Elke WordPress gebruiker weet dat een website makkelijk kan worden aangepast met behulp van plugins. Op de vraag welke plugin dan de beste is, zult u verschillende antwoorden krijgen. Yoast SEO, de WooCommerce plugin, WP SuperCache of misschien heeft u zelf nog een andere aanrader. Onze lijst met favoriete WordPress plugins hebben wij eerder al gedeeld, maar één plugin die niet op deze lijst voorkwam, was de Jetpack WordPress plugin. Dit betekent niet dat de plugin geen aanrader is! Jetpack beschikt over veel verschillende functies, waarmee u uw WordPress website eenvoudig kan uitbreiden. Terwijl sommige Jetpack opties echt een aanrader zijn, kunt u sommigen beter niet gebruiken. Welke dit zijn, bespreken wij graag.

Jetpack WordPress plugin

Waarom Jetpack?

De Jetpack WordPress plugin wordt op veel WordPress websites gebruikt, maar waarom is de plugin dan zo populair?

 • De plugin wordt door de makers van WordPress zelf steeds doorontwikkeld en krijgt dus regelmatig een update.
 • Het grote aantal functies zorgt ervoor dat u maar één plugin nodig heeft.
 • Jetpack is gratis
 • Uw WordPress website kan makkelijk worden aangepast. De plugin is universeel en geschikt voor (bijna) alle WordPress templates.

De plugin installeren

Om de Jetpack plugin te kunnen gebruiken, moet u eerst een account aanmaken op WordPress.com. Een aantal Jetpack functies worden namelijk gekoppeld aan WordPress.com. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u de plugin via het WordPress dashboard installeren en activeren. Bovenaan de pagina zal een groot vlak verschijnen met de vraag of u Jetpack wilt koppelen met uw WordPress account. Nadat u dit gedaan heeft, zullen de functies ook beschikbaar zijn. 

Lees ook: Onze lijst met de Top 12 WordPress Plugins

Onze favoriete functies van de Jetpack WordPress plugin

Heeft u Jetpack geïnstalleerd, dan zult u zien dat er veel verschillende functies beschikbaar zijn. Dit is handig, maar hoe weet u nu welke functies u het beste kunt gebruiken? Hieronder ziet u de favoriete Jetpack functies van finalwebsites. Wanneer wij de Jetpack WordPress plugin voor één van onze klanten gebruiken, dan maken wij vaak gebruik van de volgende functies.

 • Jetpack Commentaar 
  Het standaard WordPress reactieformulier is niet zo gebruiksvriendelijk. Het reactieformulier van Jetpack is daarom een goede vervanger. Optioneel kunnen bezoekers zich op verschillende manieren aanmelden (WordPress.com, Twitter of Facebook account) en zo een reactie plaatsen. Het design en de instellingen kunnen gedeeltelijk worden aangepast.
 • Beveiligen
  Dit is misschien wel de meest efficiënte module om Bruteforce attacks te beperken. Dagelijks zijn er bots die proberen uw website te hacken. Door deze module te gebruiken, houdt u bots tegen en beveiligt o.a. de loginpagina van uw WordPress website.
 • Contactformulier
  WordPress heeft standaard geen contactformulier. Het contactformulier van de Jetpack WordPress plugin kan beperkt worden gewijzigd. Een voordeel is dat de verzonden berichten, met behulp van Akismet, worden gefilterd op SPAM.
 • Gerelateerde artikelen
  Gerelateerde blogposts zorgen ervoor dat bezoekers langer op uw blog/website blijven. Is deze functie niet standaard in uw WordPress template geïntegreerd? Dan is deze Jetpack functie een goede keuze.
 • Widget-zichtbaarheid
  Met deze functie kunt u controleren of widgets wel of niet op een bepaalde pagina verschijnen. Meestal gebruiken wij hiervoor Widget Logic, maar deze Jetpack optie werkt ook erg goed.

