Elke WordPress gebruiker weet dat een website makkelijk kan worden aangepast met behulp van plugins. Op de vraag welke plugin dan de beste is, zult u verschillende antwoorden krijgen. Yoast SEO, de WooCommerce plugin, WP SuperCache of misschien heeft u zelf nog een andere aanrader. Onze lijst met favoriete WordPress plugins hebben wij eerder al gedeeld, maar één plugin die niet op deze lijst voorkwam, was de Jetpack WordPress plugin. Dit betekent niet dat de plugin geen aanrader is! Jetpack beschikt over veel verschillende functies, waarmee u uw WordPress website eenvoudig kan uitbreiden. Terwijl sommige Jetpack opties echt een aanrader zijn, kunt u sommigen beter niet gebruiken. Welke dit zijn, bespreken wij graag.

Jetpack WordPress plugin

Waarom Jetpack?

De Jetpack WordPress plugin wordt op veel WordPress websites gebruikt, maar waarom is de plugin dan zo populair?

 • De plugin wordt door de makers van WordPress zelf steeds doorontwikkeld en krijgt dus regelmatig een update.
 • Het grote aantal functies zorgt ervoor dat u maar één plugin nodig heeft.
 • Jetpack is gratis
 • Uw WordPress website kan makkelijk worden aangepast. De plugin is universeel en geschikt voor (bijna) alle WordPress templates.

De plugin installeren

Om de Jetpack plugin te kunnen gebruiken, moet u eerst een account aanmaken op WordPress.com. Een aantal Jetpack functies worden namelijk gekoppeld aan WordPress.com. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u de plugin via het WordPress dashboard installeren en activeren. Bovenaan de pagina zal een groot vlak verschijnen met de vraag of u Jetpack wilt koppelen met uw WordPress account. Nadat u dit gedaan heeft, zullen de functies ook beschikbaar zijn.

Lees ook: Onze lijst met de Top 12 WordPress Plugins

Onze favoriete functies van de Jetpack WordPress plugin

Heeft u Jetpack geïnstalleerd, dan zult u zien dat er veel verschillende functies beschikbaar zijn. Dit is handig, maar hoe weet u nu welke functies u het beste kunt gebruiken? Hieronder ziet u de favoriete Jetpack functies van finalwebsites. Wanneer wij de Jetpack WordPress plugin voor één van onze klanten gebruiken, dan maken wij vaak gebruik van de volgende functies.

 • Jetpack Commentaar
  Het standaard WordPress reactieformulier is niet zo gebruiksvriendelijk. Het reactieformulier van Jetpack is daarom een goede vervanger. Optioneel kunnen bezoekers zich op verschillende manieren aanmelden (WordPress.com, Twitter of Facebook account) en zo een reactie plaatsen. Het design en de instellingen kunnen gedeeltelijk worden aangepast.
 • Beveiligen
  Dit is misschien wel de meest efficiënte module om Bruteforce attacks te beperken. Dagelijks zijn er bots die proberen uw website te hacken. Door deze module te gebruiken, houdt u bots tegen en beveiligt o.a. de loginpagina van uw WordPress website.
 • Contact form
  WordPress heeft standaard geen contactformulier. Het contactformulier van de Jetpack WordPress plugin kan beperkt worden gewijzigd. Een voordeel is dat de verzonden berichten, met behulp van Akismet, worden gefilterd op SPAM.
 • Gerelateerde artikelen
  Gerelateerde blogposts zorgen ervoor dat bezoekers langer op uw blog/website blijven. Is deze functie niet standaard in uw WordPress template geïntegreerd? Dan is deze Jetpack functie een goede keuze.
 • Widget-zichtbaarheid
  Met deze functie kunt u controleren of widgets wel of niet op een bepaalde pagina verschijnen. Meestal gebruiken wij hiervoor Widget Logic, maar deze Jetpack optie werkt ook erg goed.

WordPress websites beheren met Jetpack

Een ander voordeel dat wij graag willen noemen, is de mogelijkheid om al uw websites te beheren via Jetpack. Op WordPress.com kunt u snel:

 • Statistieken bekijken
 • pagina’s en posts plaatsen (niet aanbevolen voor de meeste situaties)
 • de inschrijvingen beheren (als u de abonnementen functie gebruikt)
 • de plugins die u gebruikt bekijken. Het is ook mogelijk om een plugin te selecteren, zodat u kan zien op welke websites u deze heeft geïnstalleerd en of er een update beschikbaar is.
 • en meer functies beheren die met WordPress.com zijn gekoppeld.

