Elementor voor WordPress: een aanwinst voor elke website

Een WordPress website maken met een page builder is niet alleen eenvoudig, maar biedt ook veel vrijheid. Is de gekozen template niet volledig naar wens, dan is het niet eenvoudig om zonder technische kennis de template te wijzigen. Een page builder biedt dan een uitkomst. Ook met geringe technische kennis is het dan mogelijk om mooie pagina’s voor uw website te bouwen. Naast de Divi page builder gebruiken wij sinds kort ook Elementor. Al snel kwam wij tot de conclusie dat dit toch één van de beste page builders is die op dit moment beschikbaar is.

Review Elementor

Wat is Elementor?

Elementor is dus een page builder voor WordPress met een drag en drop interface. Dit houdt in dat u met Elementor geavanceerde pagina’s voor uw website kunt maken, zonder een enkele regel code te schrijven. Elementor is erg populair en heeft dan ook al meer dan 1 miljoen actieve gebruikers binnen de WordPress repository. En dat is niet voor niets!

In tegenstelling tot veel andere page builders is Elementor niet alleen heel goed, maar ook nog eens volledig gratis en open source. In principe kunt u Elementor voor elke website en elke pagina gebruiken. Toch kan het voorkomen dat voor uw WordPress template de stijl van sommige elementen eerst moet worden gewijzigd, zodat de stijl van Elementor beter aansluit op het design van de template.

Voor- en nadelen van Elementor

Om een zo’n compleet mogelijk beeld te geven van Elementor, vindt u hieronder een overzicht van de, volgens ons, belangrijkste voordelen en nadelen

De voordelen

  • Goede functies voor responsive design. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Elementor biedt alle functies om een goede responsive website te ontwerpen. Hoe? Doordat u per device (desktop, tablet of mobiel) de verschillende elementen op de pagina kan wijzigen. Een foto verbergen op mobiel? Of de tekst wat kleiner maken. Met Elementor kan dat heel eenvoudig.
  • Uitgebreide functies op een logische plek. Elementor is op dit moment een van de meest gebruiksvriendelijke page builders, zeker als u eerder al een andere page builder hebt gebruikt, zoals Divi of Visual Composer. Één reden waarom Elementor zo fijn werkt is de logische indeling. Alle functies worden weergegeven in een balk aan de linkerkant van de pagina. De functies zitten op een logische plek, waardoor deze eenvoudig terug te vinden zijn.
  • Volledige controle over het ontwerp van de pagina zonder de CSS te wijzigen. Elementor biedt alle opties die nodig zijn om een mooie, responsive pagina te ontwerpen. Van alle elementen kan de kleur, het font, padding, margin en meer worden gewijzigd. Ook kunnen animaties aan sommige elementen worden toegevoegd.
  • De tool werkt super snel. Sommige page builders hebben veel laadtijd nodig, waardoor het lang duurt voordat u een pagina voor uw website heeft gebouwd. Elementor is een uitzondering. Een verandering is direct zichtbaar en u hoeft niet te wachten op dialoogboxen die moeten worden geopend of gesloten.
  • Templates opslaan. Wilt u het design van één pagina ook voor een andere pagina gebruiken? Elementor biedt de optie om een pagina (of element) als template op te slaan, zodat u deze meerdere keren kunt importeren in een nieuwe pagina. Met deze functie kunt u veel tijd besparen.
  • Clean code na het verwijderen van Elementor. Websites met page builders worden vaak onbruikbaar na het verwijderen van de page builder, doordat de shortcodes niet worden verwijderd. Elementor verwijdert deze wel en laat de opgeschoonde tekst achter. Wel zijn alle stijlelementen verwijderd, waardoor de pagina’s er niet meer zo goed uit zullen zien.
  • In ontwikkeling. Omdat wij Elementor voor veel klanten gebruiken, merken wij dat de page builder nog regelmatig wordt verbeterd. Er komen nieuwe elementen bij, maar ook aan het interface en wordt aan de gebruiksvriendelijkheid nog steeds gewerkt. Bij Elementor zit men niet stil!

