Elke ondernemer weet: een website groeit niet vanzelf. Voor goede klantrelaties moet hard worden gewerkt. Wilt u eindelijk eens echt stappen ondernemen? In deze blogpost delen onze beste email marketing tips. Speciaal voor ondernemers die meer willen en niet bang zijn voor een uitdaging.
Waarom email marketing?
Elke dag worden wij overladen met e-mails. Sommige e-mails lezen wij graag en anderen verplaatsen wij zonder te openen naar de prullenbak. Ondanks dat misschien niet elke klant uw mailings wilt ontvangen, biedt e-mail marketing wel een groot aantal voordelen:
- (Bijna) iedereen heeft e-mail. Dit communicatiemiddel is dan ook uitermate geschikt om een groot deel van uw doelgroep te bereiken.
- Automatische campagnes. Door slimme campagnes te bedenken, heeft u altijd een stroom aan relevante content voor nieuwe inschrijvers.
- Goed voor klantenbinding. E-mail is in tegenstelling tot veel andere kanalen vrij persoonlijk. Dit biedt kansen om klanten aan uw bedrijf te binden.
- Voorkom reclame moeheid. Lezers willen niet altijd overgehaald worden tot een aankoop. Email marketing biedt ook kansen om interessante en leuke content voor de doelgroep te creëren.
- Inzicht in succes van email marketing. Hoeveel lezers openen mijn mailings en welke acties ondernemen ze? Dit soort informatie haalt u (met weinig inspanning) allemaal uit uw email campagnes.
De 3 eerste stappen succesvolle email marketing campagnes
Succesvolle email marketing begint bij 1) het verzamelen van inschrijvingen, 2) een strategie uitwerken en 3) de juiste tool. Ga pas verder met onze email marketing tips voor gevorderde als u deze 3 op orde heeft.
1) Inschrijvingen verzamelen volgens de AVG wetgeving
Zonder inschrijvingen, geen resultaat. Heeft u nog niet genoeg inschrijvingen voor uw mailing lijst? In een andere blogpost leest u hoe u meer aanmeldingen voor uw mailinglijst kan verzamelen door slim gebruik te maken van pop-ups. Voor grotere campagnes kunt u echter ook een landingspagina maken, om de bezoekers te overtuigen zich in te schrijven. Voor beiden geldt:
- Benadruk de voordelen voor de bezoekers. Waarom moeten mensen zich inschrijven?
- Geef voorbeelden van wat men kan verwachten. Hoe vaak gaat u mailen en hoe ziet de inhoud van deze mailings eruit?
- Creëer verschillende pop-ups en pagina’s voor verschillende doeleinden. Plaats niet op elke pagina dezelfde call-to-action, maar zorg ervoor dat deze ook past bij de pagina.
Als laatste is het uiteraard ook belangrijk om inschrijvingen te verzamelen op zo’n manier dat deze voldoen aan de AVG wetgeving. Dit houdt in dat u daadwerkelijk toestemming moet krijgen van de bezoeker voordat u een nieuwsbrief of e-mail mag sturen.
Lees vooral onze blogpost over het versturen van nieuwsbrieven onder de AVG voordat u begint met het verzamelen van inschrijvingen.
2) Strategie opzetten
Voor het succesvol inzetten van email marketing is een goede strategie een noodzaak. Dat houdt in dat u bepaalt:
- Wat de doelen zijn
- Op welke doelgroep(en) u zich richt
- Hoe vaak en op welke termijn u een mail gaat versturen
- Wat de inhoud wordt van de mailings
- Welke tool(s) u gaat gebruiken om de mailings te verzenden
U kunt ervoor kiezen om één strategie op te zetten voor al uw email marketing activiteiten, maar u kunt ook per campagne een strategie uitwerken. Op deze manier kunt u verschillende segmenten nog beter bereiken en meer succes uit uw campagnes halen.
Uw overkoepelende strategie voor de wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief wordt dan de basis voor de strategieën voor de verschillende campagnes.
3) Uw email campagne met Mailchimp
De meest bekende email marketing tool is Mailchimp. Deze tool gebruiken wij voor bijna al onze klanten, vanwege de gebruiksvriendelijkheid en voordelige kosten. Mailchimp is namelijk tot 2.000 inschrijvingen en 12.000 e-mails per maand helemaal gratis.
Nadat u een account heeft aangemaakt, kunt u een eerste campagne met Mailchimp opzetten. Speciaal voor ondernemers die nog niet eerder met Mailchimp hebben gewerkt, hebben wij enkele email marketing tips:
- Maak gebruik van merge tags om de mailing te personaliseren. Met de *|FNAME|* tag kunt u bijvoorbeeld als aanhef de voornaam van de ontvanger weergeven (mits opgegeven). In elke teksteditor in Mailchimp zit een optie om merge tags aan het tekstveld toe te voegen.