Met behulp van deze gratis dienst, heeft u snel een overzicht van wat er op uw verschillende websites gebeurt, zonder dat u telkens bij iedere website hoeft in te loggen.

De betaalde functies van de Jetpack plugin

De Jetpack plugin beschikt ook over een aantal betaalde functies. Voor een laag maandbedrag krijgt u een aantal premium functies waar u verder geen omkijken naar heeft. De meeste functies zijn vaak veel duurder wanneer u deze via andere aanbieders afneemt. Naast de gratis versie van Jetpack zijn er 3 betaalde versies:  

Personal – voor beginnende bloggers

Voor €39 per jaar krijgt u de ‘personal versie’ van Jetpack incl. een goede back-up functie, spam protectie en support. De backup functie maakt niet alleen veilig een backup van uw website, maar beschikt ook over een goed werkende restore functie. De personal versie geeft u ook toegang tot Jetpack support. Gebruikt u daarnaast nog de Akismet plugin? Dan hoeft u deze spam filter functie niet meer apart te betalen.

Premium – voor bedrijven en ervaren bloggers

Op het moment dat uw website een belangrijk onderdeel is van uw onderneming, wordt het belangrijk dat uw website beter wordt beveiligd. Voor €99 per jaar beschikt u over alle functies uit de personal versie en wordt uw website door Jetpack regelmatig gecontroleerd en worden problemen herkend en indien mogelijk automatisch opgelost. Daarnaast kunt u binnen de premium versie al uw video’s door WordPress laten hosten, zonder de reclame van YouTube natuurlijk. Verder krijgt u toegang tot Jetpack premium support en is het mogelijk om deel te nemen aan het officiële WordPress.com advertentie programma.

Professional – voor elke PRO die meer wil voor zijn website

Binnen de ‘Professional versie’ heeft u toegang tot alle functies uit de Personal en Premium versie en nog veel meer:

 • 200+ premium WordPress themes (incl. support)
  Via de theme panel van uw WordPress website heeft u al toegang tot gratis themes van Jetpack en andere theme developers. Met Jetpack Professional heeft u toegang tot meer dan 200 premium themes. En dat niet alleen! U kunt met uw vragen over deze premium themes ook terecht bij de Jetpack support!
 • Real-time geautomatiseerde backups
  Kiest u voor het Personal of Premium pakket, dan wordt er één keer per dag een backup gemaakt. Dat is voor veel websites ruim voldoende. Op het moment dat u vaker wijzigingen aan uw website aanbrengt of wanneer meerdere mensen aan uw website werken, heeft u meer backups nodig. Belangrijk is dan dat u zelf het backup moment kunt kiezen. De Professional versie biedt deze vrijheid.
 • Elasticsearch-powered site search
  Heeft u veel berichten en/of pagina’s? Dan is deze enterprise level zoekfunctie iets voor uw website! Met Elasticsearch wordt uw website volledig geïndexeerd en beschikt u over een snellere zoekfunctie die meer relevante resultaten oplevert. Naast de zoekbalk kunt u een aantal filter widgets gebruiken. Deze functie is nog vrij nieuw en wordt steeds verbeterd. Een vergelijkbare functie bij andere aanbieders kost normaal veel meer dan de Jetpack Professional plan.

De betaalde functies zijn een waardevolle toevoeging voor uw website of webshop. Net zoals bij de gratis functies hebben deze functies natuurlijk ook een groot voordeel: u hoeft de functies niet één voor één te updaten. Wij adviseren natuurlijk wel om de functies regelmatig te controleren om te zien of alles nog goed werkt.

Welke Jetpack versie past het beste bij uw website?

De Jetpack versie die u het beste voor uw website kan kiezen is natuurlijk het functiepakket dat u nodig heeft. Voor elke blogger of website eigenaar adviseren wij zeker de Personal versie, omdat de backup functie met €39 per jaar extra voordelig is. Plaatst u veel video’s op uw website, dan is Premium erg voordelig. Een professionele video host kost vaak meer dan 20 euro per maand. De professional versie bevelen wij aan wanneer u gebruik wilt maken van de Elasticsearch functie of een van de premium WordPress themes. Door de aangeboden theme support is het gehele pakket erg voordelig wanneer u voor een van de aangeboden WordPress themes heeft gekozen.

