WordPress optimaliseren

Met meer dan 72 miljoen installaties is WordPress het meest populaire content management systeem (CMS). Daarnaast is dit CMS bijzonder gebruiksvriendelijk en is het mogelijk door het gebruik van uitbreidingen (plugins en templates) vrij snel een professionele website te bouwen. Maar hoe zit het met de snelheid van een website gebaseerd op WordPress? In principe kan een WordPress website net zo snel geladen worden als elke andere dynamische website. Naast de vraag om website aanpassingen, krijgen wij net zo vaak de vraag om een WordPress website te optimaliseren voor een hogere snelheid.

Hoezo is een snelle website dan zo belangrijk?

Het optimaliseren van uw website is niet alleen goed voor de ervaring van uw bezoekers, maar draagt ook bij aan een betere positie binnen de Google zoekmachine. Een snelle website wordt door Google beloond en een langzame website wordt zelf gestraft door een langere positie in Google! 

Hoe kan ik de snelheid van mijn WordPress website testen?

Voor het testen van de snelheid van uw website zijn er een aantal online tools beschikbaar. De meest populaire tools zijn PageSpeed Insights (Google), WebPagetest en GTmetrix. Bij het gebruik van deze tool ontvangt u niet alleen een testresultaat maar ook het advies op welke punten u de website moet optimaliseren. Bij de test van Google krijgt uw website voor mobiel en desktop een cijfer van 0-100. Om voor uw WordPress website een goed resultaat te halen, hebben wij de volgende tips verzameld.