- Maak gebruik van de design tab om het volledige design van de e-mail te wijzigen. Heeft u de e-mail geopend om de inhoud te bewerken, dan ziet u 3 tabs aan de rechterkant van het scherm: ‘content’, ‘design’ en ‘comments’. Onder het design tabje kunt u onder andere het font, de kleuren en de afstanden voor de verschillende elementen van de e-mail wijzigen. Wij raden u aan om hier te beginnen als u een stijl aanpassing wilt maken.
- Stuur altijd een testmail. Mailchimp biedt de mogelijkheid om eerst een testversie naar uw eigen e-mailadres te sturen. Doe dit vooral om te controleren hoe de e-mail wordt weergegeven in een e-mailprogramma. Controleer de e-mail na ontvangst ook op een mobiele telefoon.
Meer design mogelijkheden met BEE
In Mailchimp zijn de design mogelijkheden zeer beperkt. Wanneer u de structuur wilt wijzigen, meer kolommen wilt toevoegen of verschillende achtergrond kleuren wilt gebruiken, dan is dat met de standaard layouts in Mailchimp niet mogelijk. BEE biedt dé oplossing. Met deze tool kunt u de mailings buiten Mailchimp ontwerpen en vervolgens eenvoudig in Mailchimp importeren. Een aanrader voor iedereen die nog mooiere mailings wilt maken!
Het geheim voor succesvolle e-mail campagnes
Of u nu producten promoot via e-mailmarketing of lezers probeert te informeren, de volgende 3 pijlers zijn leidend om van elke e-mail een succes te maken:
- Relevantie. De allerbelangrijkste email marketing tip is dat uw e-mails relevant moeten zijn voor de ontvanger. Vraag u daarom bij elke inschrijving af: wil de inschrijver deze mail op dit moment ook echt ontvangen? Maak daarnaast gebruik van segmentatie of laat lezers zelf kiezen waarover ze e-mail willen ontvangen.
- Persoonlijk. Niets is zo onpersoonlijk als e-mails ontvangen die voor iedereen geschreven lijken te zijn. Zeker als email marketing zoveel mogelijkheden biedt om persoonlijk te zijn. E-mail valt onder 1 op 1 communicatie. Geef daarom lezers het idee dat ze persoonlijk met u communiceren. Bijvoorbeeld door de lezer direct aan te spreken, empathie te tonen of persoonlijke aanbiedingen te delen.
- Entertainment. Content moet niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk. Email marketing mag opvallen. Bijvoorbeeld door humor te gebruiken, video’s te delen of metaforen te gebruiken, wordt uw e-mail net even anders.
De beste email marketing tip: gesegmenteerde, automatische campagnes
Een groot voordeel van Mailchimp is de mogelijkheid om automatische campagnes op te zetten. Dit zijn email marketing campagnes die u vaak vooraf ontwikkeld en vervolgens op een gewenst moment naar de ontvangers stuurt. Automatische campagnes kunnen op verschillende manieren worden getriggerd. Bijvoorbeeld op basis van een datum of een activiteit van de bezoeker (inschrijving, eerdere e-mail, etc.). Mailchimp stuurt dan automatisch de e-mail, zodat u tijd heeft voor meer belangrijke zaken.
Kiest u ervoor om de automatische email niet naar alle ontvangers te versturen, maar naar een specifieke groep in uw mailinglijst, dan is er sprake van een gesegmenteerde, automatische campagne.
Bekende voorbeelden van gesegmenteerde campagnes
Het doel van een gesegmenteerde campagne is om bezoekers nog effectiever te bereiken en dus meer conversies uit de e-mail te halen. Een bekend voorbeeld is een campagne op basis van demografische kenmerken of bestel geschiedenis. Bestaande klanten ontvangen dan de mailings die speciaal zijn ontwikkeld voor het segment waarin zij zich bevinden.
Zo kunt u denken aan:
- Verschillende mailings voor mannen en vrouwen.
- Een onderscheid tussen klanten die budget producten kopen en klanten die luxere producten kopen.
- Campagnes voor klanten die vaak een aankoop plaatsen en campagnes voor klanten die al een lange tijd geen aankoop hebben gedaan.
Email marketing uitbesteden?
Bij finalwebsites ontwerpen wij u ook uw (volgende) campagne.
Inschrijvers zelf laten kiezen welke mailings zij willen ontvangen
Een andere manier om de mailinglijst te segmenteren is door de inschrijvers zelf te laten kiezen welke mailings zij willen ontvangen. Dit vergroot niet alleen de kans dat uw e-mails ook daadwerkelijk worden gelezen, maar verkleint ook het aantal uitschrijvingen.
