat) kunnen worden gebruikt om producten te filteren. Bezoekers kunnen hierdoor sneller het juiste product selecteren.
 • Geeft u de verschillende variaties weer van een product, dan is de kans groter dat dit product wordt gekocht. Potentiële klanten kunnen direct zien of u het product ook in een andere kleur verkoopt.

Hoe moet ik variabele producten invoeren in WooCommerce?

Stap 1: Een nieuw product toevoegen

Wilt u een variabel product invoeren, dan moet u eerst een nieuw product toevoegen. Op dit moment heeft u WordPress nog niet verteld of het een simpel of een variabel product is.

Stap 2: Variabel product instellen

Variabel product instellen

Onderaan de productpagina vindt u een metabox met de WooCommerce productgegevens. Hier kunt u het producttype wijzigen van simpel product naar variabel product. Vervolgens ziet u in het menu verschillende opties staan, waaronder algemeen, voorraad, etc. Deze kunt u overslaan, omdat u deze later per variatie moet instellen.

Stap 3: Eigenschappen toevoegen

Voordat u de variabele producten kunt toevoegen, is het noodzakelijk om eigenschappen toe te voegen. Dit kunnen eigenschappen zijn die u kenbaar wil maken aan de potentiële klant, maar de eigenschappen kunnen ook alleen worden gebruikt voor het aanmaken van variabele producten. Een voorbeeld van een eigenschap is bijvoorbeeld de kleur. Wanneer u verschillende kleuren invult bij eigenschappen, kunt u voor elke kleur een variabel product aanmaken.

Eigenschappen kunnen op 2 manieren worden toegevoegd. Via de speciale “eigenschappen” pagina of via het product zelf. Wij raden u aan om het product toe te voegen via de speciale pagina, aangezien dat verschillende voordelen heeft. Een groot voordeel is bijvoorbeeld dat de eigenschappen worden opgeslagen en u ze voor meerdere producten kunt gebruiken. Dit scheelt niet alleen werk, maar zorgt u er ook voor dat de eigenschap maar op één manier wordt ingevoerd.  

Eigenschappen toevoegen

Volg de volgende stappen om eigenschappen toe te voegen:

 • (Indien nodig) sla uw product op als concept
 • Klik links in het dashboard op Producten > Eigenschappen
 • Vul onder “een eigenschap toevoegen” de naam van de eigenschap in. Dit kan bijvoorbeeld “kleur” of “afmeting” zijn.
 • Let op! Er zijn 2 manieren om later de waarden te selecteren. Dit kunt u instellen tijdens het invoeren van een eigenschap. Er zijn twee verschillende types, namelijk “tekst” en “selecteer”. Bij het type “tekst” is het mogelijk om via de productpagina eigen termen te definiëren. Bij “selecteer” is dit niet mogelijk. Bij deze laatste kunt u alleen de waarden gebruiken die u al heeft toegevoegd aan de eigenschap.
 • Om vervolgens de verschillende opties toe te voegen klikt u op het icoontje achter de eigenschap. Hier kunt u vervolgens de verschillende waarden toevoegen.

Stap 4: Eigenschappen gebruiken

Nu de eigenschappen zijn ingevoerd, kunt u deze bij de productgegevens gebruiken. Ga daarvoor eerst terug naar de productpagina van het product dat u aan het invoeren was. Scroll naar beneden om de productgegevens te wijzigen.

Eigenschappen gebruiken

 • Klik op eigenschappen (in de metabox)
 • Kies een eigenschap en klik op toevoegen
 • Nadat u op toevoegen heeft geklikt, kunt u de verschillende waarden toevoegen. Een dropdown menu verschijnt als u met de muis in het invoerveld klikt. Heeft u eerder voor het type “Text” gekozen, dan moet uw de verschillende waarden zelf invoeren.
 • Vervolgens staan er onder de naam twee opties die u kunt aanvinken. Wilt u ervoor zorgen dat de eigenschappen op de website worden getoond, vink dan “toon op de productpagina” aan. De tweede optie moet u aanvinken als u de eigenschap wilt gebruiken om deze aan het variabele product toe te voegen. Sla vervolgens de eigenschappen op.

Stap 5: Variaties toevoegen

Variaties toevoegen

Via variaties kunt u vervolgens de variabele producten toevoegen. Hiervoor kunt u het volgende stappenplan volgen:

 • Klik op op “variatie toevoegen” om een nieuw variabel product aan te maken. Voor elk variabel product voegt u een nieuwe variatie toe.
 • Vervolgens verschijnt er voor elk product een gesloten veld met daarvoor het productnummer. Naast het product nummer kunt u de waarde kiezen die bij het product hoort. Dit kan bijvoorbeeld de kleur of de afmeting zijn.
 • Door het veld open te vouwen kunt u de overige kenmerken toevoegen. Waaronder gewicht, afmeting, voorraadstatus en bijvoorbeeld een unieke foto.
 • Vergeet de wijzigingen niet op te slaan.

Wanneer u het product heeft opgeslagen, zal dit er (afhankelijk van uw gekozen WordPress template) zo uit te zien:

Variabele producten met woocommerce

Heeft u hulp nodig met WooCommere en het invoeren van variabele producten? Neem dan contact op met finalwebsites.

Gepubliceerd in: E-commerce website tips

Een webshop beginnen? Voorkom deze fouten

Lees ook deze blogpost:

Een webshop beginnen? Voorkom deze fouten