Betalen via iDEAL

Wilt u uw producten of diensten online verkopen? Dan lijkt een webshop een logische keuze. Dit geldt echter niet voor elk bedrijf. Verkoopt u producten op maat of levert u een dienst, dan kost het onderhouden van een webshop veel geld, tijd en moeite. Wilt u toch dat uw klanten online kunnen betalen? Dan is een betaling via iDEAL dé manier om zaken veilig en automatisch te regelen. Hiervoor heeft finalwebsites speciaal een formulier ontwikkeld, waarmee u deze IDEAL betalingen nog makkelijker kan regelen. 

Deze blogpost legt uit hoe u betalingen via iDEAL kunt ontvangen zonder daarbij een webshop te onderhouden. Wilt u wel een webshop? Klik dan hier voor onze blogpost: Webshop met iDEAL, hoe werkt dat?

iDEAL betalingen ontvangen zonder een webshop?

Heeft u geen webwinkel? Dan kunt u alsnog uw betalingen via iDEAL ontvangen. Denk hierbij aan uw maatwerk dienst waarvoor u een vooruitbetaling wenst of betalingen waarover u over de status op de hoogte wil worden gehouden. In beide situaties biedt een betaling via iDEAL een klantvriendelijke oplossing.

iDEAL biedt naast de mogelijkheid van “Real-time” betalingen ook nog andere voordelen:

  1. Alle relevante gegevens (bedrag en omschrijving) voor een iDEAL betaling worden door u bepaald. Uw klant kan deze tijdens de betaling niet meer wijzigen. Hierdoor wordt het onmogelijk om een foute betaling uit te voeren. Het resultaat: minder administratieve werkzaamheden.
  2. Betalingen via iDEAL zijn 100% onherroepelijk, dit in tegenstelling tot betalingen met Paypal, Credit Card of de machtiging voor een automatisch incasso.
  3. De status voor een recente betaling staat gelijk ter beschikking. Via de iDEAL portaal bij uw betalingsprovider zijn alle transacties onmiddellijk zichtbaar. Het opsturen van een betaalbewijs behoort tot het verleden en misverstanden worden uitgeschakeld.
  4. Een betaalverzoek via iDEAL wordt sneller betaald. Vooral bij leveringen aan consumenten wordt een iDEAL betaling als “eenvoudiger” gezien zo dus sneller betaald. Facturen belanden dus niet op een stapel, maar worden gelijk online betaald.

Daarnaast zijn er ook voordelen voor de betalende partij. De betaling via iDEAL werkt veilig, gemakkelijk en snel. De betalingsgegevens zijn al ingevuld en de betaler wordt gelijk op de hoogte gebracht van een geslaagde iDEAL betaling. Meer informatie over iDEAL is hier te vinden.

Hoe werkt de betaling via iDEAL zonder webshop?

Speciaal voor uw probleem hebben wij een webformulier ontwikkeld waarmee het mogelijk is om een betaalverzoek via e-mail te versturen.

Het betaalproces bestaat uit vier eenvoudige stappen :

  1. Via het webformulier vult u de gegevens in: het bedrag, een omschrijving, de contactgegevens van de ontvanger en eventueel een bijlage (offerte, factuur of opdrachtbevestiging).
  2. Bij het versturen van het formulier wordt er een e-mailbericht aangemaakt, inclusief een link voor de betaling. De link verwijst naar een pagina waar de gegevens voor de betaling staan. Vervolgens kan ontvanger zelf zijn bank kiezen.
  3. Vanaf deze pagina wordt de betaler doorgestuurd naar de iDEAL pagina waar de betaling veilig kan worden uitgevoerd.
  4. Na de betaling komt de betaler terecht op een bedankpagina en ontvangt u een bericht over de (succesvolle) betaling via de betalingsprovider.

Is deze applicatie de beste manier om een iDEAL betaalverzoek te versturen? Voor sommige ondernemers misschien niet. Er zijn namelijk ook boekhoud- en facturatiesystemen die een soortgelijke functie bieden. Maakt u geen gebruik van dit soort systemen die een betaling via iDEAL ondersteunen of is de configuratie hiervan te ingewikkeld, dan is het zeker een poging waard om ons formulier te proberen.

iDEAL webformulier downloaden en aanpassen

Het webformulier voor het verzenden van betalingen via iDEAL is gratis en kan via deze website worden gedownload. Om het formulier te kunnen gebruiken, moet u over een webhosting account beschikken. Wanner u de installatie en eventuele aanpassingen zelf wil uitvoeren, dan is het noodzakelijk om over een bepaalde kennis van PHP en HTML te beschikken. Een korte installatie handleiding vindt u binnen de download.

iDEAL formulier “Basis”

gratis

  • Het formulier met de basis functionaliteit: betaalverzoeken versturen, koppeling met Sisow en Mollie, bedankpagina en basisrapportage.

iDEAL formulier “Op Maat”

vanaf €99,-

  • Wilt u meer dan de basis functie? Naast de installatie en kleinere aanpassingen kunnen wij ook de applicatie of formulier voor u wijzigen.

