“Een WordPress website maken is niet zo moeilijk” is een uitspraak die je vaak te horen krijgt. Maar toch is het aantal gebruikers, die vroegtijdig stoppen met het maken van een WordPress website, best groot. Te veel functies, niet de juiste functies of te weinig inspiratie voor een goede website zijn maar enkele redenen om te stoppen. Kijk je bovendien naar een aantal websites die door gebruiker zelf zijn gemaakt, dan komt het resultaat vaak niet in de buurt van een professionele website.
Waar gaat het dan fout? In deze blogpost leggen wij uit hoe je het beste met WordPress kan beginnen en geven wij tips zodat ook jij een WordPress website kan maken als een Pro!
Welke vragen worden in de blog beantwoord?
Wanneer wij met klanten aan WordPress websites werken, zien wij snel tegen welke uitdagingen (beginnende) WordPress gebruikers aan lopen. Zo krijgen wij vaak vragen, zoals:
“Welke plugin kan ik voor een specifieke functie gebruiken”
“Wat is een goed thema voor een bepaald soort website”
“Welke afmetingen moet ik gebruiken voor de afbeeldingen”…
Maar ook vragen over bepaalde functies krijgen wij regelmatig. Op basis van deze “input” hebben wij de inhoud voor deze blogpost samengesteld. Wordt je vraag hier niet beantwoord? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.
Wat is WordPress en waarom geen ander content management systeem?
WordPress is een populair content management systeem (CMS) waarmee je eenvoudig en snel de meest verschillende websites kan bouwen. WordPress wordt voor 38% van alle websites gebruikt en het worden er dagelijks meer.
Een groot voordeel is de grote WordPress community,. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bepaald antwoord op je vraag over WordPress? Dan is de kans groot dat je het antwoord via Google kan vinden. Door het grote gratis aanbod aan WordPress themes en plugins is WordPress ook nog voordeliger dan andere systemen.
Waarmee moet je beginnen?
Voordat je begint, moet je natuurlijk beslissen waarover je website moet gaan en welke pagina’s je nodig hebt. Heb je maar een vaag idee voor de nieuwe website en loop je (nog) vast qua invulling? Kijk dan bij de concurrentie die een soortgelijke website hebben. Hier kan je veel van leren en inspiratie opdoen.
Let op! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een andere website 1 op 1 gaat kopiëren.
In onze artikel Nieuwe website leggen wij in duidelijke stappen uit hoe je het beste je project kan voorbereiden.
Hoe maak je een goede WordPress website?
Wat zijn de kenmerken van een goede website? Een goede website is goed vindbaar, gebruiksvriendelijk, waardevol, winstgevend, betrouwbaar en doelgericht. Je ziet dat de voorbereiding van een website verder gaat dan de keuze voor een domeinnaam en een website template.
Wil je weten welke fouten regelmatig worden gemaakt? Lees dan onze blogpost Goede website tips.
Zelf hosten vs. WordPress.com
Als je gaat beginnen met WordPress, zal je misschien als eerste terecht komen op WordPress.com, het commerciële platform van WordPress. Hier maak je een account aan en vervolgens begin je gelijk met het invullen van de content of het maken van je website.
Lijkt aantrekkelijk, toch? Dat is het ook voor een aantal gebruikers, maar er zijn helaas ook nadelen. De mogelijkheden van WordPress.com zijn vrij beperkt bij de voordelige versies. Pas in de business editie (voor € 25,00 per maand) is het mogelijk om (eigen) plugins en themes te installeren.
Wil je alles zelfs bepalen, dan moet je WordPress zelfs hosten. In dit geval kies je zelfs een hostingpartner (in Nederland) en kan je te allen tijde elke plugin en thema installeren.
In deze blogpost gaan wij ervan uit dat je WordPress zelfs wil hosten!
Een goede WordPress webhost kiezen?
Er zijn meer dan honderdduizend hosting bedrijven waar je voor meer of minder geld je WordPress website kan hosten. Je kan de reviews lezen, je vrienden vragen of je kan één van onze aanbevelingen volgen.
3 + 1 WordPress hosting providers die wij aanbevelen
De volgende hosting providers kennen wij persoonlijk en/of hebben wij zelf eerder gebruikt.
Kinsta
Bij Kinsta koop je managed hosting voor WordPress websites. Zij hebben jaren ervaring in de WordPress hosting wereld en worden erg goed beoordeeld. Kinsta gebruikt het Google Cloud platform voor alle pakketten en de prijzen zijn gebaseerd op het max. aantal bezoekers per maand. Het STARTER account is goed voor 1 website met 25.000 bezoekers en kost $30 per maand. Support (ook in het Nederlands) wordt alleen via het ticketsysteem of e-mail aangeboden.
Raidboxes
Deze managed WordPress hosting provider uit Duitsland is erg actief in Nederland en beschikt hierdoor ook over Nederlands sprekende medewerkers. Anders dan bij Kinsta wordt je hier niet op het aantal bezoekers afgerekend, maar krijg je per account een maximum aan resources (CPU en RAM geheugen) toegewezen. Voor het kleinste pakket betaal je €15 per maand en hiermee kan je 1 website hosten. Support wordt aangeboden via e-mail, live chat en telefoon.
Closte
Ook deze provider maakt gebruik van het Google Cloud platform. Vergeleken met Kinsta zijn de prijzen variabel op basis van het gebruik. Op deze manier kan het hosten van een enkele website stukken goedkoper zijn dan bij Kinsta omdat je alleen maar betaald voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt. De performance is vergelijkbaar met die van Kinsta.
Wij hebben Closte eerder gebruikt en zijn erg te spreken over de performance. Support wordt (helaas) alleen in het Engels via e-mail aangeboden. Het bedrijf is Amerikaans, maar je kan verschillende landen in Europa als server locatie kiezen. Op de Closte website kan je voor een prijsindicatie (per maand) de rekenvoorbeelden raadplegen.
WordPress hosting bij finalwebsites
Voor onze WordPress website klanten hosten wij de website en shops zelfs. Onze servers zijn geoptimaliseerd voor WordPress en wij monitoren de websites op beschikbaarheid en noodzakelijke security updates.
Omdat wij zelf ook websites met WordPress bouwen, kunnen klanten bij ons ook terecht voor WordPress support en aanpassingen aan de website. Bekijk onze WordPress webhosting pagina voor alle kenmerken en prijzen.
Is het verstandig om voor een goedkope aanbieder te gaan?
Wij hebben het eerder al genoemd, er zijn een groot aantal hosting providers. Een aantal aanbieders zijn zeker betrouwbaar en voordelig, maar hoe zit het met WordPress support? Voor een lage prijs kan je de extra hulp niet verwachten en de meeste bedrijven hebben ook niet de mogelijkheid om je met je vragen over WordPress te helpen.
Vergelijk het met een energiebedrijf, zij zullen je ook niet helpen wanneer je elektrische apparaten niet (meer) werken.
Hoe werkt WordPress?
WordPress is een modulair systeem waarmee je verschillende soorten websites kan bouwen. De basisversie beschikt over drie post types: Pagina’s, berichten en media (afbeeldingen). Extra functionaliteit wordt toegevoegd via het gekozen thema en de plugins die je installeert.
Content plaatsen
Teksten, afbeeldingen en videos worden via de blok editor in WordPress ingevoerd. De verschillende blokken kan je invoeren wijzigen en positioneren. Afbeeldingen en andere bestanden kan je eenvoudig uploaden via de mediabibliotheek en binnen je pagina met een bijbehorend blok plaatsen.
WordPress uitbreiden met plugins
Wil je extra functies? Dan kan je deze toevoegen door plugins te installeren. Deze kan je in je website installeren via het WordPress dashboard. Binnen de WordPress plugin repository vind je duizenden plugins voor de meest verschillende functies.
Je website configureren
Afhankelijk van het gekozen thema wordt de configuratie via schermen in het WordPress dashboard ingevoerd of via de Customizer. Er zijn instellingen voor WordPress, je thema en voor de (meeste) plugins.
WordPress is een open systeem, dat betekent dat elke thema- of plugin ontwikkelaar zelf mag kiezen hoe hij zijn “product” vormgeeft. Met het resultaat dat het user interface per plugin of thema kan verschillen.
Is het beter om een page builder zoals Elementor te gebruiken?
De afgelopen jaren zijn verschillende page builder plugins erg populair geworden. Elementor wint met meer dan 5 miljoen installaties duidelijk van de concurrentie. Anders dan bij de standaard blok editor is het met Elementor mogelijk om een pagina via de voorkant te bewerken. Wat in het dashboard blokken zijn, zijn in Elementor widgets. Deze widgets kan je niet alleen qua inhoud aanpassen maar ook qua design.
