Een 404 foutmelding in WordPress vinden en oplossen

Een 404 foutmelding is één van de redenen, waarom bezoekers meteen weer uw website zouden zullen verlaten. Elke foutmelding is vervelend voor zowel de bezoekers als voor de website eigenaar. Een 404 foutmelding geeft aan dat de pagina niet kan worden gevonden. Omdat de verwachte informatie ontbreekt, mist u misschien de kans op een verkoop omdat de bezoeker gelijk uw website weer verlaat. Het is dus bijzonder belangrijk dat u deze 404 foutmeldingen voor uw (WordPress) website gaat oplossen!

404 Foutmelding oplossen

Waarom moet u een 404 foutmelding voorkomen?

Zoals wij in de inleiding al vertelden, is een 404 foutmelding niet gunstig. Doordat een bezoeker op een link klikt en niet meteen wordt door verwezen naar de gewenste website of pagina, is de kans groot, dat hij meteen uw website weer verlaat. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen om aandacht te besteden aan 404 meldingen:

  • Niet-werkende inkomende links dragen niet bij voor een gunstige ranking in de zoekmachines. U wilt natuurlijk wel profiteren van een link die naar uw website wijst.
  • Niet-werkende links naar externe pagina’s zijn negatief voor de autoriteit van uw website en verslechteren zo de positie in zoekmachines. De ranking kan dalen, doordat de GoogleBot de links niet kan volgen. Dit is vooral een ernstig probleem als er meerdere links zijn die eindigen met een 404 foutmelding. Google denkt dan, dat uw pagina niet meer actueel is en hierdoor minder relevant is voor bezoekers.

Interne niet-werkende links oplossen

WordPress websites hebben standaard al een aantrekkelijkere pagina voor 404 foutmeldingen. Deze pagina kan u zelf nog aanpassen. Typ hiervoor in uw adresbalk een niet bestaande URL en klik op enter. Bevalt de pagina niet? Voeg dan een speciale boodschap toe of een duidelijk zoekformulier. De kans is dan groot dat bezoekers niet meteen uw website verlaten, maar gewoon weer terugkeren naar de homepage. De beste manier om foute links die u niet zelf in het beheer hebt te “verwijderen”, is met behulp van de Redirection Plugin van John Godley. Met deze WordPress plugin kunt u de niet-werkende links opsporen en doorverwijzen naar de gewenste nieuwe pagina. Met het Redirection plugin beschikt u over een report met 404 foutmeldingen. Deze kunt u gebruiken voor het aanmaken van de doorverwijzingen en natuurlijk om de niet-werkende interne links te fixen.

Uitgaande niet-werkende links oplossen

Wanneer bezoekers een reactie via een formulier mogen plaatsen, dan is het heel normaal dat er na een tijd een niet-werkende links ontstaan. Iemand die een reactie plaatst kan de verkeerde URL hebben ingevoerd of de website bestaat na een tijdje gewoon niet meer. Met de Broken Link Checker plugin voor WordPress kunnen dit soort links makkelijk worden opgespoord. De plugin maakt gebruik van een WordPress CRON job, zodat alle gebroken links in posts, pagina’s, reacties en andere content, regelmatig worden gecontroleerd. De verschillende opties en het makkelijk te gebruiken interface zorgen ervoor dat de foute links snel kunnen worden verwijderd of bijgewerkt. Het voordeel? Elke keer als de plugin een gebroken link heeft opgespoord, wordt er automatisch een bericht met de 404 foutmeldingen naar u verzonden.

Schrijf je in voor onze mailinglijst

en ontvang onze blogposts en tips in jouw mailbox.

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Wat kunt u nog meer doen?

Een andere tools die u kan gebruiken, is de Google Search Console. Een groot voordeel is dat dat Google Search Console meteen aangeeft waar de niet-werkende links vandaan komen. Zo kunt u contact opnemen met de website eigenaar, als iemand een foute link naar uw website heeft geplaatst. U helpt niet alleen uzelf maar ook de ander. Niet-werkende links zijn namelijk ook voor hem of haar niet gunstig.

Tip: plaats een eenvoudig contactformulier op de 404 pagina, zodat de bezoeker makkelijk feedback kunnen leveren. Gebruik (verborgen) formuliervelden met de technische informatie die uw website op dit moment levert (huidige URL, tijd, datum, HTTP Referrer etc.). Met een beetje geluk zal de bezoeker dit formulier gebruiken en deze waardevolle informatie naar u versturen.

Gepubliceerd in: Website verbeteren

Tips voor een goede website: deze fouten wilt u echt niet maken

Lees ook deze blogpost:

Tips voor een goede website: deze fouten wilt u echt niet maken