Tijdens de installatie van WordPress of een forum applicatie is het vaak mogelijk om te kiezen voor een Avatar of Gravatar optie. Beide namen lijken op elkaar en achter af lijken beide “hetzelfde” te zijn. Op een blog of forum is een Avatar een klein plaatje met een portret of grafiek van de persoon die een bericht heeft geplaatst. Door het gebruik van een Avatar is het mogelijk om iets meer een persoonlijkheid aan een forum of blog profiel te geven. Sommige commerciële gebruiker plaatsen hun bedrijfslogo als Avatar.

Wat is den nu een Gravatar?

Gravatar is een service van Automatic, de eigenaar van o.a. WordPress en bbpress. Het werkt vrij eenvoudig; Via de Gravatar website zijn er tools voor het invoeren en valideren van e-mailadressen en ook een upload functie voor plaatjes (Avatars). Vervolgens worden aan de verschillende Avatars e-mailadressen gekoppeld. Wanneer een profiel pagina of een blog commentaar de Gravatar optie ondersteund, wordt tijdens het schrijven van een post of commentaar naast de naam ook het grafische bestand getoond dat bij het desbetreffende e-mailadres behoord.

Gravatars

De voordelen voor de gebruiker

  • Alle Avatars centraal op maar een plek!
  • Wanneer een Avatar via de Gravatar website gewijzigd wordt, zijn de wijzigingen ook geldig voor alle websites die bij Gravatar aangesloten zijn.
  • Een eenvoudig, professioneel interface voor het uploaden, minder handelingen (maar een keer uploaden)
  • Gebruik één Avatar zelf voor verschillende e-mailadressen

De voordelen voor webmaster

  • Eenvoudige tools voor de integratie in de website
  • Standaard aanwezig in een aantal web applicaties, bij voorbeeld WordPress en bbpress
  • Het gebruik van Avatar bevorderd de deelname aan discussies (personalisering van de gebruiker)
  • Veilig in gebruik omdat er geen Avatar upload functie meer nodig is.
  • Content ranking, toon geen Avatar met een X rating om jongeren of beter je website te beschermen

Helaas is de Gravatar functie nog niet op alle sites in gebruik, maar ook veel “social media sites” maken er gebruik van. Probeer het, op het moment dat er via de Gravatar website het e-mailadres gekoppeld is aan het e-mailadres zal uw Avatar zich snel verspreiden!

Lees ook deze blogpost:

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren