Voordat u begint met het maken van een WordPress website, moet u een keuze maken uit een van de vele WordPress templates. Naast veel goede template, zijn er genoeg thema’s die wij liever niet gebruiken en onze klanten zullen afraden. Sommige templates (bijvoorbeeld met Visual Composer) zijn allesbehalve gebruiksvriendelijk en andere templates zijn weer slecht geprogrammeerd/gecodeerd. Een template waar wij juist wel heel tevreden over zijn, is de Divi WordPress template. Door de Divi Page Builder heeft u de mogelijkheid om geavanceerde pagina’s te bouwen, zonder daarbij zelf code te hoeven schrijven. Wilt u dus meer zelf doen met uw WordPress website? Gebruik dan Divi!

Divi WordPress Theme

Wat is Divi en wat kunt u ermee?

Het Divi WordPress template is ontwikkeld door Elegant Themes. De template is erg flexibel en speciaal gemaakt voor de Divi Page Builder. De Divi Page Builder is een uitbreiding van het WordPress content management systeem waarmee u pagina’s beter kunt invoeren en opmaken. De Divi WordPress template is niet heel speciaal, maar wel speciaal geoptimaliseerd voor de Divi Page Builder. De Page Builder kan ook met andere WordPress themes worden gebruikt, maar daarbij is de kans groot dat u zelf nog de stijl met behulp van CSS moet wijzigen, zodat deze overeenkomt met uw gekozen template.

Wanneer u de Divi WordPress template beter wel en niet kunt gebruiken

Voor de meer ervaren WordPress gebruiker is Divi (de WordPress template of de page builder) zeker een aanrader. In het begin is het even uitzoeken hoe u het beste een pagina kunt invoeren, maar daarna is het mogelijk om goed en snel een pagina te plaatsen. Divi werkt het meest optimaal als u de functies gebruikt zoals deze zijn ontwikkeld. Wanneer u meer wilt, kan uw webbouwer de modules uitbreiden of aanpassen. Een andere optie is natuurlijk een template naar uw eigen wensen te laten ontwikkelen. Ook binnen een maatwerk template kan de Divi Page Builder worden gebruikt.

Voor en nadelen van de Divi Page Builder

Zoals wij eerder al zeiden is de Divi WordPress template zelf niet heel speciaal. De Divi Page Builder daarentegen maakt het mogelijk om mooie, meer geavanceerde responsive pagina’s aan te maken. Wanneer u met de standaard Editor van WordPress een pagina plaatst, heeft u weinig opties. Met shortcodes kunt u wat items aan de pagina toevoegen, maar shortcodes zijn vaak niet bijzonder flexibel en daarnaast beschikken ze niet over een user interface waarmee u items makkelijk kunt bewerken.

Divi WordPress template zelf kopen

De Divi template is te koop bij Elegant themes voor $89 per jaar (incl. de andere themes van ET).

Divi + supersnel WordPress hosting

Binnen ons Premium WordPress hostingpakket is het gebruik van de Divi template of plugin gratis.

De Divi Page Builder werkt volgens hetzelfde principe als andere pagebuilders (bijvoorbeeld Visual Composer, Page Builder by SiteOrigin, Beaver Builder, etc), maar een voordeel is, dat de Divi Page Builder minder bibliotheken nodig heeft en zo een snellere laadtijd haalt. Hieronder ziet u een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van Divi.