10 tips voor het optimaliseren van uw WordPress website

 1. Gebruik snel webhosting (geoptimaliseerd voor WordPress)
  Er zijn verschillende situaties wanneer uw website door een traag webhosting niet voldoende presteert. De meest voorkomende is “overselling”. In dit geval plaatst uw hosting provider te veel websites op een server. Op het moment dat er dan te veel websites tegelijk meer geheugen en/of CPU gebruiken, worden alle websites op de server traag of zelf onbereikbaar. Een andere reden voor traag hosting is dat de webhost niet voldoende is geoptimaliseerd voor een WordPress website. Lees in onze artikel hoe u het juiste webhosting pakket kunt kiezen.
 2. Installeer een WordPress cache plugin
  De meest belangrijke optimalisatie methode is een website cache. WordPress maakt gebruik van PHP scripts en een MySQL database. Voor elke WordPress pagina worden een groot aantal database query’s en PHP functies uitgevoerd en deze hebben intern geheugen (RAM) nodig. Door het gebruik van een cache plugin wordt een kopie van elke pagina in het HTML formaat opgeslagen en deze versie wordt dan via de webbrowser geserveerd. Wij adviseren de installatie van het WP Super Cache plugin.
 3. Optimaliseer de afbeeldingen
  Controleer of de afbeeldingen in de juiste afmetingen zijn opgeslagen. Wij zien het regelmatig dat foto’s met te grote afmetingen (en bestandsgrootte) via de HTML/CSS eigenschappen worden verkleind zodat deze in het layout van een website of pagina passen. Deze extra laadtijd kan worden voorkomen door a) de juiste afmetingen te gebruiken en b) de bestanden waar mogelijk te comprimeren.
 4. Beperk het aantal JavaScript en CSS bestanden binnen uw WordPress thema
  Voor een geavanceerd WordPress thema worden vaak verschillende bibliotheken gebruikt. Op het moment dat een pagina wordt aangeroepen, worden gelijktijdig een aantal JavaScript en CSS bestanden geladen. Helaas worden deze bestanden ook geladen op pagina’s waar de functies uit deze bibliotheken niet nodig zijn. Gebruik binnen uw WordPress thema de WordPress condities om deze bestanden alleen te laden waar het echt nodig is.
 5. Voorkom onnodige redirects (doorverwijzingen)
  Een redirect van een webpagina is een automatische doorverwijzing naar een andere website of pagina. Vermijd zo veel mogelijk redirects wanneer een pagina of bestand(en) geladen wordt. Elke redirect kost geheugen en laadtijd. Controleer bijvoorbeeld of een link de complete URL bevat, het gebeurt nog vaak dat de laatste slash ontbreekt. Wanneer dit het geval is, zal WordPress eerst een redirect naar de juiste URL (inclusief slash) uitvoeren en pas dan de pagina laden.
  Wanneer uw website een aantal wijzigingen heeft gehad, is de kans groot dat er redirects voor oude URL’s nodig zijn, welke dan naar de nieuwe adressen verwijzen. In dit geval is het beter om de redirects met veel traffic via het .htaccess bestand uit te voeren en niet met behulp van een WordPress plugin.
 6. U gebruikt (slechte) WordPress plugins die uw website vertragen
  Misschien gebruikt u zelf niet zo veel plugins, maar het is mogelijk dat er één of meer erg veel geheugen en/of laadtijd nodig hebben. Controleer alle plugins en vervang (indien mogelijk) de plugins die slecht presteren door een betere.
 7. Uw website werkt nog met een oudere PHP versie
  Een aantal webhosting providers bieden de mogelijkheid om websites ook via oudere PHP versies te laten werken. Dit wordt vooral aangeboden omdat oudere scripts niet compatibel zijn met de recente PHP versie. Helaas zijn de oudere PHP versies minder snel dan de recente versie. Vraag uw provider om de PHP versie aan te passen en los eventuele problemen in uw website op (o.a. PHP foutmeldingen). De moeite loont: De PHP versie 7.0 is dubbel zo snel dan de eerdere versie 5.6!
 8. Uw website heeft geen geldige instellingen voor de Browsercache
  Statische bestanden zoals afbeeldingen, HTML, CSS en Javascript bestanden worden in de cache van elke browser opgeslagen. Hierdoor wordt een website sneller geladen omdat de bestanden niet steeds opnieuw worden geladen. Controleer dus of uw website en/of hosting dit soort Browsercache ondersteunt.
 9. Beperk het aantal externe scripts en tools op uw website
  Voor functies zoals een Live Chat of de FaceBook like box wordt voor de juiste werking een stukje JavaScript code in uw website geplaatst. Deze codes roepen externe bestanden op welke ervoor zorgen dat de functie op uw website beschikbaar wordt. Helaas zijn dit soort functies vaak erg vertragend. Overleg bij elke functie die u op de website plaatst of deze echt nodig is. Daarnaast kunt u deze alleen op de meest belangrijke pagina’s tonen (bijvoorbeeld de Live Chat alleen maar tijdens de checkout en op de zoekpagina).
 10. Gebruik voor de statische bestanden een Content Delivery Network (optie)
  Wanneer uw website een groter aantal statische bestanden bevat (JavaScript, CSS en afbeeldingen) kan het erg voordelig zijn om een Content Delivery Network (CDN) in te schakelen. Hierbij worden de statische bestanden op een externe platform gekopieerd en wordt uw webhost minder belast omdat deze bestanden dan via het CDN worden aangeboden.

Een aantal tips kunt u zeker gelijk opvolgen. Door het optimaliseren van de afbeeldingen zal uw website gelijk sneller worden. Bij sommige andere optimalisatie tips bent u misschien afhankelijk van uw webhosting provider en/of webbouwer.

Is het wel mogelijk om een PageSpeed resultaat van 100 te halen?

In het begin van onze artikel hebben wij verteld dat elke speed-test een beoordeling geeft en misschien heeft u al zelf de PageSpeed test van Google uitgevoerd. Het top resultaat van 100 is zeker haalbaar, maar de optimalisatie om deze score te bereiken heeft ook een prijs. Het is aan u om te overwegen of de investering het waard is om de laatste 5-10 punten te halen. De snelheid van uw website is maar één criteria voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Gepubliceerd in: Website optimalisatie

Voordat je de site verlaat...

Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang nieuwe blogposts zoals deze via e-mail.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Het juiste webhosting pakket voor uw bedrijfswebsite

Lees ook deze blogpost:

Het juiste webhosting pakket voor uw bedrijfswebsite