Klik hier voor een overzicht met alle details

Jetpack Personal, Premium en Professional zonder risico proberen

Wilt u een van de versies gratis uitproberen. Voor alles versies geldt dat het mogelijk is om binnen 30 dagen de aankoop terug te draaien. Is de gekozen versie niet zoals u had verwacht dan kunt u ervoor kiezen om (binnen 30 dagen) de overeenkomst te annuleren of een andere versie te kiezen (bespreek dit vooraf met de Jetpack support).

Meer tips ontvangen?

Schrijf je vandaag nog in en ontvang toekomstige blogposts in je mailbox.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Betere alternatieven voor sommige Jetpack functies

De Jetpack WordPress plugin heeft veel goede functies en voordelen, maar niet iedereen is fan van deze veelzijdige plugin. Veel gebruikers gaan, door het grote aantal opties, ervan uit dat uw website door de installatie van Jetpack minder snel wordt. Dit is niet het geval! Alleen de opties die u heeft geactiveerd, worden ook daadwerkelijk binnen uw WordPress website geladen. Daarnaast worden alle Jetpack functies door de ontwikkelaar regelmatig geoptimaliseerd, zodat uw website snel blijft. Jetpack is dus een prima WordPress plugin, maar voor sommige functies zijn er betere alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld:

 • WordPress.com stats
  De Jetpack statistieken zijn helaas geen aanrader. Het interface is erg eenvoudig en beperkt. Om meer inzicht in uw statistieken te krijgen, raden wij u dan ook aan om te kiezen voor bijvoorbeeld Clicky of Google Analytics.
 • Extra Sidebar Widgets
  Met de extra widgets is het mogelijk om uw social media profiel of content (zoals afbeeldingen) binnen de sidebar te plaatsen. Net als de statistieken zijn deze widgets erg basic. Bij finalwebsites gebruik wij liever de code snippets van de social media netwerken of plaatsen wij content in de sidebar met behulp van de “Eigen HTML” of de “Tekst” widget (beide zijn onderdeel van uw standaard WordPress installatie).
 • Abonnementen
  Deze functie was eerder een van onze favorieten. Helaas hebben wij het enkele keren meegemaakt dat de lijst met subscribers op de Jetpack pagina plotseling verdwenen was of niet te benaderen is. Voor het verzamelen van nieuwsbrief inschrijvingen kunt u beter Mailchimp of deze plugin gebruiken: Subscribe To Comments Reloaded
 • Monitor
  Deze Jetpack functie houdt de up-time van uw website in de gaten. Wanneer er een downtime wordt geconstateerd dan krijgt u automatisch een e-mailbericht. Voor deze functie is het niet mogelijk om de instellingen te wijzigen. U kunt dus bijvoorbeeld niet bepalen hoe vaak een pagina naar keuze moet worden gemonitord. Een betere optie is de dienst Nixstats. Deze dienst beschikt over meer opties en verstrekt meer informatie aan de gebruiker.
 • Sitemaps
  Sitemaps zijn belangrijk voor SEO. Door een sitemap te maken, geeft u Google een overzicht van alle pagina’s op uw website. U zou de sitemaps functie van Jetpack kunnen gebruiken, maar wij raden onze klanten altijd aan om de Yoast SEO plugin te gebruiken. Hier is de sitemap een onderdeel en werkt deze perfect samen met uw posts en categorieën.
 • Delen
  De social media deel buttons van Jetpack zijn erg basic. Een beter alternatief is zeker binnen de WordPress plugin repository te vinden. Persoonlijk hebben wij ervaren dat deelbuttons, op de meeste Nederlandse websites, weinig tot geen resultaat opleveren. U kunt de ruimte beter voor een ander soort Call to Action gebruiken.

Voor de gemiddelde gebruiker is de Jetpack WordPress plugin een voordelige optie. Het werkt goed, maar helaas is Jetpack minder flexibel dan sommige alternatieven. Een aantal functies kunnen wel worden aangepast, maar dit is erg beperkt. Heeft u speciale wensen, dan is de Jetpack WordPress plugin geen aanrader.

Gepubliceerd in: Plugins en templates

Voordat je de site verlaat...

Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang nieuwe blogposts zoals deze via e-mail.

 

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Deze WordPress plugins gebruiken wij dagelijks

Lees ook deze blogpost:

Deze WordPress plugins gebruiken wij dagelijks