Webshop-groei begint hier! Ontdek onze sitecheck

Domeinnaam registreren

Een nieuwe domeinnaam registreren of uw oude domeinnaam verhuizen? Naast de registratie leveren wij alle bijbehorende diensten zoals een DNS zone en forwarders voor website en e-mail.

Uw eigen domeinnaam gebruikt u meestal voor het adres van uw website en voor uw e-mailadressen. Een domeinnaam is als het ware een soort digitale identiteit. Zonder domeinnaam zou de klant uw website niet kunnen vinden. Wilt u een website beginnen, dan is de domeinnaam het eerste wat u nodig heeft.

Is uw domeinnaam nog vrij?

Wilt u weten of een bepaalde domeinnaam beschikbaar is? Gebruik dan gelijk ons domeinnaam controle formulier.

Wat kost het domeinnaam registreren?

De kosten per domein verschillen per extensie, voor een .nl domeinnaam betaalt u bij finalwebsites €15,00 per jaar. Voor de jaarlijkse kosten van de ~500 andere domeinnaam extensies kunt u het beste contact met ons opnemen. Onze prijzen (excl. BTW) worden ook getoond wanneer u het domeinnaam formulier gebruikt (alleen wanneer een domeinnaam nog vrij is).

Wat te doen als de gewenste domeinnaam niet vrij is?

Met miljoenen .nl domeinnaam registraties is het soms erg lastig om een goede domeinnaam te registreren. Vooral korte domeinnamen zijn vaak al bezet. Een optie is het om de gekozen domeinnaam met een extra woord te verlengen, zoals de plaatsnaam van uw bedrijf of met woorden zoals “online” of “direct”. Maar wat als dit geen optie is? Gelukkig zijn er intussen ruim 500 verschillende domeinnaam extensies waarmee u een domeinnaam kan registreren. Controleer bijvoorbeeld of de gewenste domeinnaam nog wel vrij is met de .com of .eu extensie?

Nog meer keuze door “nieuwe” domeinnaam extensies

De afgelopen tijd zijn er ook nog een aantal nieuwe domeinnaam extensies erbij gekomen: .shop, .amsterdam of .blog zijn enkele voorbeelden. Een aantal bedrijven experimenteren met dit soort “nieuwe” domeinnamen en zelf Google geeft aan dat een nieuw geregistreerde domeinnaam met een nieuwe extensie niet achterblijft t.o.v. van een nieuwe domeinnaam met een landen extensie of een algemene extensie zoals .com. Wij persoonlijk vinden namen zoals tuinmeubel.shop erg leuk klinken, maar wij zouden niet snel een reeds bestaande .nl domeinnaam vervangen met een nieuwe extensie domeinnaam.

Is de gewenste domeinnaam niet vrij? Meer tips vind u hier: De juiste domeinnaam kiezen.

Diensten voor klanten met een uitgebreid domeinnaam portfolio

Beschikt u over een groter aantal domeinnamen en bent u op zoek naar een partner waar u deze nog beter kunt beheren? Bij finalwebsites beschikken wij over de juiste ervaring en adviseren wij u waar nodig. Elk domeinnaam portfolio is verschillend en zo ook ons dienstenpakket en de bijbehorende prijzen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden en voor een offerte.

Extra’s voor domeinnamen

Bij finalwebsites houden wij van duidelijke afspraken. De onderstaande eigenschappen zijn incl. bij elke domeinnaam registratie:

  • Een DNS zone zonder een beperking voor het aantal en soort records
  • Ondersteuning bij het beheren van de DNS records
  • Gebruik onze of uw eigen nameservers
  • Extra bescherming door DNSSEC (indien mogelijk)
  • Forwarder functie naar uw website
  • E-mail forwarder functie (informeer voor eventuele meerkosten)
Domeinnaam registreren

Meer bescherming voor uw domein en website met DNSSEC

DNSSEC is een uitbreiding op het Domain Name System (DNS). Met behulp van DNSSEC wordt uw domeinnaam extra veilig en kan een hacker de traffic van uw website niet meer onopgemerkt omleiden. Deze extra beveiliging wordt standaard .nl domeinnamen en een groot aantal andere domeinnaam-extensie aangeboden.

Hoe werkt DNSSEC?

DNSSEC is een cryptografische beveiliging voor het DNS-protocol. Clients die deze uitbreiding ondersteunen (de meeste webbrowsers), ontvangen via de nameserver van de domeinnaam een digitale handtekening. Is deze handtekening niet geldig, dan verschijnt er een melding voor de bezoeker van een website.

5 belangrijke tips voor het registreren van uw domeinnaam

  • Heeft u een goede domeinnaam gevonden, maar wilt u er toch nog een nachtje over slapen? Bespreek uw idee dan niet met derden, zo voorkomt u dat iemand anders met uw idee ervandoor gaat.
  • Gebruik geen merknamen in uw domeinnaam. Het zou erg jammer zijn als u in de toekomst een nieuw domeinnaam moet gaan gebruiken terwijl uw website uitstekend in Google wordt gevonden!
  • Gebruik geen woordcombinaties die ook op andere manieren kunnen worden gespeld of uitgesproken. Of registreer ook de domeinnamen met de andere spelling en herleidt deze naar de juiste domeinnaam.
  • Gebruik geen domeinnaam die met of zonder streepje(s) al door iemand anders is geregistreerd. Het zou erg jammer wanneer een potentiële klant bij een concurrent uitkomt of uw website niet kan vinden.
  • Voor een betere vindbaarheid in Google speelt de extensie vaak een belangrijke rol. Gebruik daarom een landen extensie wanneer uw website in het desbetreffende land gevonden moet worden.

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen krijgen wij regelmatig wanneer het gaat om het domeinnaam registreren.

Domein verhuizen, hoe werkt dat?

Elke domeinnaam wordt geregistreerd bij een register, dit is een instelling die zelf geen domeinnamen “verkoopt”. Wanneer u een domeinnaam naar een andere provider wilt verhuizen, is dit maar een wijziging binnen het register. Hierdoor ontstaan er geen problemen en blijft uw website in de lucht.

Stappenplan domein verhuizen:

  1. Zorg ervoor dat het e-mailadres dat bij de domeinnaam hoort juist is
  2. vraag nu de verhuiscode (token) op
  3. bestel nu het domeinnaam-pakket bij ons of de nieuwe hosting provider, vergeet hierbij niet de juiste instellingen voor uw website en e-mail
  4. zeg het contract bij de oude provider op wanneer de domeinverhuizing is afgerond

Moet ik webhosting en domeinnaam altijd bij één en dezelfde provider afnemen?

Er zijn een aantal providers waar een nieuwe website of hosting begint met het verhuizen van de huidige domeinnaam. Technisch gezien is dat niet nodig en kunt u domeinnaam en hosting bij twee verschillende providers onderbrengen.

Wat kan ik doen wanneer een iemand anders "mijn" domeinnaam heeft geclaimd?

Wanneer u een geregistreerd merk heeft dan is het (vaak) mogelijk om niet geautoriseerd gebruik van uw merknaam binnen een domeinnaam tegen te gaan. Lastig wordt het wanneer het gaat om uw handelsnaam. In dit geval kunt u proberen om een domeinnaam tegen betaling over te nemen. Veel domeinnamen worden geregistreerd om deze achteraf te verkopen. Contacteer de registrant van een domeinnaam voor een eventuele verkoopprijs. Zijn er geen contactgegevens beschikbaar? Vraag de provider die in de WHOIS record staat vermeld om uw vraag naar de registrant door te sturen.