Wil je weten hoe eenvoudig het is om een pagina in Elementor te maken? Lees dan onze blogpost Homepage maken met Elementor.
Hoe kies je een goed WordPress theme?
Een WordPress thema kiezen is voor de nieuwe WordPress gebruiker niet makkelijk. Er zijn namelijk meer dan 20.000 verschillende WordPress themes beschikbaar. Voor een groot aantal themes moet je betalen, maar ook de WordPress repository is het thuis van bijna 8000 thema’s.
Wat zijn WordPress themes?
Een WordPress theme of thema is in principe een uitbreiding op het WordPress systeem. Zonder een thema zou je de content die je via het dashboard invoert niet kunnen bekijken. Naast de visuele weergave van je content zorgt het thema ook voor het design en extra functies. Sommige WordPress themes hebben zo veel extra functies dat je als gebruiker moeite zal hebben om zo’n thema te bolwerken.
Het thema installeren is best eenvoudig, je zoekt en downloadt je thema via de repository of je uploadt je thema dat je elders hebt gekocht. Met één enkele muisklik wordt je thema geactiveerd.
5 tips die je helpen om een goed thema te kiezen
- Gebruik alleen thema’s waar regelmatig updates voor zijn. Wil je weten hoe vaak een thema wordt geüpdatet. Als je het theme via de WordPress repository downloadt, dan kan je de development log raadplegen. Voor andere (premium) themes wordt op de website van de aanbieder meestal een update log getoond.
- Kies geen thema dat functies voor elke soort website heeft. Vooral op Themeforest worden vaal multifunctionele themes aangeboden. Deze hebben dan functies voor de meest verschillende soorten websites. Die extra functies wil je liever niet in je website. Kies een thema dat zo goed mogelijk bij je website past of een thema dat modulair kan worden uitgebreid.
- Ga voor een aanbieder waar support wordt aangeboden. Check of en voor hoe lang support voor een thema wordt aangeboden. Ook voor gratis themes wordt via de WordPress forums vaak ondersteuning aangeboden.
- Kies niet de gratis light versie van een betaald thema wanneer je niet wil upgraden. Een aantal themes in de repository worden (vooral) geplaatst om de betaalde versie onder de aandacht te brengen. Om de kans op een verkoop te vergroten, zijn de thema functies voor zulke light versies erg beperkt. Zonder een upgrade wordt je in het algemeen niet blij van zo’n thema.
- Koop een premium thema met 30 dagen geld terug garantie. Je kan de handleiding en de functieomschrijving van een premium thema aandachtig lezen en toch zal je pas tijdens het maken van je website ontdekken of het thema voor je werkt of niet. Een geld terug garantie zorgt ervoor dat je geen thema’s koopt die je nooit zal gebruiken.
Deze WordPress themes gebruiken wij
Heb je al verschillende themes geprobeerd en ben je nog steeds zoekende? Je bent zeker niet de enige. Misschien zijn de WordPress themes die wij gebruiken iets voor jou.
OceanWP
Dit thema kan je gratis downloaden via de WordPress repository. Wij gebruiken het thema regelmatig voor de meest verschillende websites: portfolios, blogs, bedrijfswebsites, portals en ook webshops met WooCommerce.
Je kan een uitbreidingspakket kopen (dat hebben wij ook gedaan), waardoor je een aantal slimme functies erbij krijgt. De volgende kenmerken zorgen ervoor dat wij het thema ook in toekomst zullen blijven gebruiken:
- Zonder problemen updaten – Wij gebruiken OceanWP al een geruime tijd voor tientallen websites. Elke update verliep tot nu toe zonder problemen. Er waren zeker wel eens kleine problemen, maar die waren makkelijk te verhelpen.
- Werkt perfect samen met Elementor – Wij bouwen zeker niet elke website met Elementor, maar de compatibiliteit met Elementor is een groot voordeel. Zo kunnen ook klanten eenvoudig mooie landingspagina’s bouwen.
- Werkt zonder problemen met andere plugins – OceanWP is een populair thema. Dat betekent dat plugin developers er vaak voor zorgen dat hun plugin goed aansluit met OceanWP. Voor een aantal plugins zoals WooCommerce is OceanWP reeds voorbereid.
Hello Elementor
Wil je vooral werken met Elementor? Dan is het “originele” thema voor Elementor een sterke basis. Samen met Elementor Pro kan je zonder ook maar één regel code te schrijven een complete website bouwen.
Kies je voor dit thema dan moet je dus ook de headers en footers met Elementor opmaken. Wil je Elementor Pro gebruiken om een webshop met WooCommerce te bouwen, dan wil je ook de shop pagina’s kunnen stijlen. Dat is niet mogelijk zonder enige kennis van CSS. Is deze kennis niet aanwezig, dan kan je iemand voor deze klus inhuren of je gaat voor een thema zoals OceanWP.
Een groot voordeel van Hello Elementor is dat het thema erg basic is. Je hebt dus geen problemen met de style van je thema, gewoon omdat deze er niet is.
Aan de andere kant zijn Hello Elementor en Elementor Pro zo flexibel dat je website bouwer van alles kan aanpassen. Op deze manier kan je een professionele website laten bouwen en toch blijven werken met Elementor.
Ook Hello Elementor heeft ons nog nooit teleurgesteld tijdens het updaten van WordPress, het thema of de door ons aanbevolen WordPress plugins.
CSSIngniter
CSSIgniter is geen thema maar de developer van een aantal WordPress themes die wij graag gebruiken voor de meest verschillende projecten. De themes zijn goed geprogrammeerd en beschikken alleen over de functies die je voor het type website nodig hebt. De volgende voordelen heb je als klant:
- Keuze uit meer dan 70 premium WordPress themes
- 100% compatibel met Elementor
- Meer dan 30 themes zijn voorbereid voor het gebruik van WooCommerce
- Support door CSSIgniter medewerkers (support in het Engels vanuit Griekenland)
- Automatische updates, demo content en uitgebreide handleidingen.
Ben je nog niet overtuigt? Voor maar $69 euro per jaar kan je niet veel verkeerd doen. Let ook op kortingen die regelmatig worden gegeven of scoor de lifetime deal.
Bonus: Wil je eenvoudig met je WordPress site starten en heb je geen zin om allemaal licenties aan te schaffen? Onze klanten mogen deze thema’s en Elementor Pro gratis gebruiken!
Wat zijn WordPress plugins?
Samen met een thema heeft WordPress alle belangrijke functies die nodig zijn om content te plaatsen en via de website te tonen. Wil je meer functionaliteiten toevoegen, dan heb je plugins nodig. WordPress plugins zijn scripts die nieuwe functies mogelijk maken en bestaande functies uitbreiden.
Een goed voorbeeld voor een plugin zijn de functies voor zoekmachine optimalisatie (SEO). WordPress maakt al goede URL’s en beschikt ook over een functie voor de canonical links, maar het systeem is niet volledig geoptimaliseerd voor zoekmachines. Wil je dat wel, dan moet je een SEO plugin installeren.
Welke plugins moet je gebruiken?
De volgende gratis plugins installeren wij voor elke WordPress website. Afhankelijk van je wensen heb je er misschien nog meer nodig.
Yoast SEO
Wij hebben het al gezegd, je website is niet optimaal zonder een SEO plugin. Wij gebruiken voor (bijna) alle websites Yoast SEO. Door de installatie worden al een aantal technische SEO problem in WordPress gefixed en de content optimalisatie functies helpen je om je teksten voor zoekmachines te verbeteren.
NinjaFirewall
Voor het WordPress systeem worden regelmatig security updates uitgegeven en in principe is WordPress ook veilig. Helaas zijn er dagelijks bots en hackers die proberen om je website te hacken. NinjaFirewall beschermt je tegen de meeste aanvallen.
WP Super Cache
De pagina’s van een WordPress website worden met behulp van PHP programmacode en een MySQL database getoond. Beide gebruiken RAM geheugen en CPU. De resources zijn op een webserver maar beperkt beschikbaar. Door het gebruik van WP Super Cache of een andere cache plugin wordt een statische versie tijdelijk opgeslagen. Van dit soort statische pagina’s kan de webserver veel meer aan de bezoekers tonen zonder daarbij traag te worden.
Wil je een website met Elementor bouwen? Dan moet je ook deze plugin installeren. Met de gratis versie van Elementor kan je mooie landingspagina’s bouwen, maar wil je de gehele site met Elementor bouwen dan kan je beter gelijk de Pro versie gebruiken.
Welke plugins kan je beter niet gebruiken?
