Elke WordPress gebruiker weet dat een website makkelijk kan worden aangepast met behulp van plugins. Op de vraag welke plugin dan de beste is, zal je verschillende antwoorden krijgen. Yoast SEO, de WooCommerce plugin, WP SuperCache of misschien heb je zelf nog een andere aanrader. Onze lijst met favoriete WordPress plugins hebben wij eerder al gedeeld, maar één plugin die niet op deze lijst voorkwam, was de Jetpack WordPress plugin. Dit betekent niet dat de plugin geen aanrader is! Jetpack beschikt over veel verschillende functies, waarmee jij je WordPress website eenvoudig kan uitbreiden. Terwijl sommige Jetpack opties echt een aanrader zijn, kan je sommigen beter niet gebruiken. Welke dit zijn, bespreken wij graag.

Waarom Jetpack?

De Jetpack WordPress plugin wordt op veel WordPress websites gebruikt, maar waarom is de plugin dan zo populair?

 • De plugin wordt door de makers van WordPress zelf steeds doorontwikkeld en krijgt dus regelmatig een update.
 • Een grote aantal functies zorgt ervoor dat je minder plugins nodig hebt.
 • Jetpack is gratis in de basis versie
 • Je WordPress website kan makkelijk worden aangepast. De plugin is universeel en geschikt voor (bijna) alle WordPress thema’s.

De plugin installeren

Om de Jetpack plugin te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken op WordPress.com. Een aantal Jetpack functies worden namelijk gekoppeld aan je WordPress.com account. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je de plugin via het WordPress dashboard installeren en activeren. Bovenaan de pagina zal een groot vlak verschijnen met de vraag of je Jetpack wil koppelen met je WordPress account. 

Vernieuwd: Jetpack Search!

Heb je veel berichten, producten of pagina’s? Dan is deze enterprise level zoekfunctie iets voor jouw website! Met Jetpack Search wordt je website volledig geïndexeerd en beschik je over een snellere zoekfunctie die meer relevante resultaten oplevert. Naast de zoekbalk kan je een aantal filter widgets gebruiken. De vernieuwde functie Jetpack Search is nu klaar voor productie en heeft een aantal functies die de plugin nu echt interessant maken:

 • Promoot de meest populaire pagina’s bovenaan een zoekresultaat
 • Filter resultaten op basis van categorieën, tags of andere taxonomieën
 • Verbeterde compatibiliteit met populaire WordPress thema’s
 • Real-time indexing – Zoekresultaten worden binnen minuten geactualiseerd
 • Ondersteuning voor 29 talen, incl. suggesties voor zoekopdrachten

Sinds de vernieuwing is deze zoekfunctie geen onderdeel meer van Jetpack Professional en worden de kosten afzonderlijk berekend. De prijs is gebaseerd op het aantal pagina’s die Jetpack Search kan indexeren. Voor een website tot 10.000 pagina’s betaal je maar € 25,00 per maand. Heb je meer pagina’s, dan betaal je een hogere prijs. 

Wil je meer over deze geweldige functie weten? Bezoek dan gelijk de productpagina van Jetpack Search.

Onze favoriete functies van de Jetpack WordPress plugin

Hebe je Jetpack geïnstalleerd, dan zal je zien dat er veel meer functies beschikbaar zijn. Dit is handig, maar hoe weet je nu welke functies je het beste kan gebruiken? Hieronder zie je onze favoriete Jetpack functies. Wanneer wij de Jetpack WordPress plugin voor één van onze klanten gebruiken, dan maken wij regelmatig gebruik van de volgende functies.

 • Jetpack Commentaar
  Het standaard WordPress reactieformulier is niet zo gebruiksvriendelijk. Het reactieformulier van Jetpack is daarom een goede vervanger. Optioneel kunnen bezoekers zich op verschillende manieren aanmelden (WordPress.com, Twitter of Facebook account) en zo een reactie plaatsen. Het design en de instellingen kunnen gedeeltelijk worden aangepast.
 • Content delivery network (CDN)
  Heb je een website met veel internationale bezoekers? Dan is een CDN erg voordelig. Een CDN zorgt er namelijk voor dat bezoekers statische bestanden niet via je website in Europa moeten downloaden, maar via een datacenter bij hun in de buurt. Op deze manier wordt je website ook in Azië of de VS sneller geladen. De Jetpack CDN is inclusief bij de betaalde accounts en is bijzonder eenvoudig te configureren.
 • Beveiligen
  Dit is misschien wel de meest efficiënte module om Bruteforce attacks te beperken. Dagelijks zijn er bots die proberen je website te hacken. Door deze module te gebruiken, hou je bots tegen en beveilig o.a. de inlogpagina van je WordPress website.
 • Contact form
  WordPress heeft standaard geen contactformulier. Het WordPress contactformulier van de Jetpack plugin is functioneel en eenvoudig. De functie gebruikt Akismet en worden zo de inzendingen gefilterd op spam.
 • Gerelateerde artikelen
  Gerelateerde blogposts zorgen ervoor dat bezoekers langer op je blog/website blijven. Is deze functie niet standaard in je WordPress thema geïntegreerd? Dan is deze Jetpack functie een goede keuze.
 • Widget-zichtbaarheid
  Met deze functie kan je controleren of widgets wel of niet op een bepaalde pagina verschijnen. Meestal gebruiken wij hiervoor Widget Logic, maar deze Jetpack optie werkt ook erg goed.

