RSSReally Simple Syndication of RSS is een XML format waarin voor nieuws en blogberichten via het Internet gedistribueerd worden. Dit formaat is uitermate geschikt om bij voorbeeld een nieuwsbericht in je favoriete RSS-reader te lezen. Een RSS reader is een programma dat oneindig veel RSS feeds kan inlezen. De gebruiker kan op deze manier al zijn favoriete blogs en nieuws volgen zonder elke site te bezoeken of alleen hij dat wenst (bij voorbeeld om een commentaar te posten). Dit zover aan basis informatie voor de lezer die nog geen gebruik maat van RSS feeds en een RSS reader zoals bij voorbeeld Google Reader.

Deze artikel gaat over hoe u met behulp van tools en technieken beter gebruik kunt maken van RSS feeds. Denk als lezer hierbij aan hoe u een RSS feed beter kan organiseren en als webmaster leert u welke stappen u moet doorlopen om te zorgen voor een betere bereik van uw nieuwsberichten.

RSS tools en tips voor de nieuws lezer

RSS is een XML formaat dat niet echt goed te lezen is, maar RSS is ook een standaard en dat maakt het mogelijk om veel verschillende RSS feeds binnen één programma te lezen. Wanneer u op een blog of nieuws site bent en u beslist om ook in toekomst de berichten van deze site gaan lezen, is het mogelijk om een RSS feed te abonneren. Om alle RSS feed abonnementen te beheren adviseren wij Google Reader  Feedly te gebruiken. Binnen deze RSS tool is het mogelijk de berichten te sorteren, te filteren en nog veel meer.

Google Reader Feedly op uw mobiel

Een van de grootste voordelen van mobiel Internet is dat men het overal en ten alle tijden kan gebruiken. Dat geld ook voor het lezen van RSS feeds, de mobile versie van Google Reader Feedly maakt het mogelijk om deze vrij comfortabel te lezen. Een van de belangrijkste functies van de mobile versie, is de “share” functie, hiermee kan men op een eenvoudige manier interessante berichten delen of later snel terug vinden via de “Shared Items”.

Google Reader gadget voor de iGoole page

Om het laatste “nieuws” ook op uw persoonlijke startpagina te verkrijgen is er een gadget voor de iGoogle pagina. Hiermee is het mogelijk om gelijk berichten te lezen of met een ster te markeren om deze later te lezen. De “ster” functie is vooral handig wanneer u heel veel RSS berichten geabonneerd heeft.

Update 24 juli 2013

Google heeft enkele maanden geleden besloten om met de dienst “Google Reader” te stoppen. Ook bij iGoogle gaat aan het eind van dit jaar de stekker uit. 
En prima vervanging voor Google Reader is Feedly, een tool dat net zo goed werkt en ook een prima applicatie heeft voor uw mobiel of tablet. Voor Google Chrome is er ook een extension waarmee het eenvoudig is om nieuwe RSS feeds snel te abonneren. 

RSS Tips voor de webmaster of eigenaar van een website

Als eigenaar van een website of blog wilt u dat zo veel bezoekers als mogelijk uw site bereiken. Bij een groot aantal web applicaties zoals WordPress, Joomla en Drupal is de RSS functie al aanwezig. Is dit niet het geval lijkt het voordelig om een RSS script zelf te schrijven of dit te laten doen door een website ontwikkelaar. Terwijl een RSS feed de bezoeker niet gelijk op een website leid, is het toch een prima manier om ervoor te zorgen dat een bezoeker een website niet vergeet en/of later terug komt. Wanneer de bezoeker het belangrijkste nieuws via een RSS programma lezen kan, is hij ook op de hoogde van de ontwikkelingen die via uw website worden gecommuniceerd.

Publiceer RSS feeds met feedburner

FeedburnerHet verzamelen van volgelingen is een langdurig proces. Op het moment dat een bezoeker via een bepaalde URL de RSS feed toevoegt binnen zijn RSS tool, mag de eigenaar van een website deze URL in principe niet meer wijzigen. Wanneer u gebruik maakt van Google feedburner is dit probleem niet aanwezig, feedburner maakt een nieuwe feed van een opgegeven RSS feed adres. Naast het hosten van de feed, zijn er ook een aantal tools om een RSS feed extra functionaliteit te geven.

De RSS feed plaasten op uw website

Wanneer u feedburner gebruikt is het vrij eenvoudig om de link code te verkrijgen die het mogelijk maakt om een RSS button te plaatsen. Op het moment dat u een aantal subscribers heeft, is het handig om het feedburner feed count gadget te gebruiken. Veel mensen laten zich verleiden om een RSS feed te abonneren omdat andere dit ook al doen. Het is ook voordelig om via een grote RSS button de beschikbaarheid van de RSS feed te tonen. Naast de link van de RSS feed is er ook een alternate URL op te geven binnen de HTML head sectie. Dit is nodig zodat een bezoeker de RSS feed makkelijk kan volgen via de webbrowser.

Enkele tips voor meer subscribers

  • Plaats de RSS url in je e-mail signatuur
  • Binnen Feedly Google Reader zijn er social media functies, vind een aantal leden met de interesses die gelijk zijn aan de inhoud van je RSS feed en volg hun
  • Publiceer regelmatig interessant nieuws, door regelmatig nieuws te plaatsen zal het aantal subscribers veel sneller stijgen
  • Plaats gehele nieuwsberichten binnen uw RSS feed, sommige lezers houden er niet van om hun RSS programma te verlaten om het complete bericht te lezen.

Lees ook deze blogpost:

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren