Vaak krijgen wij van onze klanten vragen over het gebruik van afbeeldingen op hun website. Hoe groot moet de afbeelding zijn. Hoe kan ik afbeeldingen het beste toevoegen aan de pagina? Of welke “naam” moet ik het bestand geven? De WordPress media library (of in het Nederlands WordPress mediabibliotheek) maakt het mogelijk om afbeeldingen te beheren en eenvoudig aan uw WordPress website toe te voegen. In deze blogpost delen wij 10 dingen die elke WordPress gebruiker zeker moet weten.

WordPress Mediabibliotheek blog

Wat is de WordPress Mediabibliotheek?

De WordPress mediabibliotheek vindt u in het dashboard van uw WordPress website en geeft een overzicht van alle mediabestanden die u naar uw website heeft geüpload. Via de mediabibliotheek kunt u zien wanneer de bestanden zijn geüpload en aan welke pagina de bestanden zijn gekoppeld. In de mediabibliotheek kunnen dus ook bestanden staan die u (nog) niet eerder voor uw website heeft gebruikt.

Wilt u een mediabestand toevoegen aan een pagina of een bericht, dan kunt u een nieuw bestand uploaden of een bestand invoegen vanuit de WordPress mediabibliotheek. Nieuwe bestanden die u uploadt naar een pagina, worden ook altijd aan de mediabibliotheek toegevoegd.

WordPress mediabibliotheek screenshot

De WordPress mediabibliotheek werkt heel eenvoudig, maar er zijn ook nog een aantal functies waarvan u misschien niet op de hoogte bent. Daarom delen wij in deze blogpost 10 handige tips en tricks.

Tip 1: Afbeeldingen (niet) aanpassen in WordPress

Heeft u een afbeelding geüpload naar uw WordPress website, maar heeft deze niet de juiste afmeting? Dan biedt WordPress de mogelijkheid om de afbeelding te bewerken. WordPress biedt de mogelijkheid om een afbeelding te schalen, de afbeelding bij te snijden, de afbeelding te draaien en de afbeelding te spiegelen.

Dit lijkt heel handig, maar toch raden wij u aan om deze functionaliteit niet te gebruiken. Het is beter om de afbeelding, voordat u deze uploadt, te bewerken. Op deze manier heeft u meer invloed op de bestandsgrootte (compressie) en wordt er minder webruimte in beslag genomen (het originele bestand blijft na de bewerking namelijk bestaan).

Afbeelding bewerken in WordPress

Tip 2: De mediabibliotheek is voor alle mediabestanden

De WordPress mediabibliotheek is niet alleen voor afbeeldingen (bijvoorbeeld .png, .jpg en .gif bestanden). Ook uw documenten, waaronder .pdf en .word, uw videobestanden en uw audiobestanden kunnen via de WordPress mediabibliotheek aan uw website worden toegevoegd.

Wilt u bijvoorbeeld dat uw bezoekers via één klik op de knop een PDF bestand kunnen openen? Voeg het bestand dan toe aan de WordPress mediabibliotheek en koppel de URL van het bestand aan een button of link. Eenvoudiger kan het niet!

Let wel op de bestandsgrootte van het bestand dat u wilt uploaden. De maximale bestandsgrootte wordt door uw webhost bepaald en de waarde is te vinden op het scherm waar u de bestanden kiest voor een upload.

Maximale bestandsgrootte

Wat betekent de melding "Dit bestandstype is niet toegestaan in verband met veiligheidsredenen"?

Deze melding ziet u bij het uploaden van bepaalde (veilige) bestanden. Uit veiligheidsredenen hebben de makers van WordPress besloten dat standaard niet alle bestanden (bijvoorbeeld .zip of .svg bestanden) mogen worden geüpload. Wilt u extra bestandsextensies mogelijk maken? Gebruik hiervoor het volgende code snippet.

Gebruik deze optie niet voor alle bestanden of wanneer de uploadfunctie ook voor de bezoeker beschikbaar is. Een soms zo veilig bestand kan door een hacker misschien wel worden gebruikt om in te breken of de werking van uw website te verstoren!

Tip 3: Vergeet niet de afbeeldingen te optimaliseren

Een afbeelding uploaden alleen is niet voldoende. Enkele optimalisaties zijn nodig om het meeste uit uw afbeeldingen te halen:

 • Alt-tag toevoegen. De alt-tag is noodzakelijk, zowel voor de zoekmachine als voor de accessibility van uw website. Voeg altijd een beschrijvend woord (bijvoorbeeld het zoekwoord) toe aan de afbeelding. Hierdoor weten Google én blinde bezoekers wat voor een afbeelding op de pagina wordt weergegeven.
 • Verklein afbeeldingen voordat u ze uploadt. Te grote afbeeldingen maken een pagina traag en nemen veel opslag van uw hostingpakket in gebruik.
 • Controleer de afbeeldingen ook op mobiel. Bestaan de afbeeldingen uit kleine details of tekst? Dan is de kans groot dat deze niet meer mobielvriendelijk is. In dat geval kunt u er beter voor kiezen om een andere afbeelding te gebruiken en andere afbeelding voor mobiel te gebruiken of geen afbeeldingen op mobiel weer te geven.

