Elke webshop is anders en je eigen webshop al helemaal, toch?. Misschien heb je al een WooCommerce theme gekozen dat bijna alle functies heeft en toch zijn er regelmatig aanpassingen nodig om je website te verbeteren. Veel van zulke aanpassingen kan je gelijk in het functions.php bestand van je WordPress child theme doen. In dit artikel lees je alles over dit bestand en hoe je daarmee moet omgaan.
Wat is het functions.php bestand en waar vind ik het?
De ontwikkelaars van WordPress hebben voor de thema’s een bepaalde bestandsstructuur gekozen en het functions.php bestand is een onderdeel hiervan. De naam laat al vermoeden, binnen dit bestand horen er functies te staan. Op het moment dat een thema door wordpress wordt geladen, kijkt het systeem naar de functies die in het functions.php bestand zijn opgeslagen. Dat gebeurt dus vrij laat in het proces waardoor je reeds bestaande functies kan overschrijven of zelfs uitschakelen.
Elke thema heeft dus een functions.php bestand. Ontbreekt het bestand dan functioneert het thema niet en krijg je een foutmelding. Het bestand kan je vinden via een sFTP verbinding met je website in de map “/wp-content/themes/jethema/”.
Let op, de bestanden in de map van het hoofdthema mag je alleen maar aanpassen, wanneer het een thema is dat speciaal voor je website is gemaakt. In bijna alle gevallen moet je namelijk een child theme gebruiken!
Geen website zonder een child theme
Gebruik je een thema uit de WordPress repository of heb je een premium theme via een WordPress theme developer gekocht, dan zul je regelmatig updates ontvangen. Tijdens zo’n update zullen alle aanpassingen die je aan het hoofdthema hebt uitgevoerd weer overschreven worden.
Om dit te voorkomen gebruik je dus een child theme. Heb je op dit moment nog geen child theme, dan wordt het wel tijd!
Hoe kan ik het functions.php bestand bewerken?
Wanneer je WordPress standaard installeert kan jij je functions.php bestand ook via het dashboard aanpassen. Wij adviseren je dat niet te doen. Op deze manier heb je namelijk geen backup van de oorspronkelijke versie en wanneer je slechte code hebt ingevoerd dan kan het gebeuren dat je website niet meer werkt. Heb je dan geen sFTP toegang, dan kan je de fout misschien niet snel herstellen. Je kan het beter op de volgende manier doen:
- Download het functions.php bestand naar je laptop en sla een kopie hiervan op als backup.
- Open het bestand in een PHP editor. Wij gebruiken Geany, een gratis code editor die met Windows en Mac werkt.
- Wijzig nu de code en sla het bestand op.
- Ben je zeker dat alles goed staat? Upload en vervang het huidige bestand.
- Test je website om te zien of alles nog werkt.
Verschijnen er na je update fouten of werkt het niet zoals verwacht? Dan is het misschien beter om een web developer te vragen. Wil je grotere wijzigingen doorvoeren? Test dan je nieuwe code eerst via een staging of testlocatie.
Veelgestelde vragen
Wat kan ik doen als mijn website niet meer werkt na het wijzigen van het functions.php bestand?
Als het goed is heb je voor de aanpassingen het oude bestand als backup opgeslagen. Vervang het gewijzigde bestand door de vorige versie. Heb je voor de wijziging geen backup gemaakt? Gebruik dan het bestand uit een backup dat door je hostingprovider wordt gemaakt. Vervang niet alles, alleen het functions.php bestand. Je wil tenslotte niet je gehele webshop terugzetten.
Is het veilig om het functions.php bestand te wijzigen?
Het wijzigen van een PHP bestand is zo veilig als je kennis van PHP code en web development. Ben je niet zeker of gaat het mis bij een aanpassing? Vraag een WordPress specialist.
Waar kan ik code snippets vinden die veilig zijn voor mijn webshop?
Op de WooCommerce website zijn een aantal code snippets die in principe veilig zijn. Op de website van je WordPress theme developer staan misschien ook nog handige code snippets. Deze kan je meestal ook vertrouwen, dezelfde persoon heeft tenslotte ook je thema ontwikkeld. Gebruik niet zomaar PHP code die je op andere websites tegenkomt.
Hoe kan ik andere bestanden van mijn (hoofd)thema aanpassen?
Een WordPress child theme bestaat tenminste uit de bestanden “functies.php en style.css”. Je kan in principe ook de andere thema bestanden aanpassen door deze te kopiëren. Ons advies is om thema bestanden alleen te overschrijven als er geen andere optie is. Je theme developer kan deze in toekomstige versies ook aanpassen en dan mis je misschien belangrijke verbeteringen (of je website werkt niet meer goed na een thema update).
Waar krijg ik een childtheme voor mijn thema?
Bij de meeste premium WordPress themes wordt ook een child theme aangeboden. Ontbreekt het child theme, dan kan je dit thema ook zelf maken. Zoals eerder genoemd bestaat een child theme uit tenminste twee bestanden. Via onze child theme handleiding lees je meer hierover en daar vind je ook een voorbeeld van een eenvoudig child theme.