Het aanbod van zowel gratis als ook premium WordPress themes is ontzettend groot. Een goed WordPress thema kiezen is vaak een hele uitdaging. Naast design en functionaliteit spelen nog een aantal andere criteria een rol. Naast de ins en outs over het kiezen van een WordPress thema delen wij ook onze favorieten!

Wat zijn WordPress themes?

Een WordPress theme of thema bestaat in het algemeen uit een aantal PHP, CSS en Javascript (JS) bestanden. Deze bestanden zijn mede verantwoordelijk voor de functies en het design van je website. Het WordPress thema zorgt er ook voor dat de content (tekst en afbeeldingen) op je website wordt getoond.

Een aantal (premium) themes hebben naast de “thema” functies ook nog extra functionaliteiten. Denk hierbij aan:

  • Webshop themes – Dit soort thema’s “verbeteren” meestal de functies van WooCommerce.
  • Restaurant themes – Thema met menukaart en reserveringssysteem
  • Directory themes – Directory functie voor huizen en andere objecten die te koop worden aangeboden.

Is er een verschil tussen WordPress themes en WordPress templates?

In principe zijn er geen WordPress templates. In Nederland wordt een WordPress thema wel eens WordPress template genoemd. Je zou dan kunnen zeggen dat beiden hetzelfde betekenen. 

Binnen een WordPress website of plugin zijn er wel templates. Zo worden de sjablonen die met de Elementor theme builder worden gemaakt “templates” genoemd.

Gratis WordPress theme vs. premium themes vs. je eigen thema op maat

Het aanbod aan WordPress themes is erg groot. Er zijn zowel duizenden gratis als ook premium WordPress themes verkrijgbaar. Welk thema voor jou het beste is, is afhankelijk van:

  • Het soort website – niet alle themes zijn geschikt voor elke website
  • Je budget – wordt het een gratis, premium of maatwerk thema?
  • Je kennis – kan jezelf programmeren of complexe aanpassingen uitvoeren?
  • De functionaliteit – welke modules en functies moeten in het thema aanwezig zijn?
  • Het design – kan je leven met een basic design of moet het helemaal op maat worden gemaakt?
Gratis WordPress Themes
Gratis themes aangeboden via de WordPress repository

Is het oké dat ik een gratis WordPress theme voor mijn zakelijk website gebruik?

Ja, een gratis WordPress theme is zeker prima, vooral wanneer je deze als basis voor je website gebruikt. Een goed voorbeeld zijn de standaard WordPress themes. Deze kunnen door een websitebouwer prima worden uitgebreid.

Kies je voor een gratis WordPress theme? Dan zijn de volgende voorwaarden van belang:

  • Zijn er regelmatig updates voor het gratis thema?
    Deze regel geldt voor elk theme en plugin. Zonder updates is de kans groot dat je favoriete thema na een WordPress core of plugin update niet meer werkt.
  • Wordt er (beperkt) support aangeboden?
    Misschien heb je niet gelijk vragen voor de support, maar het is wel fijn dat er mensen zijn die eventuele vragen kunnen beantwoorden.
  • Heeft de gratis versie van een WordPress thema voldoende functies t.o.v de premium versie?
    Soms is een beknopte versie prima en kan jij of je webbouwer deze makkelijk uitbreiden. Helaas zijn er ook gratis themes die zo beperkt zijn, dat je deze zonder een upgrade niet kan gebruiken. 
  • Zijn er voorbeelden en documentatie die verduidelijken hoe je het thema het beste kan gebruiken?
    Demo’s laten je zien wat er allemaal mogelijk is met een thema. Is er geen demo beschikbaar? Dan is een goede handleiding nog belangrijker. Wil je een gratis thema zelfs uitbreiden? Dan is een developer handleiding voor filters en actions erg voordelig.
  • Wordt de template aangeboden in de WordPress repository?
    Deze thema’s worden namelijk door het WordPress team op een aantal punten gecontroleerd. Dat is geen garantie dat een bepaald thema nooit een security probleem kan hebben, maar het beschermt je voor een deel wel voor malware en virussen.  

Of kan ik beter gelijk een premium WordPress thema kopen?