Bonus! Gebruik de plugin ShortPixel Image Optimizer voor een lossless compressie. Hiermee is het mogelijk om uw afbeelding nog “lichter” te maken zonder daarbij aan kwaliteit te verliezen.

Tip 4: De mediabibliotheek beschikt ook over een galerij functie

Wilt u meerdere afbeeldingen op een pagina plaatsen? Plaats deze dan niet onder elkaar, maar kies voor een thumbnail-raster. Deze galerij functie zit standaard in de WordPress mediabibliotheek en biedt de basisfunctionaliteit om een prima galerij te maken. Zo kunt u het aantal afbeeldingen wijzigen, de afmeting van de afbeeldingen aanpassen en het aantal kolommen selecteren.

Mediabibliotheek galerij

Zijn deze basisfuncties niet voldoende en wilt u meer geavanceerde galerijen voor uw WordPress website kunnen maken? Er zijn verschillende gratis en premium galerij plugins voor WordPress websites beschikbaar. Enkele aanraders zijn:

 • Jetpack. Liever een slide show dan een thumbnail-raster en gebruikte u toch al andere functies van de Jetpack plugin? Met behulp van de Jetpack plugin voegt u eenvoudig de caroussel galerij toe aan de basisfunctionaliteit in de WordPress mediabibliotheek.
 • Media Carousel Widget in Elementor Pro. Elementor is een van onze favoriete page builder voor het maken van een professionele website met WordPress. Met deze widget in de premium versie van Elementor maakt u prachtige caroussel galerijen, die ook nog eens geschikt zijn voor mobiel.
 • Responsive Lightbox & Gallery. Deze gratis plugin is met meer dan 300.000 installaties een van de meest populaire plugins in de WordPress repository. Wij vinden deze plugin eenvoudig in gebruik en de uitgebreide opties zorgen voor een snelle galerij functie binnen uw website. Een prima optie als u Jetpack of Elementor niet al voor uw WordPress website gebruikt.

Tip 5: Verwijder mediabestanden die niet zijn gekoppeld aan een pagina

Gebruikt u een afbeelding op een bepaalde pagina, dan wordt deze afbeelding aan de pagina gekoppeld. Via de mediabibliotheek kunt u zien welke bestanden niet met een pagina zijn gekoppeld.

Wij raden u aan om eens in de zoveel tijd uw mediabibliotheek op te schonen. Zijn er bestanden die niet zijn gekoppeld aan een artikel en bent u niet van plan deze in de toekomst nog te gaan gebruiken? Verwijder deze dan. Zo houdt u uw mediabibliotheek netjes en blijft het eenvoudig om bestanden terug te vinden.

List weergave WordPress mediabibliotheek

Daarnaast kunt u niet onbeperkt mediabestanden blijven uploaden, zonder uw hostingpakket te moeten upgraden. Het zou vervelend zijn als de kosten omhoog gaan, voor mediabestanden die eigenlijk toch niet op uw website gebruikt.

Bonus! Gebruikt u nieuwe afbeeldingen voor een reeds bestaande pagina of blogpost? Ontkoppel of verwijder deze afbeeldingen gelijk en werk zo de mediabibliotheek gelijk bij tijdens elk update.

Waar u op moet letten bij het verwijderen van bestanden!

Een bestand verwijderen gaat niet zonder risico’s. Dit zijn 2 dingen waar u rekening mee moet houden:

 • De mediabibliotheek beschikt niet over een prullenbak. Heeft u een bestand verwijderd, dan kunt u deze niet meer terughalen. Wordt er automatisch een back-up gemaakt van uw website, dan kunt u deze terugzetten om het bestand alsnog terug te halen.
 • Heeft u een bestand verwijderd dat (nog) niet was losgekoppeld? Controleer dan altijd de pagina of het bericht en fix daar de “gebroken” afbeelding. Deze herkent u aan een leeg vlak of de alt-tag van de afbeelding.

Tip 6: Wijzig de bestandsformaten of voeg extra afmetingen toe.

Voegt u een afbeelding toe aan de WordPress mediabibliotheek, dan worden er door WordPress automatisch verschillende afmetingen van deze afbeelding aangemaakt.

Standaard zijn dit de volgende afmetingen:

 • De originele grootte van de afbeelding
 • Grote afmeting: 1024 x 1024 pixels
 • Gemiddelde afmeting: 300 x 300 pixels
 • Thumbnail: 150 x 150 pixels

Wanneer u een afbeelding aan de pagina probeert toe te voegen, zult u zien dat u kunt kiezen tussen deze 4 afmetingen.

Via Instellingen > Media is het mogelijk om deze afmetingen aan te passen. Hier kunt u de maximale breedte en maximale lengte aanpassen van de standaard afmetingen van afbeeldingen in WordPress.

Het is echter ook mogelijk om meer afmetingen toe te voegen. In deze blogpost over meer afmetingen toevoegen, wordt er precies uitgelegd hoe u dit kunt doen.

