Linkbuilding tips, welke werken dan nog wel?

Link building tips

Het internet verandert snel. Wat een paar jaar geleden zorgde voor een hogere ranking in de zoekmachines, hoeft nu niet meer te zorgen voor een beter resultaat. Linkbuilding is een goede manier om meer bezoekers naar uw website te leiden en vergroot de kans op een hogere positie binnen Google. Linkbuilding is dus belangrijk voor de vindbaarheid van uw website, maar werken de linkbuilding tips van de afgelopen jaren dan nog steeds?

Hoe werkt een linkruil niet

Google werkt voor een deel volgens het principe van linkpopulariteit. Dit houdt in dat Google ervan uitgaat dat sites, waar vaak naar wordt gelinkt, ook het meest interessant zijn. Zorgen alle links ervoor dat u een hogere ranking krijgt in de zoekmachines? Helaas niet. Linkbuilding is niet eenvoudig en het 1 op 1 link ruilen met een andere website eigenaar zal vaak niet veel uitmaken. Waarom niet? Omdat Google doorheeft als website A naar website B linkt en als website B ook weer een link terug krijgt van website A. De link zal dan niet worden gezien als een natuurlijke link en minder waardevol zijn voor beide websites.

Daarnaast zijn ook niet alle links die u krijgt/ruilt even sterk. Links van websites met een lage autoriteit of een onderwerp dat niet aansluit bij uw eigen website, zullen minder relevant zijn. Google hecht meer waarde aan links die waardevol kunnen zijn voor de bezoeker. Een vaak voorkomende fout bij het 1 op 1 ruilen van links, is dat u een negatief linkprofiel kan opbouwen. Door vaak dezelfde link tekst te gebruiken, is de kans dus groot dat Google dit soort linkschema’s herkent en straft met een penalty.

De optimale linkruil?

Veel linkruils zullen niet bijdragen aan een hogere ranking, maar de optimale linkruil wel. De 3-way linkruil werkt als volgt: website A linkt naar website B, website B naar website C en website C terug naar website A. Zo’n linkruil komt alleen voor als een van de partners 2 websites heeft. In theorie is de 3-way linkruil één van de meest heel waardevolle linkbuilding tips, maar in de praktijk is het lastig uit te voeren. Dit komt omdat er eerst iemand met 2 relevante en waardevolle websites moet worden gevonden. Daarnaast bent u ook op zoek naar een website met veel autoriteit, waarbij de website eigenaar zelf ook op zoek is naar een link.

Een linkruil is dus niet dé manier, maar welke linkbuilding tip werkt dan wel?

Natural Linkbuilding

Een betere oplossing is natural linkbuilding met behulp van een eigen blog. Zo zorgt u voor de mogelijkheid om sterke links te krijgen door het publiceren van goede en interessante artikelen en vergeet niet de content te optimaliseren. Wanneer de informatie interessant genoeg is, zullen steeds meer mensen vanuit andere websites naar uw artikelen linken. Het voordeel van deze links? Ze zijn helemaal gratis. U betaalt er geen geld voor en zelf hoeft u geen link terug te geven. Het nadeel? Natural linkbuilding kan veel tijd in beslag nemen. Goede content schrijven én promoten is veel werk. Veel blogposts krijgen geen links, ook al zijn ze nog zo goed geschreven of bevatten ze goede informatie. Deel de artikelen op de volgende manier:

  • Schrijf relevante artikelen

    Een blogpost waar u lezers niet op zitten te wachten, zal niet snel worden gedeeld. Schrijf dus over onderwerpen die u lezers interessant vinden. Wees relevant, vind de oplossing voor hun probleem of deel tips die nog niet eerder zijn gedeeld. Een blogpost vanuit een andere kant schrijven, is origineel en zal daarom de aandacht trekken.

  • Zorg voor een constante online aanwezigheid

    Iemand die niet met anderen online communiceert, zal niet snel worden opgemerkt. Weet niemand van uw bestaan, dan is het nogal lastig om links naar uw website te krijgen. Plaats reacties op andere websites, neem deel aan discussies op Twitter en deel ook links op uw eigen website.

  • Neem contact op met andere bloggers

    Heeft u het idee dat andere internetgebruikers uw aanwezigheid opmerken? Praat dan ook eens direct tegen een blogger met veel invloed. Heeft u een blogpost geschreven die eventueel interessant zou kunnen zijn voor deze persoon? Stuur deze dan naar de desbetreffende blogger met de boodschap, dat hij deze blogpost wel eens interessant zou kunnen vinden. Nu is het alleen nog afwachten of u ook daadwerkelijk geplaatst zal worden op de gekozen website.

De vorige stappen kunnen ervoor zorgen dat u een relevante link naar uw website krijgt. Vraag alleen niet te vaak om een link en stuur uw blogpost alleen naar mensen, die ook echt baat kunnen hebben bij uw tips.

Één van de linkbuilding tips die u beter kan vergeten

De vorige manier was de beste manier, maar deze tip kan erg tijdrovend zijn. Goede artikelen schrijven kost immers tijd. Een eenvoudigere optie is het kopen van links, maar deze linkbuilding tip kunt u beter gelijk weer vergeten. Links kopen is vals spelen en u kunt beter heel voorzichtig zijn met dit soort aanbiedingen. Google heeft namelijk aangegeven niet blij te zijn met dit soort praktijken en websites die hieraan mee doen, worden vaak gestraft.

Monitor de vindbaarheid van uw website!

Voor linkbuilding geldt dat het belangrijk is om alleen links te krijgen van websites die hoog staan aangeschreven bij Google. Google straft websites die op een oneerlijke manier hebben geprobeerd om hun positie binnen Google te verbeteren. Krijgt u van zo’n website (bad neighbor) links, dan kan dit ten koste gaan van uw eigen positie. In het ergste geval kunt u zelfs verbannen worden uit de zoekresultaten. Onderzoek altijd de vindbaarheid en de autoriteit van de websites waarop u wordt weergegeven. Controleer regelmatig uw linkprofiel binnen Google Webmaster Tools en wees kritisch met de links vanaf andere websites die uzelf niet kan verklaren.

De oude linkbuilding tips zoals: een link ruilen of links kopen, zijn verouderd en niet meer relevant. Wilt u blijvend meer bezoekers genereren voor uw website? Dan raden wij u aan om meer tijd te besteden aan natural linkbuilding.

Gepubliceerd in: Online marketing tips