WordPress optimaliseren

Met meer dan 72 miljoen installaties is WordPress het meest populaire content management systeem (CMS). Daarnaast is dit CMS bijzonder gebruiksvriendelijk en is het mogelijk door het gebruik van uitbreidingen (plugins en templates) vrij snel een professionele website te bouwen. Maar hoe zit het met de snelheid van een website gebaseerd op WordPress? In principe kan een WordPress website net zo snel geladen worden als elke andere dynamische website. Naast de vraag om website aanpassingen, krijgen wij net zo vaak de vraag om een WordPress website te optimaliseren voor een hogere snelheid.

Optimaliseren voor GoogleHet optimaliseren van uw website is niet alleen goed voor de ervaring van uw bezoekers, maar draagt ook bij aan een betere positie binnen de Google zoekmachine. Een snelle website wordt door Google beloond en een langzame website wordt zelf gestraft door een langere positie in Google! 

Waarvan wordt een WordPress website dan traag?

De meestvoorkomende redenen zijn WordPress plugins/templates die te veel geheugen in beslag nemen of templates die erg veel externe bestanden moeten laden. Natuurlijk kan een WordPress website ook traag zijn omdat de webhost waar de website op draait niet voldoet aan de eisen van WordPress.

 1. WordPress cache plugin
  De meest belangrijke optimalisatie methode is een website cache. WordPress maakt gebruik van PHP scripts en een MySQL database. Voor elke WordPress pagina worden een groot aantal database query’s en PHP functies uitgevoerd en deze hebben intern geheugen (RAM) nodig. Door het gebruik van een cache plugin wordt een kopie van elke pagina in het HTML formaat opgeslagen en deze versie wordt dan via de webbrowser geserveerd. Wij adviseren de installatie van het WP Super Cache plugin.
 2. Optimaliseren van afbeeldingen
  Let op dat alle afbeeldingen in de juiste afmetingen zijn opgeslagen. Wij zien het erg vaak dat bijvoorbeeld foto’s met grote afmetingen (en bestandsgrootte) via de HTML/CSS eigenschappen worden verkleind zodat deze in het layout van een website of pagina passen. Deze extra laadtijd kan worden voorkomen door a) de juiste afmetingen te gebruiken en b) de bestanden waar mogelijk te comprimeren.
 3. Beperk het aantal JavaScript en CSS bibliotheken
  Voor een geavanceerd WordPress template worden vaak verschillende bibliotheken gebruikt. Dit gebeurt bij het aanroepen van een pagina waar een aantal JavaScript en CSS bestanden worden geladen. Helaas worden deze bestanden vaak ook geladen voor de pagina’s waar de functies uit een bibliotheek niet nodig zijn. Gebruik binnen uw WordPress template de WordPress condities om deze bestanden alleen te laden waar het nodig is. Controleer ook de WordPress handleiding of een bepaalde bibliotheek standaard in WordPress aanwezig is.
 4. Controleer redirects
  Een redirect van een webpagina is een automatische doorverwijzing naar een andere website of pagina. Vermijd zo veel mogelijk redirects wanneer een pagina of bestand(en) geladen wordt. Elke redirect kost geheugen en laadtijd. Controleer bijvoorbeeld of een link de complete URL bevat, het gebeurt nog vaak dat de laatste slash ontbreekt. Wanneer dit het geval is, zal WordPress een redirect naar de juiste URL (inclusief slash) uitvoeren.
  Wanneer uw website een aantal updates heeft gehad, is de kans groot dat er redirects zijn voor oude URL’s die naar de nieuwe adressen verwijzen. Het is beter om de redirects met veel traffic via het het .htaccess bestand uit te voeren en niet met behulp van een plugin vanuit WordPress.
 5. Content Delivery Network
  Wanneer uw website een groter aantal statische bestanden gebruikt (JavaScript, CSS en afbeeldingen) kan het erg voordelig zijn om een Content Delivery Network (CDN) in te schakelen. Hierbij worden de statische bestanden op een externe platform gekopieerd en wordt uw webhost minder belast omdat deze bestanden dan via het CDN geserveerd worden. Let op! De kosten voor een CDN service variëren nog al sterk.

Hoe kan ik de snelheid van mijn WordPress website testen?

Voor het testen van de snelheid van een website zijn er een aantal online tools beschikbaar. De tool die de meeste informatie biedt is PageSpeed Insights van Google. Bij het gebruik van deze tool ontvangt u niet alleen een testresultaat maar ook advies waar u de website kunt optimaliseren.

Google PageSpeed Insights

Uw WordPress website verder optimaliseren

Naast de eerder genoemde optimalisatiemethoden zijn er nog veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld door minder WordPress plugins te gebruiken of door eenvoudige functies anders op te lossen. Een aanwinst is ook het samenvatten van meerdere statische bestanden in één centraal bestand. Veel optimalisaties zijn afhankelijk van de unieke situatie van een website.

Graag helpen wij u bij het analyseren en optimaliseren van uw website, neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel deze blogpost met een vriend of collega » Blogpost doorsturen