Tip 7: Geef bestanden een beschrijvende naam

Om bestanden eenvoudig terug te vinden is het belangrijk dat elk bestand een duidelijke beschrijvende naam krijgt. Deze naam wordt weergegeven in de URL van het bestand, maar maakt het ook mogelijk om het bestand terug te vinden in de WordPress mediabibliotheek. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van goede en minder goede namen voor uw bestand.

Doen: 

 • Brochure-oktober-2018.pdf
 • seo-tips-beginners-img.jpg
 • Video-opening-nieuwe-locatie.mp4

Niet doen:

 • DOC_023.pdf
 • untitled.jpg
 • 093489-dfbs.mp4

Bonus! In het algemeen is het beter om geen spaties voor een bestandsnaam te gebruiken. Maar voor WordPress kan dit van voordeel zijn. Gebruikt u de tekst voor de alt-tag als naam (bijvoorbeeld: WordPress mediabibliotheek Screenshot 1.jpg), dan wordt deze gelijk als titel gebruikt (de spaties in het bestandsnaam worden vervangen door streepjes). De titel kunt u dan snel kopiëren naar het veld voor de alt-tag.

Wilt u op een pagina een bestand toevoegen dat u al eerder heeft gebruikt? Met behulp van een duidelijke bestandsnaam vindt u het bestand zo terug. Zelfs als u al honderden bestanden eerder heeft geüpload!

Tip 8: Laat afbeeldingen op de juiste manier indexeren

Voor elk bestand dat u uploadt naar uw website maakt WordPress een eigen bijlagepagina aan. Deze pagina’s bevatten naast de foto en de titel van de foto (meestal) geen content.

Het kan dus erg onvoordelig zijn om deze media bijlagepagina’s door Google te laten indexeren. Stel dat uw website uit een tiental goede pagina’s bestaat en uw mediabibliotheek over honderden of zelf duizend items beschikt. Op het moment dat Google deze bijlagepagina’s zou indexeren, zou dat erg nadelig voor uw website kunnen zijn. Zelfs een penalty door Google is dan geen uitzondering. De media bijlagepagina’s horen dus niet in Google!

Hoe kan ik de ongewenste indexering van de media bijlagepagina’s voorkomen?

Wij installeren bijna op elke WordPress website de Yoast SEO plugin. Door een instelling in deze plugin wordt standaard elke bijlagepagina omgeleid naar de URL van de bijbehorende afbeelding. Gebruikt u de SEO plugin al langer? Controleer dan of bij uw website de instelling goed staat. U vindt deze optie via SEO > Zoekweergave > Tabje “Media”.

Tip 9: Upload meerdere mediabestanden tegelijkertijd

Heeft u veel bestanden die u naar uw website wilt uploaden. Dan kunt u tijd besparen door deze tegelijkertijd te laten uploaden. De WordPress mediabibliotheek beschikt namelijk over een Multi-File Upload functie.

Dit houdt in dat u tijdens het selecteren van de bestanden, meerdere bestanden tegelijk kan selecteren. Ook kunt u meerdere bestanden tegelijkertijd naar de mediabibliotheek verslepen en zo uploaden.

Tip 10: Voeg een Lightbox toe aan uw afbeeldingen

Wilt u de kleine afbeelding linken met een grotere afbeelding? De standaard functie in WordPress opent de gelinkte afbeelding direct in de browser, waardoor bezoeker op de terug button moet klikken om terug te komen naar de website. Dat is niet wenselijk en daarom kunt u beter een Lightbox plugin installeren.

De Lightbox is een soort popup waarmee u de afbeelding als een extra laag boven de website kunt tonen. Bij tip 4 hadden wij al de plugin Responsive Lightbox & Gallery genoemd. Hiermee wordt niet alleen een galerij functie geïnstalleerd, maar ook de Lightbox functie.

Wanneer u deze plugin installeert kunt u het best de Lightbox type “Magnific Popup” kiezen. Deze Lightbox type vertraagt uw website niet en werkt erg goed op mobiel. Door het installeren van deze plugin worden voortaan alle afbeeldingen-links binnen een Lightbox geopend.

Meer tips ontvangen?

Schrijf je vandaag nog in en ontvang toekomstige blogposts in je mailbox.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

De WordPress mediabibliotheek: wat u niet mag vergeten.

Werkt u nog niet zo lang met WordPress, dan is het misschien even wennen om met de mediabibliotheek te werken. Vergeet niet!

 • De mediabibliotheek is niet alleen voor afbeeldingen, maar ook voor andere bestanden (.pdf, .doc, .mp3, .mpeg, etc.).
 • Voer de alt-tag in om uw afbeeldingen voor Google en blinde gebruikers toegankelijk te maken.
 • Gebruik een beschrijvende bestandsnaam, zodat u uw bestanden altijd snel terug kunt vinden.
 • Verklein afbeeldingen naar de juiste afmeting voor de beste kwaliteit en snelheid.
 • Gebruik de Yoast plugin om de bijlagepagina’s uit te schakelen.

Gepubliceerd in: Website beginnen

Het juiste webhosting pakket voor uw bedrijfswebsite

Lees ook deze blogpost:

Het juiste webhosting pakket voor uw bedrijfswebsite