Voordelen

 • Voor bijna elke soort pagina zijn er voorbeelden beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het maken van een landingpage, portfolio, contactpagina en meer. U hoeft dus niet voor elke pagina met een lege pagina te beginnen. Dit heeft als voordeel dat u ook sneller leert hoe Divi werkt.
 • Geen last van vertraging. Een nadeel van veel pagebuilders is dus dat het veel tijd kost om een element te laden dat u wilt bewerken. Een pagina bestaat veelal uit meerdere elementen en door deze extra laadtijd kan het lang duren voordat u eindelijk een website gemaakt heeft. De Divi Page Builder heeft veel minder vertraging en werkt dus erg prettig.
 • Layouts voor uw pagina’s kunnen worden opgeslagen. Gebruikt u een standaard formaat voor uw pagina’s, dan kunt u het layout hiervan opslaan in de bibliotheek. Een nieuwe pagina’s is vervolgens zo gemaakt. Daarnaast kunt u ook nog kiezen uit de standaard pagina layouts van Divi zelf.
 • Real time review tijdens het instellen van elke module. Nadat u een module aan uw sectie heeft toegevoegd, kunt u direct controleren hoe deze er aan de voorkant uitziet. U hoeft dus niet eerst de pagina op te slaan om de wijzigingen te bekijken.
 • Ervaren gebruikers kunnen elke module met behulp van CSS functies apart instellen. Niet alleen de inhoud van een item kan worden gewijzigd, maar ook de achtergrond, het lettertype, etc. Daarnaast heeft u zelfs de optie om de functie volledig te wijzigen met behulp van CSS.
 • Geoptimaliseerde modules voor de verschillende secties. De indeling van de pagina kunt u eenvoudig wijzigen met behulp van secties. Naast secties met 1 tot 4 kolommen kunt u ook full width of speciale secties invoegen. Dit zorgt voor veel flexibiliteit.
 • Met meer dan 250.000 Divi gebruikers zult u misschien denken dat elke website er hetzelfde uitziet. Hiervan is echter geen sprake.. Met Divi is het zelfs heel eenvoudig om hele verschillende websites maken. Kijk bijvoorbeeld naar onze websites die wij met Divi hebben gemaakt. De websites van finalwebsites.com (Engelse versie) en Tekstory zijn beiden met het Divi WordPress template gebouwd, maar zien er qua design toch verschillend uit.
Voorbeeld Divi Tekstory
Voorbeeld Divi - Finalwebsites.com

Nadelen: 

 • Het design van sommige elementen is niet heel bijzonder. De social media buttons of het call to action formulier zijn bijvoorbeeld niet bijzonder geavanceerd. Met Divi heeft u genoeg mogelijkheden om een mooie en goede website te maken, maar op sommige momenten moet u extra creatief zijn.
 • Het is niet mogelijk om herhaaldelijk tussen de standaard WordPress modus en de Divi modus te switchen. Doet u dit wel, dan zal de hele pagina verloren gaan. Wanneer u de tekst op een pagina wilt wijzigen, zult u dit in de tekstmodule van Divi zelf moeten doen.
  De standaard opmaak beschikt soms over afstanden die te groot zijn. Wanneer u een nieuw website project begint, moet u deze elke keer weer opnieuw corrigeren.
 • Er is geen handleiding voor developers beschikbaar. Wanneer u een developer bent en een grote wijziging wil doorvoeren, zult u dit eerst zelf moet onderzoeken. Er is geen aparte handleiding beschikbaar met informatie over het wijzigen of schrijven van modules. De verschillende CSS classen voor de elementen of het responsive grid is op dit moment niet beschikbaar.

Hoe werkt de Divi Builder?

Om u te laten zien hoe eenvoudig het is om met de Divi Page Builder uw pagina op te maken, laten wij zien hoe u de Blurb module kunt invoeren. Hierboven vindt u een voorbeeld van het eindresultaat en de stappen die zijn gemaakt.

 • Eerst kiest u de pagina’s die u wilt bewerken of maakt u een nieuwe pagina aan. Vervolgens kiest u ervoor om de Divi opbouwfunctie te gebruiken.
 • Op de nieuwe pagina zal er een lege standaardsectie verschijnen. Onder de standaardsectie zou u nog een nieuwe standaardsectie kunnen toevoegen.
 • In de sectie zit een rij waaraan u de verschillende elementen kunt toevoegen. In de rij kunt u een keuze maken uit het aantal kolommen door erop te klikken.
 • Kies voor 3 kolommen als u 3 elementen naast elkaar wilt hebben.
 • Klik op het plusteken om een module in te voegen. Hier heeft u verschillende opties maar wij kiezen voor de blurb.
  Vervolgens verschijnt er een popup met daarin de instellingen waaronder de titel, afbeelding en tekst. Klik vervolgens op opslaan & verlaten.
 • De eerste blurb is geplaatst! Op dezelfde manier kunt u ook andere items aan uw pagina’s toevoegen.