Ik wil iDEAL betalingen in WordPress mogelijk maken.

Wat heeft u nodig voor het iDEAL webformulier?

Naast een webhost die PHP en MySQL ondersteunt, heeft u een betalingsprovider nodig. Het formulier werkt op dit moment met Mollie en de online betalingsprovider Sisow. Bij zowel Mollie als ook Sisow zijn de iDEAL betalingen bijzonder voordelig omdat er geen abonnementskosten worden gerekend. U betaald bij Mollie per transactie €0,29 (Sisow rekent maximaal €0,45) en verder niets. Zijn er in een periode geen transacties, dan heeft u ook geen kosten. 

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal antwoorden op de vragen die wij al vaker zijn tegengekomen. Veel vragen gaan over de installatie of de mogelijkheid om het formulier te wijzigen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Werkt het formulier ook met andere betalingsproviders (bijvoorbeeld Pay.nl)?

Op dit moment bestaat binnen de applicatie alleen maar een koppeling met de online betalingsproviders Sisow en Mollie. Pay.nl is ook een van de providers die wij aanbevelen en hun betaalsysteem kan door uw websitebouwer binnen het formulier worden geïntegreerd.

Kan ik mijn eigen huisstijl aan het e-mailtemplate toepassen?

Ja, uw huisstijlelementen zijn mogelijk wanneer u de e-mailtemplate in HTML formaat opmaakt. De basis versie beschikt alleen over een bericht met tekst zonder opmaak.

Is het ook mogelijk om de pagina's te wijzigen (bijvoorbeeld de betaal- en bedankpagina)?

Alle bestanden kunnen met een tekst-editor worden bewerkt. Een populaire (gratis) tekst-editor voor Windows is Notepad++. De basiskennis van HTML en misschien PHP wordt aanbevolen.

Ik heb nog geen Sisow of Mollie account, zijn er speciale voorwaarden?

Vraagt u voor dit formulier een account aan, dan hoeft u, in tegenstelling tot een webshop, aan minder eisen te voldoen. Wij hebben met Sisow en Mollie afgesproken dat nieuwe klanten tijdens de aanmelding aangeven dat zij gebruik maken van ons iDEAL formulier. Geef hiervoor bij “Webshop URL” het adres van deze pagina op. Op basis van deze informatie zal de betalingsprovider uw aanmelding niet als webshop in behandeling nemen. Voor vragen of informatie kunt u altijd mailen naar acceptance@sisow.nl of info@mollie.com.

Wat heb ik nodig om de applicatie te installeren?

Natuurlijk heeft u een webhosting account nodig. De bestanden bewerkt u met een tekst-editor. Voor het uploaden van de bestanden gebruikt u een FTP programma (wij adviseren Filezilla). Om de database tabel te installeren heeft u toegang nodig tot uw MySQL database. Dit gebeurt bij de meeste hostingproviders met behulp van de online tool phpMyAdmin. Vraag uw hostingprovider voor de FTP en database gegevens wanneer deze niet bekend zijn. Wij adviseren dat alle e-mails via SMTP provider worden verstuurd. Voor onze eigen klanten gebruiken wij meestal de diensten van Postmark. Op deze manier wordt de kans dat uw bericht in de spambox belandt erg verkleint.

Kan ik (gratis) support krijgen?

Ons doel is, dat de gratis applicatie zonder problemen werkt en fouten willen wij daarom gelijk verwijderen. Helaas kunnen wij het formulier niet gratis voor u installeren of aanpassen. Alle vragen, suggesties en opmerkingen stuurt u naar help@finalwebsites.nl.

Ik heb helemaal geen website, kan ik de applicatie ook door jullie laten hosten?

Tegen een laag bedrag zullen wij de applicatie voor uw installeren en hosten. Voor meer informatie over deze dienst kunt u het beste contact met ons opnemen.

Wordt binnen de applicatie de status van een betaling bijgehouden?

Op het moment dat het bedrag via iDEAL is betaald, wordt uw klant doorgestuurd naar de bedankpagina. De bedankpagina kan de status uit de URL uitlezen en bij een succesvolle betalingen de status in de database verwerken. Deze controle is niet waterdicht en wij adviseren u altijd om op de bevestigingsmail van de betalingsprovider te wachten. Tegen een meerprijs is het mogelijk om via een “callback” de betaalstatus via Sisow of Mollie op te halen. Hierbij maakt de betalingsprovider verbinding met de applicatie en zorgt zo voor een betrouwbare terugmelding.

Gepubliceerd in: Webtools en functies

Review: Betalingsprovider Sisow

Lees ook deze blogpost:

Review: Betalingsprovider Sisow