Wij komen ze regelmatig in Facebook groepen over WordPress en webhosting, de vragen over website snelheid. Welke webhosting bedrijven leveren de snelste hosting voor WordPress websites, hoe kan ik mijn trage website optimaliseren of maakt een page builder zoals Elementor Pro mijn website traag? Dit soort vragen zijn elke dag opnieuw een populair onderwerp. In deze blogpost leggen wij uit waarom een snelle website zo belangrijk is en geven wij tips hoe je vandaag nog de laadtijd van je website kan verbeteren.

Waarom is een snelle website zo belangrijk?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: niemand zit te wachten op jouw trage website! Je bezoeker niet (zeker niet op mobiel) en ook Google wordt niet blij van trage websites.

Een trage website zorgt ervoor dat bezoekers je website sneller verlaten, minder pagina’s bekijken en minder snel een bestelling afronden. Daarnaast geeft Google duidelijk aan dat zij de zoekresultaten van snellere websites een voordeel geven tegenover vergelijkbare resultaten van website die (veel) langzamer presteren.

Door een langzame website wordt de weigeringspercentage (bounce rate) van je website hoger. De bounce rate is een belangrijke indicator voor je ranking in Google!

Hoe kan ik de snelheid van mijn website testen?

Voor het testen van de website snelheid zijn er verschillende tools. De meest bekende is natuurlijk PageSpeed Insights van Google. Deze tool test je website en geeft voor desktop en mobiel een aparte beoordeling. PageSpeed Insights geeft naast de resultaten ook (beperkt) advies over de onderdelen die je van je website moet verbeteren.

Website snelheid GTmetrix screenshot

Bij finalwebsites gebruiken wij meestal GTmetrix omdat deze tool een rapportage met meer informatie geeft. Daarnaast kan je de website tests opslaan en zie je zo hoe je website presteert ten opzichte van de vorige test. GTmetrix gebruikt o.a. de data van Google en Yahoo voor de beoordelingen. 

Wat zijn dan de oorzaken van een trage website?

De oorzaken voor een trage website kunnen erg verschillen. Hieronder vind je een lijst met problemen die wij regelmatig tegenkomen.

 • Te veel WordPress plugins
  Elke WordPress website gebruikt plugins en daar is ook niks mis mee. Maar wanneer je veel plugins gebruikt, dan wordt meer geheugen gebruikt en worden extra bestanden in de broncode geplaatst, waardoor de website minder snel wordt geladen.
 • Hosting van de website is niet snel
  Goedkope hosting is vaak de oorzaak van een lage website snelheid. Alleen door het verhuizen naar een betere webhost, wordt regelmatig een grote verbetering bereikt.
 • De afbeeldingen zijn te groot / zwaar
  Te grote en niet gecomprimeerde afbeeldingen zijn één van de hoofdoorzaken voor een slechte laadtijd bij websites. 
 • Externe code of widgets vertragen de laadtijd
  Gebruik je de Facebook Like Box widget in je website? Reken erop dat alleen deze widget al verantwoordelijk is voor 1-2 seconden extra laadtijd. Hetzelfde geldt voor veel andere “externe” elementen.
 • De website draait nog steeds op een oude PHP versie
  Kies je voor een moderne en snelle webhost dan is de kan best klein dat je website nog steeds op een oude PHP versie draait. De overstap van PHP 5.6 naar PHP 7.x is gelijk aan een halvering van de laadtijd!

Wil je dat wij naar je webshop kijken?

Is je webshop niet snel genoeg of ben je niet tevreden met het resultaat? Wij kunnen je webshop analyseren en je vervolgens vertellen wat er moet veranderen zodat ook jouw shop beter wordt.

Onze 5 tips om de website snelheid te verbeteren

Volg het onderstaande advies op en je website zal beter presteren. Lukt het niet om de verbetering uit te voeren? Dan kan je altijd nog contact met ons opnemen!

 • Zorg voor snel en modern webhosting
  Je kan van alles aanpassen, maar zonder een snelle webhost, is het de moeite niet waard.
 • Gebruik een cache plugin voor je WordPress website
  Is je website niet snel, dan is de kans groot dat je geen cache plugin hebt geïnstalleerd. Wij adviseren WP Super Cache of WP Rocket
 • Optimaliseer de afbeeldingen in je website
  Controleer de afbeeldingen die je gebruikt. Zijn deze in werkelijkheid veel groter dan de ruimte op de pagina? Verklein de afbeeldingen en gebruik een image optimalisatie plugin zoals ShortPixel of Imagify.
 • Beperk het aantal externe widgets en diensten
  Zoals wij eerder al hebben geschreven is de Facebook Like Box in principe een overbodige luxe die je website vertraagt. Controleer daarnaast alle andere externe tools in je website. Heb je een live chat functie op je website en ben je bijna nooit online? Verwijder deze dan snel. 
 • Optimaliseer de HTML broncode en de gelinkte bestanden
  Je thema en een groot aantal plugins die voor je WordPress website zijn geïnstalleerd, gebruiken CSS en Javascript bestanden. Deze worden gelinkt binnen de broncode van de pagina’s. Met de plugin Autoptimize of WP Rocket kan je deze bestanden samenvoegen en comprimeren. 

Voor veel website eigenaren is de optimalisatie van een WordPress website een grote uitdaging. Wil je toch zelf aan de slag? Dan adviseren wij WP Rocket. Deze plugin biedt naast een goede cache functie ook nog een aantal andere handige optimalisatie functies.

Gepubliceerd in: Website verbeteren