De nadelen

  • Het kost tijd om met Elementor te leren werken. Elementor is dan wel heel gebruiksvriendelijk, het kost nog steeds tijd om met de tool te leren werken. Zeker als u niet eerder met een andere page builder heeft gewerkt en over geringe kennis van het maken van websites beschikt. Om optimaal gebruik te kunnen maken van Elementor is het belangrijk dat u de verschillende functies goed leert kennen en dus veel uitprobeert.
  • De gratis versie beschikt over een beperkt aantal functies. Elementor is gratis, maar biedt ook een premium versie. Deze Pro versie beschikt natuurlijk over veel meer functies dan de gratis versie. Wilt u alles uit uw website met Elementor halen, dan wilt u misschien toch voor de Pro versie gaan. Een volledige vergelijking van de gratis en premium versie vindt u op de website van Elementor
  • Het kost veel tijd om het design globaal aan te passen. Heeft u een website ontworpen met Elementor en wilt u van alle pagina’s bijvoorbeeld de kleuren om het font van de tekst wijzigen? Dan kan dit erg veel tijd kosten wanneer u geen gebruik heeft gemaakt van CSS. Ook als u met een page builder werkt, is het handig om enige kennis van CSS te hebben en waar mogelijk de style met CSS te bepalen.
  • Bij de grotere updates adviseren wij om de pagina’s die met Elementor zijn gemaakt altijd te controleren. Op het moment dat er grote wijzigingen plaatsvinden, is het mogelijk dat bepaalde elementen een andere werking krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat pagina’s na de update er anders uitzien of zelfs stuk gaan. Nu hebben wij dit nog niet eerder meegemaakt, maar het risico is zeker aanwezig. Zeker als u veel pagina’s met Elementor wilt bouwen, is het goed om dit risico mee te nemen in uw overweging. Ook kunnen wij u dan aanraden om zo veel mogelijk met de template functie in Elementor te werken.

Elementor Pro

Elementor beschikt naast de gratis versie dus ook over een betaalde versie. De overstap naar de Pro versie is snel gemaakt en kost $49,- dollar per jaar voor 1 website. Met de Pro versie krijgt u onder andere toegang tot:

  • Meer dan 50 widgets, zoals: slides, een portfolio, social media deelbuttons, een blogoverzicht, testimonial carousel, pricing tables en nog veel meer.
  • Elementor Pro’s Forms widget. Formulieren aan de voorkant van de pagina ontwerpen en koppelen met Mailchimp, Drip, ActiveCampaign en andere systemen? Met de Pro versie van Elementor is het allemaal mogelijk.
  • Meer dan 300 Pro templates. Nog eenvoudiger mooie pagina’s ontwerpen? Elementor Pro beschikt over nog meer templates die u voor uw website kunt gebruiken.
  • 24/7 premium support. Voor al uw vragen over de page builder.
  • Custom field integration. Gebruikt u WordPress custom post types? Met Elementor Pro Page Builder kunt u deze nu op dezelfde manier ontwerpen als uw pagina’s.

Voor veel website-eigenaren zal de gratis versie van Elementor genoeg functies bieden om een goede en mooie website te maken. WIlt u nog meer uit uw website halen? Dan biedt de Pro versie een aantal zeer aantrekkelijke functies.

Ga voor Elementor Pro

Elementor uitbreiden met 50+ Pro Widgets en 300+ Pro templates voor maar $49 per jaar (incl. updates en support).

Elementor + WordPress hosting

Of ga voor de complete oplossing, Elementor Pro en andere tools zijn gratis binnen ons Premium WordPress hostingpakket.

Hoe werkt Elementor?