Er zijn ook plugins die je beter niet kan gebruiken. Denk hierbij aan plugins die niet meer worden onderhouden of plugins die je website traag maken. Hieronder enkele tips:
- Ga op zoek naar plugins met regelmatige updates. Is de laatste update meer dan 1 jaar geleden, dan is de kans groot dat er ook geen update meer zal komen en de plugin niet veilig is of in de toekomst de werking van je website kan verstoren.
- Lees de beoordelingen. Zijn er veel slechte beoordelingen? Wees dan voorzichtig, de plugin werkt misschien ook voor jouw website niet optimaal.
- Kies populaire plugins. Een groot aantal gebruikers is geen garantie dat een plugin goed werkt, maar de kans is veel kleiner dat de ontwikkelaar volgend jaar stopt met de ontwikkeling.
- Kies geen (groot) plugin voor een kleine verbetering. Wij zien regelmatig websites waar multifunctionele plugins worden geïnstalleerd omdat één van de functies de oplossing is voor maar een (klein) probleem. Deze ballast wil je niet dragen, dus zoek naar een betere oplossing.
- Koop plugins alleen via de ontwikkelaar van een plugin. Het ontwikkelen en onderhouden van een plugin kost geld en tijd. Omdat ook premium plugins een open source licentie hebben, zijn er sites waar je “dure” premium plugins voor een fractie van de originele prijs worden aangeboden. Vertrouw deze aanbieders niet, het gevaar is groot dat je malware op je website installeert en daarnaast heb je ook geen recht op plugin support!
WordPress website beveiligen en onderhouden
Op het moment dat je begint met WordPress, is het ook nodig om je website te beveiligen. In de meeste gevallen kunnen hackers de website benaderen, wanneer jij dat ook kan. Installeer daarom vanaf het begin een Firewall plugin en ook de cache plugin.
Heb je een langere periode nodig om je WordPress website af te maken? Draai dan regelmatig de updates voor WordPress, je thema en alle plugins. Op deze manier blijft je website steeds veilig en kan je gelijk rekening houden met eventuele wijzigingen van de functies in je WordPress website.
Het is ook verstandig om tussendoor extra backups te maken. Waarschijnlijk worden door je hosting provider ook backups gemaakt, maar deze vinden op een vast tijdstip plaats. Je eigen backup bevat meestal een bepaalde functie of inhoud die je misschien later wil terugzetten.
Kan ik WordPress automatisch laten updaten?
Sinds WordPress versie 5.5 is het mogelijk om voor alle plugins, welke je o.a. via de WordPress repository kan downloaden, automatische updates uit te voeren. Dat lijkt erg handig, maar wij vinden dat wel gevaarlijk. Veel plugin updates verlopen gewoon goed, maar je wil er altijd bij zijn. Bij automatische updates is het gewoon mogelijk dat je bezoekers een niet of slecht werkende website te zien krijgen.
Beginnen met WordPress? Volg deze stappen:
Gebruik deze lijst met stappen tijdens het bouwen van je WordPress website.
- Je begint je website met een plan – Zonder plan zal het moeilijk zijn om van je website een succes te maken.
- Hosting kopen en domeinnaam kiezen – Kies een passende domeinnaam (.nl voor je site in Nederland) en kies een betrouwbare hostingpartner.
- Een WordPress thema kiezen – Download of koop een goed en functioneel thema dat bij je website plannen past.
- Thema (en child theme) installeren – Gebruik een child theme zodat je wijzigen voor het thema bij een update niet worden overschreven
- Belangrijke plugins installeren – Installeer noodzakelijke plugin voor o.a. SEO, caching en beveiliging.
- Content creëren en website bouwen – Schrijf pakkende teksten en bouw een aantrekkelijk website.
- De gehele website goed testen – Voordat je live gaat me de website wil je zeker zijn dat alles perfect werkt.
- Website beveiligen en live zetten – Configureer je website application firewall en publiceer je website. Vergeet niet om je relaties (en Google) over je nieuwe website te vertellen.
- Je website regelmatig updaten en onderhouden – Een website is nooit af, verbeter de pagina’s en vergeet niet de updates regelmatig uit te voeren.
Wil je nog meer tip over het maken van een WordPress website? Lees dan vooral onze andere blogposts over “Website beginnen”. En vergeet niet: je website is nooit af!
Gepubliceerd in: Website beginnen