Betere alternatieven voor sommige Jetpack functies

De Jetpack WordPress plugin heeft veel goede functies en voordelen, maar niet iedereen is fan van deze veelzijdige plugin. Veel gebruikers gaan, door het grote aantal opties, ervan uit dat uw website door de installatie van Jetpack minder snel wordt. Dit is niet het geval! Alleen de opties die u heeft geactiveerd, worden ook daadwerkelijk binnen uw WordPress website geladen. Daarnaast worden alle Jetpack functies door de ontwikkelaar regelmatig geoptimaliseerd, zodat uw website snel blijft. Jetpack is dus een prima WordPress plugin, maar voor sommige functies zijn er betere alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld:

 • WordPress.com stats
  De Jetpack statistieken zijn helaas geen aanrader. Het interface is erg eenvoudig en beperkt. Om meer inzicht in uw statistieken te krijgen, raden wij u dan ook aan om te kiezen voor bijvoorbeeld Clicky of Google Analytics.
 • Extra Sidebar Widgets
  Met de extra widgets is het mogelijk om uw social media profiel of content (zoals afbeeldingen) binnen de sidebar te plaatsen. Net als de statistieken zijn deze widgets erg basic. Bij finalwebsites gebruik wij liever de code snippets van de social media netwerken of plaatsen wij content in de sidebar met behulp van de Smart WYSIWYG Blocks Of Content plugin.
 • Abonnementen
  Deze functie was eerder een van onze favorieten. Helaas hebben wij het enkele keren meegemaakt dat de lijst met subscribers op de Jetpack pagina plotseling verdwenen was of niet te benaderen is. Voor het verzamelen van nieuwsbrief inschrijvingen kunt u beter Mailchimp of deze plugin gebruiken: Subscribe To Comments Reloaded
 • Monitor
  Deze Jetpack functie houdt de up-time van uw website in de gaten. Wanneer er een downtime wordt geconstateerd dan krijgt u automatisch een e-mailbericht. Voor deze functie is het niet mogelijk om de instellingen te wijzigen. U kunt dus bijvoorbeeld niet bepalen hoe vaak een pagina naar keuze moet worden gemonitord. Een betere optie is de dienst Pingdom. Deze dienst/plugin beschikt over meer opties en verstrekt meer informatie aan de gebruiker. 
 • Sitemaps
  Sitemaps zijn belangrijk voor SEO. Door een sitemap te maken, geeft u Google een overzicht van alle pagina’s op uw website. U zou de sitemaps functie van Jetpack kunnen gebruiken, maar wij raden onze klanten altijd aan om de Yoast SEO plugin te gebruiken. Hier is de sitemap een onderdeel en werkt deze perfect samen met uw posts en categorieën.
 • Delen
  De social media deel buttons van Jetpack zijn erg basic. Een alternatief zou de Social Warefare plugin zijn. Dit is een betaalde plugin met een goede gratis versie die in de plugin directory beschikbaar is.

Voor de gemiddelde gebruiker is de Jetpack WordPress plugin een voordelige optie. Het werkt goed, maar helaas is Jetpack minder flexibel dan sommige alternatieven. Een aantal functies kunnen wel worden aangepast, maar dit is erg beperkt. Heeft u speciale wensen, dan is de Jetpack WordPress plugin geen aanrader.

WordPress websites beheren met Jetpack

Het laatste voordeel dat wij graag willen noemen, is de mogelijkheid om al uw websites te beheren via Jetpack. Op WordPress.com kunt u snel:

 • Statistieken bekijken
 • pagina’s en posts plaatsen (niet aanbevolen voor de meeste situaties)
 • de inschrijvingen beheren (als u de abonnementen functie gebruikt)
 • de plugins die u gebruikt bekijken. Het is ook mogelijk om een plugin te selecteren, zodat u kan zien op welke websites u deze heeft geïnstalleerd en of er een update beschikbaar is.
 • en meer functies beheren die met WordPress.com zijn gekoppeld.

Met behulp van deze gratis dienst, heeft u snel een overzicht van wat er op uw verschillende websites gebeurt, zonder dat u telkens bij iedere website hoeft in te loggen.

De betaalde functies van de Jetpack plugin

De Jetpack plugin beschikt ook over een aantal betaalde functies. Voor $39 per jaar krijgt u de personal versie van Jetpack incl. een goede back-up functie, spam protectie en support. Met name als u graag gebruik zou willen maken van de aangeboden support, zou de betaalde versie een aanrader zijn.

Voldoet de Jetpack WordPress plugin niet aan uw wensen en bent u op zoek naar alternatieve plugins. Bekijk onze lijst met aanbevolen WordPress plugin of neem even contact op.

Lees ook deze blogpost:

Onze lijst met de Top 15 WordPress Plugins

Onze lijst met de Top 15 WordPress Plugins