Elementor is een gebruiksvriendelijke page builder, maar dat betekent niet dat iedereen direct met Elementor een mooie website kan bouwen. Hieronder leggen wij de basis van Elementor uit, maar lees vooral ook de Elementor handleiding voor meer informatie over alle functies.

Elementor in actie zien? In een video laten wij zien hoe je stap voor stap een homepage maakt met Elementor!

Pagina instellingen

Heeft u een pagina geopend met Elementor, dan ziet dit eruit als de afbeelding hieronder. Aan de linkerkant ziet u uw pagina en aan de linkerkant een balk met verschillende opties.

Elementor pagina

Naast de groene publiceren/bijwerken button zitten nog 5 knopjes. Van links naar recht vindt u hier: instellingen, navigator, geschiedenis, responsive modus en voorbeeld wijzigingen.

Onder de instellingen button vindt u verschillende opties. Hier kunt u de titel, de status en de uitgelichte afbeelding van de pagina wijzigen, zonder terug naar het dashboard te gaan. Nog veel belangrijker zijn de andere 2 instellingen: de titel verbergen knop en de optie om het layout van de pagina te wijzigen. Om met een lege pagina te beginnen (maar mét menu en footer) kiest u voor ‘Elementor volledige breedte’.

Het verschil tussen secties en kolommen

Alle elementen die u aan de pagina wilt toevoegen, versleept u naar secties of kolommen. Eerst is het belangrijk dat u een sectie toevoegt aan de pagina

  • Klik op de roze knop met het plusteken om een nieuwe sectie toe te voegen (of klik op de envelop om een template toe te voegen aan de pagina.
  • Selecteer het aantal kolommen (deze kunt u later ook nog uitbreiden, wijzigen of verwijderen uit de sectie).
  • De sectie wordt aangegeven met een blauwe balk boven de sectie en de kolom met een grijs knopje in de linkerbovenhoek. Beiden kunt u bewerken door er met de rechtermuisknop op te klikken. In de Elementor sidebar worden dan de ontwerp opties getoond.

Sectie toevoegen in Elementor

Leren werken met de Elementor Sidebar

Elke sectie, kolom of element kunt u bewerken via de sidebar. Deze laat meestal de volgende 3 tabjes zien:

  1. Inhoud (of layout voor secties kolommen): voor elk element vindt u hier de belangrijkste instellingen
  2. Stijl: hier vindt u design aanpassingen, zoals font, kleuren en effecten.
  3. Geavanceerd: hier vindt u o.a. de instellingen voor margin en padding, uitschakelen op mobiel en de achtergrond van een element.

Goede templates voor Elementor

De Elementor page builder kan in principe aan elke WordPress website worden toegevoegd. Wel willen wij u nog graag wijzen op het bestaan van OceanWP, een WordPress template dat erg compatibel is met verschillende page builders, waaronder Elementor. OceanWP beschikt over verschillende premium en gratis demo’s én extra widgets voor Elementor.

Bij finalwebsites hebben wij voor onze klanten al verschillende websites gemaakt met OceanWP en Elementor. Doordat de pagina’s aan de ‘front-end’ kunnen worden bewerkt, is het voor klanten erg makkelijk om kleine aanpassingen (bijvoorbeeld tekstuele wijzigingen) door te voeren.

Dit zijn enkele websites die wij met OceanWP en Elementor hebben gemaakt:

Enjoy Cheese
Tachup - Deco Interieurprojecten
S&R Bouwadvies

Elementor wel of niet gebruiken?

Zoals u misschien al heeft gemerkt, zijn wij een groot liefhebber van de Elementor page builder. Belangrijke voordelen van Elementor zijn de gebruiksvriendelijkheid, de verscheidenheid aan opties en natuurlijk de prijs. Na uw eerste WordPress website met Elementor, wilt u waarschijnlijk niets anders meer gebruiken! Wij geven Elementor 5 sterren!

Gepubliceerd in: Plugins en templates