Divi 3.0: de toekomst van WYSIWYG

Een pagina bouwen met de Divi Builder was al heel makkelijk, maar sinds het najaar van 2016 kunnen webpagina’s ook direct via de voorkant worden bewerkt. Wat zijn de voordelen van de nieuwe front end builder in Divi 3.0?

 • U kunt direct zien hoe de wijzigingen eruit zien. Via de backend developer moet u de wijzigen eerst opslaan voordat u ze kunt bekijken.
 • Elk element kan volledig worden gewijzigd. Alle instellingen die in de back end beschikbaar zijn, kunnen ook aan de voorkant worden geopend en u hoeft dus niet eerst terug naar de back end om kleine aanpassingen te maken.
 • Korte of zelfs geen laadtijd. De Visual Builder werkt ontzettend snel en u hoeft niet te wachten voordat een wijziging zichtbaar is.
 • Tekst kan ook eenvoudig op de pagina zelf worden gewijzigd. Klik in de regel en begin gewoon met typen.
 • Pagina elementen kunnen simpelweg met de muis worden vergroot en verplaatst. Een pagina indelen was nog nooit zo makkelijk.
 • Profiteer van responsive editing. De afmeting van de pagina kan worden gewijzigd, zodat u ook ziet hoe de pagina er op mobiel en tablet uitziet.

Bij finalwebsites vinden wij de nieuwe functies van Divi 3.0 erg tijdbesparend! Wilt u de Visual Builder in actie zien? Probeer dan gelijk de live demo.

Wat kost Divi? 

De Divi WordPress template (incl. Page-builder) krijgt u bij Elegant themes voor $89 per jaar. Hiervoor krijgt u ook de andere templates en technische support (via het forum), maar geen extra WordPress plugins. Neemt u WordPress hosting bij finalwebsites dan kunt u niet alleen gratis de Divi WordPress template gebruiken, maar ook de overige plugins en templates van Elegant themes, waaronder Monarch, Bloom en meer.

Moet ik Divi voor altijd gebruiken?

Voordat u een website met de Divi Builder begint, is het belangrijk om te weten dat een overstap naar een website zonder de Divi Builder niet eenvoudig verloopt. Op het moment dat u Divi uit uw website verwijderd, blijven de Divi shortcodes bestaan en worden deze door WordPress niet vertaald naar de diverse thema elementen. Het is mogelijk om de shortcodes te verwijderen, maar dat is te ingewikkeld en dan moet u alsnog uw pagina’s opnieuw opbouwen. Natuurlijk kunt u wel van WordPress template veranderen, als u maar gebruik blijft maken van de Divi Builder (de stijl van sommige elementen moet dan waarschijnlijk wel worden gewijzigd). Dit lijkt misschien een nadeel, maar wanneer u Divi prettig vindt werken, kan uw website met Divi jaren mee!

Op het moment dat wij deze review hebben geschreven, was Divi dé page builder voor een groot aantal websites die wij toen hebben gebouwd. Door de opkomst van Elementor is Divi niet meer de enige keuze en worden steeds meer websites met Ocean WP en Elementor gebouwd. Is Divi nu minder goed? Nee, Divi krijgt steeds 5 sterren. 

Openbaarmaking: Deze review bevat links naar onze partner Elegant Themes. Wanneer u op een van deze links klikt en op de website van ET een aankoop doet, dan ontvangen wij een commissie.

Gepubliceerd in: Plugins en templates

De 10 beste gratis responsive WordPress themes!

Lees ook deze blogpost:

De 10 beste gratis responsive WordPress themes!