Gesegmenteerde campagnes zijn niet alleen geschikt voor webshops, maar ook voor bedrijven die kennis via e-mail willen delen. Laat inschrijvers bijvoorbeeld kiezen over welke onderwerpen zij meer willen leren of creëer email marketing campagnes op basis van doelen die potentiële klanten hebben. De mogelijkheden voor succesvolle gesegmenteerde campagnes zijn eindeloos.
Laat inschrijvers zich voor één onderwerp per keer inschrijven om te voorkomen dat zij te veel e-mails ontvangen. Na verloop van tijd kunt u controleren of de inschrijver nog steeds mailings over dit onderwerp wilt ontvangen of van onderwerp wilt veranderen.
Meer omzet door het aanbod van premium content
Veel bedrijven gebruiken email marketing uitsluitend om (nieuwe) producten of diensten te promoten. Dit is echter niet de enige manier waarop u email marketing kunt inzetten.
E-mail is net als uw website of uw social media profiel een kanaal om informatie te delen. Dit kan gratis, met het doel om (potentiële) klanten aan uw organisatie te binden, maar ook premium of betaalde content biedt mogelijkheden voor email marketing. Zeker als u uw kennis al als product of dienst verkoopt.
Door van uw kennis een e-mail cursus te maken, creëert u een product waar u passief extra omzet mee kunt generen. Zo’n cursus biedt (naast de extra omzet) verschillende voordelen:
- U toont uw expertise aan. Wat de kans vergroot dat de ‘cursist’ in de toekomst een of meerdere van uw andere producten of diensten afneemt.
- Meer mogelijkheden om uw bereik te vergroten. Een groot aantal mensen is misschien niet geïnteresseerd in uw product of dienst, maar wel in uw e-mail cursus.
- Kom dichterbij potentiële klanten te staan. Zeker als u cursisten opdrachten laat insturen, weet u beter wat er speelt onder potentiële klanten. Daarnaast creëert u ook mogelijkheden om meer aanmeldingen voor uw andere email marketing activiteiten te verzamelen. Een voordeel is dat deze mensen al fan zijn geworden en zich hiervoor sneller zullen aanmelden.
Een e-mail cursus is uiteraard niet geschikt voor elk soort organisatie. Deelt u al veel kennis op uw website, dan raden wij u zeker aan om van deze email marketing tip gebruik te maken.
De kracht van geïntegreerde content
Een andere email marketing tip heeft betrekking op het samenspel tussen uw verschillende kanalen. Elk kanaal dat u inzet, of dit nu uw website, blog, e-mail of social media zijn, moet met elkaar in verbinding staan. Dit betekent dat u voor elk kanaal een eigen strategie heeft, maar in de strategie duidelijk wordt hoe u deze kanalen met elkaar verbindt.
Email marketing in uw content strategie
Een goede content strategie zorgt ervoor dat u niet overal dezelfde content plaatst, maar de verschillende stukjes content elkaar juist versterken. Zo kunt u op social media een probleemstelling uiteenzetten van een klant en een blogpost gebruiken om een uitgebreide oplossing te bieden. Email marketing is zeer geschikt om:
- Interessante informatie van uw andere kanalen onder de aandacht te brengen
- Een enkele case of voorbeeld te bespreken
- Speciale content alleen met vaste klanten te delen
- Content curation (het delen van content van anderen)
- Nieuwe producten en diensten als eerste te introduceren
E-mail conversies
Een goede manier om kanalen te verbinden is door middel van conversies. Elke e-mail die u naar uw lezers stuurt moet een doel en een bijpassende conversie hebben. Dit kan een link naar een blogpost zijn, de vraag om iets te delen op social media of de promotie van een product of dienst. Enkele tips voor goed converterende e-mails:
- Plaats niet te veel conversies! U wilt uw lezers niet te veel afleiden.
- Kies voor conversies die echt aansluiten bij de inhoud van de e-mail. Weet wanneer het gepast is om een product, dienst of webshop te promoten.
- Plaats de belangrijkste conversie niet pas onderaan de e-mail, maar juist op het moment dat u denkt dat de lezer al overtuigd kan zijn. De kans is namelijk groot, dat de lezer niet de e-mail tot het einde leest.
Probeer verschillende conversies en test vooral wat wel en niet werkt bij uw doelgroep!
Klaar om onze tips toe te passen?
E-mail is het middel voor alle soorten bedrijven. Met behulp van onze email marketing tips kunt u zelf aan de slag met het verbeteren van uw email marketing. Maak vooral gebruik van onze 3 pijlers om succesvolle segmentatie campagnes op te zetten.
Gepubliceerd in: Online marketing tips