Wanneer je een webshop met WooCommerce maakt wil je vrij snel het gekozen thema aanpassen. Voor de kleuren, lettertype en andere designelementen kan je meestal de thema opties gebruiken. Maar wanneer je de indeling of de informatie op een product(archief) pagina wil wijzigen, dan moet je toch het thema zelf aanpassen. Dit lijkt best ingewikkeld en daarom leggen wij je via dit artikel uit hoe je veilig je WooCommerce thema veilig kan aanpassen.
Hoe kan ik mijn WooCommerce thema aanpassen?
Je thema kan je op verschillende manieren aanpassen:
- Door direct de code aan te passen (niet aanbevolen)
- Door thema of WooCommerce template bestanden te “overschrijven”
- Met behulp van filter en action hooks
Welke manier voor jou het beste is heeft vooral te maken met je eigen kennis en vaardigheden.
Gebruik altijd een child theme
Voordat je begint met de aanpassingen aan je thema, is het belangrijk dat je een child theme voor je website gebruikt. Zonder child theme kan je geen veranderingen aan je thema aanbrengen zonder dat deze bij de volgende (thema) update worden overschreven.
Gebruik hooks waar mogelijk
Je kan de templates van WooCommerce overschrijven door deze naar je child theme te kopiëren. Indien mogelijk, kan je een aanpassing beter met een action of filter hook doen. Wanneer je een template bestand naar je child theme kopieert, is het mogelijk dat het niet meer werkt wanneer het origineel wijzigt. Hooks wijzigen in het algemeen minder snel.
Hooks zijn voorgedefinieerde programma punten waar je via je child theme de functionaliteit kan wijzigen.
Zorg altijd voor een goed backup
Voordat je iets aan je thema aanpast, is het belangrijk dat je eerst een backup maakt. Gaat het dan mis, dan kan je vrij snel terug naar de oude situatie. Wij gebruiken vaak onze eigen tool Backup4WP, maar je kan ook met de WordPress plugin All in one migration vrij snel een backup maken en terugzetten.
Thema aanpassen via staging of testlocatie
Ben je van plan om grotere aanpassingen aan je thema te doen of heb je een drukke website? Dan kan je het beste via een staging of testlocatie werken. Hier kan je zoveel testen en fouten maken zonder dat je bezoekers er last van krijgen. Wanneer je werk is afgerond, kan je de nieuwe versie gewoon overzetten naar de live locatie.
Let op! Wanneer in de tussentijd je live website is veranderd, door bijvoorbeeld nieuwe bestellingen in je webshop, dan moet je selectiever zijn met het overzetten van de themabestanden.
Eenvoudig een kopie downloaden aanpassen en terugzetten
Vind je een staging omgeving te ingewikkeld of is deze in je hostingpakket niet beschikbaar? Dan kan je het beste volgens de onderstaande lijst werken.
- Zet je webshop in onderhoudsmodus zodat klanten niet kunnen bestellen (in de WordPress repo vind je diverse plugins)
- Download een kopie van je website met behulp van de plugin All in one migration.
- Installeer Local op je laptop en maak een lege WordPress website aan.
- Installeer de plugin All in one migration ook op de lokale versie en importeer de kopie van je webshop.
- Doe nu de aanpassingen aan je thema en test deze goed.
- Exporteer de website met de All in one migration plugin.
- Importeer het exportbestand in je live webshop.
- Schakel de onderhoudsmodus uit.
Bij dit stappenplan gaan wij ervan uit dat de wijzigingen niet te lang zullen duren (hooguit een klein aantal uren).
Thema aanpassingen met Elementor Pro
Gebruik je al Elementor voor je website? Dan kan je, voor je producten en de andere webshop pagina’s, templates aanmaken in Elementor. Het voordeel is dat je de nieuwe versie van je template kan aanmaken zonder een testlocatie. Gebruik gewoon een kopie van de oude versie, pas deze aan en gebruik deze daarna in plaats van de oude. Weet je nog niet hoe je met Elementor template kan werken? Lees dan onze artikel Product templates aanmaken in Elementor Pro.
Waarom geen aanpassingen via de thema editor van WordPress?
Binnen het WordPress dashboard is een optie voor het bewerken van de thema bestanden (Weergave > Thema bestand editor). Wij adviseren je om deze functie niet te gebruiken. Je hebt hier geen backup functie en wanneer iets mis gaat is de fout gelijk op je website te zien. Bij de websites die wij voor klanten hosten staat deze functie altijd uit, gewoon omdat het veiliger is.