Gelukkig bestaat er niet zoiets als één juiste website. Om uw website overeen te laten komen met de kernwaarden van uw organisatie zijn er veel verschillende mogelijkheden. Door bijvoorbeeld WordPress en een premium web template te gebruiken, beschikt u al snel over deze mogelijkheden. Zo kunnen vaak de kleuren worden gewijzigd, widgets worden toegevoegd en voor sommige templates is het zelfs mogelijk om hele pagina’s te wijzigen. Wanneer u niet over de nodige kennis beschikt, kan een website aanpassen erg lastig zijn. In deze blogpost helpen wij u op weg.

Website aanpassen als een PRO

Wat kunt u aan de website aanpassen?

Wanneer uw website al aardig naar wens is, kunnen wat kleine aanpassingen genoeg zijn. Dit soort aanpassingen kunnen vaak via de theme settings worden ingesteld. Grote aanpassingen aan het design of de inhoud vereisen vaak meer technische kennis en de hulp van een website bouwer is geen overbodige luxe. Heeft u wat wijzigen in gedachten, overleg dan altijd met uw website bouwer over de mogelijke oplossingen en risico’s. Wij maken voor onze klanten altijd een backup zodat wijzigingen eenvoudig ongedaan kunnen worden gemaakt.

Uw WordPress website aanpassen

Voor het aanpassen van uw websites, zodat deze bij uw huisstijl en/of wensen past, heeft u verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken wij de manieren hoe u uw WordPress website kunt wijzigen.

 • Aanpassingen via de theme settings
  De eerste stap om uw website aan te passen is via de theme settings. Deze kunt u (meestal) vinden onder weergave. Naast de kleuren kunt u vaak het logo, de typography, bepaalde delen van de homepage en andere secties aanpassen.
 • Pagina’s bouwen/beheren met page builders zoals Divi
  Bij finalwebsites werken wij niet vaak met page builders (Divi uitgezonderd), maar wanneer u over weinig HTML kennis beschikt, kan een page builder een uitkomst bieden.
 • Kleine aanpassingen via CSS code
  Beschikt u over enige CSS kennis dan kunt u kleine stijl wijzigingen via de “Customizer” toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van afstanden, kleuren of de grootte van de lettertype.
 • Gebruik widgets om eenvoudig uw pagina’s aan te passen
  Met widgets kunt u tekst, links, afbeeldingen en meer aan uw pagina toevoegen. Door de extra plugin “widget logic” kunt u zelfs bepalen welke widgets op welke pagina(s) moeten worden weergeven.

Let op! Het lijkt heel eenvoudig om een WordPress plugin te installeren voor een nieuwe functie. Toch raden wij u aan om geen plugin voor kleine website aanpassingen te gebruiken. Overleg altijd met uw website bouwer omdat te veel “slechte” plugins problemen op uw website kunnen veroorzaken.

Website aanpassingen die u zelf kunt doen

Beschikt u over enige website kennis, dan zou u zelf de content of de websitestructuur kunnen aanpassen. Overleg goed wat u zelf kunt doen en zoals wij eerder al adviseerden, vergeet niet om een backup te maken. Gebruik de onderstaande tips om de aanpassingen zo goed en veilig mogelijk uit te voeren.

 • Raadpleeg de statistieken van de pagina of sectie die u wilt wijzigen, om te controleren of deze veel organische traffic heeft. Wanneer een pagina veel traffic heeft, wilt u deze zeker niet verwijderen, maar juist verbeteren.
 • Gebruik een testomgeving voor grote wijzigen. Kleine aanpassingen die weinig invloed hebben op uw website, kunt u snel en eenvoudig uitvoeren. Wanneer u bijvoorbeeld een pagina opnieuw indeelt, dan is het zeker een goed idee om deze eerst op een mobiel en een tablet te testen
 • Gebruik redirect rules voor pagina’s die komen te vervallen of waarvan u de URL gaat wijzigen. Wanneer een pagina niet waardevol genoeg is, niet langer op uw website thuishoort en weinig tot geen traffic heeft, kan het soms beter zijn om een pagina te verwijderen. Vergeet dan niet om een redirect toe te voegen.
 • Test alle nieuwe pagina’s voor mobiel en tablet. Aangezien websites steeds vaker op mobiel of tablet worden bekeken, is het belangrijk om de pagina ook op mobiel en tablet te testen.
 • Test nieuwe en gewijzigde formulieren. Een formulier kan er aan de voorkant goed uitzien, maar dat betekent niet dat deze ook werkt. Test alle mogelijke velden om te zien of deze ook werken.

Meer tips ontvangen?

Schrijf je vandaag nog in en ontvang toekomstige blogposts in je mailbox.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Website aanpassingen door de website bouwer

De kosten voor website aanpassingen kunnen hoger uitvallen dan verwacht wanneer deze bijzonder uitgebreid zijn en speciale kennis is vereist. Zeker wanneer u de kennis van uw website bouwer moet raadplegen. Een goede briefing kan er voor zorgen dat uw website snel op de juiste manier is aangepast. Plan vooruit om hoge kosten te voorkomen!

 • Bedenk goed wat u wilt om extra wijzigingen te voorkomen. Wanneer u een vage e-mail aan uw website bouwers stuurt, kan het lang duren en veel inspanning vragen, voordat de juiste aanpassingen zijn uitgevoerd. Wees zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk in uw communicatie.
 • Overleg met de website bouwer wat er mogelijk is. Sommige ideeën zijn er goed, maar niet altijd mogelijk. Overleg altijd met uw website bouwer of uw idee de beste oplossing is voor uw probleemstelling.
 • Informeer uw website bouwer duidelijk over uw wensen. Om te voorkomen dat uw website bouwer de wijzigingen meerdere malen moet uitvoeren, is een duidelijke briefing belangrijk. Wij raden u aan om ook voorbeelden mee te sturen.
 • Vraag om een duidelijke offerte. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, wat betreft de prijs of de omvang van de opdracht? Laat uw website bouwer dan een gedetailleerde offerte opstellen, waarin duidelijk wordt omschreven wat er wordt gewijzigd.
 • Heeft u een WordPress website? Zoek dan eerst naar plugins. Voor veel verschillende wijzigingen zou u een plugin kunnen gebruiken, maar zoals wij eerder al zeiden gebruik niet teveel plugins. Kleine wijzigingen kunnen beter met behulp van HTML en CSS worden gedaan.
 • Vraag voor grotere wijzigingen om een testomgeving. Wanneer een groot deel van de website wordt gewijzigd, is het goed om het resultaat eerst in een testomgeving te bekijken. Grote aanpassingen moeten zorgvuldig worden getest en dit is eenvoudiger in een testlocatie.
 • Test het opgeleverde werk ook goed op mobiel. Een goede website bouwer test de website ook op andere schermen, zoals mobiel en tablet. Controleer desondanks toch of uw website ook op mobiel werkt.

Uw website laten aanpassen door finalwebsites

Deze blogpost is geschreven op basis van onze eigen werkwijze en idealen. Wij passen al jaren de websites van onze klanten aan en hebben ervaring met verschillende soorten content management systemen. Uw website aanpassen is voor ons geen enkel probleem, dus neem contact op voor de mogelijkheden.

Gepubliceerd in: Website beginnen

Voordat je de site verlaat...

Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang nieuwe blogposts zoals deze via e-mail.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Tips voor een goede website: deze fouten wilt u echt niet maken

Lees ook deze blogpost:

Tips voor een goede website: deze fouten wilt u echt niet maken