WordPress websites beheren met Jetpack

Een ander voordeel dat wij graag willen noemen, is de mogelijkheid om al je websites te beheren via Jetpack. Op WordPress.com kan je snel:

 • Statistieken bekijken
 • pagina’s en posts plaatsen (niet aanbevolen voor de meeste situaties)
 • de inschrijvingen beheren (als je de abonnementen functie gebruikt)
 • de plugins die je gebruikt bekijken. Het is ook mogelijk om een plugin te selecteren, zodat je kan zien op welke websites je deze hebt geïnstalleerd en of er een update beschikbaar is.
 • en de andere functies beheren welke met WordPress.com zijn gekoppeld.

Met behulp van deze gratis dienst, heb je snel een overzicht van wat er op je verschillende websites gebeurt, zonder dat je telkens bij iedere website hoeft in te loggen.

De betaalde functies van de Jetpack plugin

De Jetpack plugin beschikt ook over een aantal betaalde functies. Voor een laag maandbedrag krijg je  een aantal premium functies waar je verder geen omkijken naar heeft. Een aantal functies zijn vaal veel duurder wanneer je deze via andere aanbieders afneemt. Naast de gratis versie van Jetpack zijn er 3 betaalde versies:  

Personal – voor beginnende bloggers

Voor € 42,90 per jaar krijg je je de ‘personal versie’ van Jetpack incl. een goede back-up functie, spam protectie en support. De backup functie maakt niet alleen veilig een backup van je website, maar beschikt ook over een goed werkende restore functie. De personal versie geeft je ook toegang tot Jetpack support. Gebruik je al Akismet plugin? Dan hoef je voor deze spam filter functie niet meer extra te betalen.

Premium – voor bedrijven en ervaren bloggers

Op het moment dat je website een belangrijk onderdeel is van jouw onderneming, wordt het belangrijk dat je website beter wordt beveiligd. Voor € 108,90 per jaar beschik je over alle functies uit de personal versie en wordt je website door Jetpack regelmatig gecontroleerd en worden problemen herkend en indien mogelijk automatisch opgelost. Daarnaast kan je binnen de premium versie al je video’s door WordPress laten hosten, zonder de reclame van YouTube natuurlijk. Verder krijg je toegang tot Jetpack premium support en is het mogelijk om deel te nemen aan het officiële WordPress.com advertentie programma.

Professional – voor elke PRO die meer wil voor zijn website

Binnen de ‘Professional versie’ heb je toegang tot alle functies uit de Personal en Premium versie en nog veel meer:

 • 200+ premium WordPress themes (incl. support)
  Via de theme panel van je WordPress website heb je al toegang tot de gratis themes van Jetpack en andere theme developers. Met Jetpack Professional heb je toegang tot meer dan 200 premium themes. 
 • Support ook voor premium themes
  Gebruik je een van de premium themes en kom je er niet uit? Het Jetpack Professional pakket is inclusief support voor je vragen over deze thema’s.
 • Real-time geautomatiseerde backups
  Kies je voor het Personal of Premium pakket, dan wordt er één keer per dag een backup gemaakt. Dat is voor veel websites ruim voldoende. Op het moment dat je vaker wijzigingen aan je website aanbrengt of wanneer meerdere mensen aan je website werken, heb je meer backups nodig. Een belangrijke optie is dan, dat jezelf het backup moment kan kiezen. De Professional versie biedt je deze vrijheid.

De betaalde functies zijn een waardevolle toevoeging voor je website of webshop. Net zoals bij de gratis functies hebben deze functies natuurlijk ook een groot voordeel: je hoeft de functies niet één voor één te updaten. Wij adviseren natuurlijk wel om de functies regelmatig te controleren om te zien of alles nog goed werkt.

Welke Jetpack versie past het beste bij jouw website?

