Je hebt je WordPress website of WooCommerce klaar staan en nu wil je belangrijke dingen aanpassen. Misschien heb je al eerder een aanpassing in je thema gedaan en die was je weer kwijt naar het laatste thema update. Hoogste tijd om een child theme te gebruiken! In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een child theme is, waarom je er een zou moeten gebruiken en hoe je zelf eentje kan maken.
Wat is het verschil tussen een child theme en een WordPress thema?
Je WordPress hoofdthema bevat alle elementen zoals PHP, CSS en JavaScript bestanden maar ook grafische bestanden die onderdeel zijn van het design voor je thema.
Het Child theme is in het begin een “leeg” thema en is bedoeld om delen van het hoofdthema te vervangen.
Waarom moet ik een child theme gebruiken?
Het child theme is bedoeld voor je eigen aanpassingen. Deze kan je niet kwijt in het hoofdthema omdat de aanpassingen die je daar doet bij een latere update worden overschreven. Misschien zeg je nu: Maar ik hoef in het thema niets te wijzigen, maar dat is alleen juist voor dit moment. Later wil je misschien wel een thema bestand aanpassen.
Wij zien heel veel websites waar voor elke aanpassing een plugin wordt geïnstalleerd. Deze plugins maken vaak je website traag of minder veilig. Voor o.a. de volgende aanpassingen kan je dus beter je child theme gebruiken:
- Plaatsen van de Facebook pixel code
- Het uitschakelen van Emoji
- Code snippets van externe tools toevoegen, zoals chat of een feedback formulier
- Het uitschakelen van de block editor en/of widgets
- Het opschonen van overbodige HTML tags in de HEAD sectie
Voor het plaatsen van deze codes in je functions.php bestand moet je natuurlijk weten hoe het moet. Probeer Google of het WordPress forum, de meeste vragen zijn al eerder beantwoord.
Hoe kom ik aan een child theme voor mijn WordPress thema?
Voor populaire WordPress thema’s en de meeste premium thema’s is een child theme beschikbaar. Maar je kan een child theme ook zelf aanmaken door een plugin te gebruiken of nog beter door de bestanden zelf aan te maken.
Wat zijn de onderdelen van een child theme?
Je child theme kan uit de meest verschillende bestanden bestaan, maar om het werkend te krijgen zijn deze bestanden nodig:
- style.css – Dit bestand wordt gebruikt voor je eigen CSS style en bevat o.a. de foldernaam van het hoofdthema.
- functions.php – Hier plaats je al je eigen PHP code. In de basis bevat het bestand een functie die een link naar het CSS style bestand in de header plaatst.
- screenshot.jpg – Dit bestand is niet verplicht, maar is meestal aanwezig en wordt getoond bij de geïnstalleerde thema’s in het dashboard.
Moet ik kunnen programmeren om een child theme zelf aan te maken?
Het is zeker voordelig dat je PHP code een beetje kan lezen. Met de voorbeelden hieronder zal het je zeker lukken om je eigen child theme aan te maken.
Je kan het voorbeeld als compleet child theme downloaden (boven rechts staat een button voor een .zip download). Het enige wat je nog moet doen is de naam van het hoofdthema (“oceanwp”) in het style.css bestand aanpassen. Daarna kan je het child theme uploaden via het dashboard en activeren.
Welke website aanpassingen kan ik met een child theme doen?
Via je child theme kan je de meest verschillende aanpassingen invoeren. De mogelijkheden zijn alleen maar beperkt door je kennis en vaardigheden. Hieronder een lijst met mogelijke aanpassingen.
- CSS style aanpassingen
- Themabestanden vervangen om deze te wijzigen
- WooCommerce template bestanden vervangen om deze te wijzigen
- Voor het gebruik van action en filter hooks
- Aanpassen van (enkele) tekstaanpassingen
- Voor je eigen functies en shortcodes
- Eigen themabestanden maken voor specifieke categorieën, producten of pagina’s
- Voor het uitschakelen van bepaalde functies
Zit hier iets tussen dat jezelf niet lukt en waar je hulp bij nodig hebt? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.