De keuze welk Jetpack pakket het beste is voor je website is, is natuurlijk afhankelijk van het functiepakket dat je nodig hebt. Voor elke blogger of website eigenaar adviseren wij zeker de Personal versie, omdat de backup functie met rond €40,00 per jaar extra voordelig is. Plaats je veel video’s op je website, dan is Premium erg voordelig. Een professionele video hosting service kost vaak veel meer.

De Professional versie heeft behalve de premium themes (incl. support) en de uitgebreide backup functie weinig extra’s te bieden. Wij laten het aan jou over of je voor deze extra’s en veel hogere prijs wil betalen.

Klik hier voor een overzicht met alle details

Jetpack Personal, Premium en Professional zonder risico proberen

Wil je één van de versies gratis uitproberen? Voor alles versies geldt dat het mogelijk is om binnen 30 dagen de aankoop terug te draaien. Is de gekozen versie niet zoals je had verwacht dan kan je ervoor kiezen om (binnen 30 dagen) de overeenkomst te annuleren of een andere versie te kiezen (bespreek dit vooraf met de Jetpack support).

Betere alternatieven voor sommige Jetpack functies

De Jetpack WordPress plugin heeft veel goede functies en voordelen, maar niet iedereen is fan van deze veelzijdige plugin. Veel gebruikers gaan, door het grote aantal opties, ervan uit dat je website door de installatie van Jetpack minder snel wordt. Dit is niet het geval! Alleen de opties die je hebt geactiveerd, worden ook daadwerkelijk binnen je WordPress website geladen. Daarnaast worden alle Jetpack functies door de ontwikkelaar regelmatig geoptimaliseerd, zodat je website snel blijft. Jetpack is dus een prima WordPress plugin, maar voor sommige functies zijn er betere alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld:

 • WordPress.com stats
  De Jetpack statistieken zijn helaas geen aanrader. Het interface is erg eenvoudig en beperkt. Om meer inzicht in je website statistieken te krijgen, raden wij je dan ook aan om te kiezen voor bijvoorbeeld Clicky of Google Analytics.
 • Extra Sidebar Widgets
  Met de extra widgets is het mogelijk om je social media profiel of content (zoals afbeeldingen) binnen de sidebar te plaatsen. Net als de statistieken zijn deze widgets erg basic. Bij finalwebsites gebruik wij liever de code snippets van de social media netwerken of plaatsen wij content in de sidebar met behulp van de “Eigen HTML” of de “Tekst” widget (beide zijn onderdeel van je standaard WordPress installatie).
 • Abonnementen
  Deze functie was eerder een van onze favorieten. Helaas hebben wij het enkele keren meegemaakt dat de lijst met subscribers op de Jetpack pagina plotseling verdwenen was of niet te benaderen is. Voor het verzamelen van nieuwsbrief inschrijvingen kan je beter MailerLite of deze plugin gebruiken: Subscribe To Comments Reloaded
 • Monitor
  Deze Jetpack functie houdt de up-time van je website in de gaten. Wanneer er een downtime wordt geconstateerd dan krijg je automatisch een e-mailbericht. Voor deze functie is het niet mogelijk om de instellingen te wijzigen. Je kan dus bijvoorbeeld niet bepalen hoe vaak een pagina naar keuze moet worden gemonitord. Een betere optie is de uptime monitor van HetrixTools. Deze dienst beschikt over meer opties en verstrekt meer informatie aan de gebruiker.
 • Sitemaps
  Sitemaps zijn belangrijk voor SEO. Door een sitemap te maken, geef je Google een overzicht van alle pagina’s op je website. Je kan de sitemaps functie van Jetpack kunnen gebruiken, maar wij raden onze klanten altijd aan om de Yoast SEO plugin te gebruiken. Hiervan is de sitemap een vest onderdeel en werkt deze perfect samen met je posts en categorieën.
 • Delen
  De social media deel buttons van Jetpack zijn erg basic. Een beter alternatieve plugin is zeker binnen de WordPress plugin repository te vinden. Persoonlijk hebben wij ervaren dat deelbuttons, op de meeste Nederlandse websites, weinig tot geen resultaat opleveren. Je kan de ruimte beter voor een ander soort Call to Action gebruiken.

Voor de gemiddelde gebruiker is de Jetpack WordPress plugin een voordelige optie. Het werkt goed, maar helaas is Jetpack minder flexibel dan sommige alternatieven. Een aantal functies kunnen wel worden aangepast, maar dit is erg beperkt. Hebe je speciale wensen, dan is de Jetpack WordPress plugin geen aanrader.

Gepubliceerd in: Plugins en templates