In de meeste gevallen is een premium WordPress theme een betere keuze dan een gratis WordPress thema. Maar er zijn ook uitzonderingen! neem bijvoorbeeld OceanWP, dit is een gratis thema met extra functies, die je via een uitbreidingspakket kan kopen. 

Dit soort thema’s zal je via de WordPress repository vaker vinden. Kijk dus ook uit naar premium themes die hier primair als gratis thema’s worden aangeboden.

Ben je op zoek naar een thema met extra voorbeelden en functies die aansluiten op je website, dan zijn premium themes een goede keuze.

Voordelen

  • Ondersteuning en support
  • Regelmatige updates en nieuwe features
  • Meer voorbeelden en betere demo’s

Nadelen

  • Het thema is niet gratis
  • Veel premium themes hebben te veel opties
  • Aanpassingen zijn soms lastig

Let op! Koop een premium thema alleen via sites waar het thema rechtstreeks door de ontwikkelaar wordt aangeboden. 

5 regels waar je bij een premium WordPress thema  op moet letten

  • Koop geen nieuw thema – Vaak zijn nieuwe WordPress themes nog niet veel getest en is de kans groot dat je nieuwe thema nog veel kinderziektes bevat. 
  • Koop juist een populair thema – Hoe meer licenties van een thema worden verkocht, des te meer er aan een thema wordt gewerkt. Hierdoor worden fouten en veiligheidsproblemen sneller ontdekt en opgelost.
  • Stuur een email naar de supportafdeling voordat je een thema koopt – Op deze manier kan je a) de responstijd testen en b) de kwaliteit van de antwoorden beoordelen.
  • Controleer de beoordelingen – Reviews zijn niet altijd objectief, maar weerspiegelen wel de tevredenheid van andere gebruikers.
  • Koop alleen een thema dat regelmatig wordt geüpdatet – Regelmatige updates zijn belangrijk voor de veiligheid en het voortbestaan van een thema. Heeft de ontwikkelaar meer dan een ½ jaar geen update uitgebracht? Dan is de kans groot dat hij niet meer actief met het WordPress thema bezig is.

En wanneer is een WordPress thema op maat dan de beste optie?

Op het moment dat je geen passend thema kan vinden, is een maatwerk thema een goed idee. Maar ook aan een maatwerk thema zitten zowel voor- en nadelen.

De belangrijkste voordelen

  • Je eigen unieke thema met de functies die je echt nodig hebt
  • Een goed maatwerk thema heeft alleen de benodigde functies en is hierdoor meestal sneller
  • Geen afhankelijkheid van externe theme ontwikkelaars

En dat zijn de nadelen

  • Een maatwerk thema kost meer dan een premium WordPress theme
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging
  • Je moet je thema extra testen voor alle WordPress core en plugin updates

Kan jezelf programmeren? Dan moet je zeker overwegen of het voordeliger is om een thema vanaf de grond te programmeren of een bestaand thema aan te passen. Wil je een gratis of premium thema flink uitbreiden? Bestudeer dan eerst grondig de code en controleer hoe uitgebreid de handleiding en de support is.

Met welke WordPress themes werkt finalwebsites?

De afgelopen jaren hebben wij de meest verschillende WordPress themes gebruikt voor de websites die wij voor onze klanten hebben gemaakt. Een aantal thema’s hebben wij maar 1 keer gebruikt, omdat aanpassingen maar beperkt mogelijk waren. Bij andere thema’s waren zoveel functies ingebouwd waardoor websites ontzettend traag worden. 

Een aantal van deze themes zijn ook echt een aanrader!

De laatste jaren worden wij erg blij van OceanWP en de WordPress themes die door CSSIgniter worden ontwikkeld. OceanWP en de CSSIgniter themes werken perfect samen met Elementor waardoor ook onze klanten in staat zijn om complexe pagina’s te bouwen.

WordPress theme OceanWP

OceanWP – Multifunctioneel WordPress theme

Zoals de titel het zegt kan je OceanWP voor de meest verschillende website gebruiken. Wij gebruiken het thema regelmatig voor webshops, portfolio websites en andere zakelijke websites. Vooral in combinatie met Elementor en de OceanWP Elementor uitbreiding is het een voordelig WordPress theme. 

Van de volgende eigenschappen worden wij blij:

  • Het thema is gemaakt voor gebruikers én developers – OceanWP heeft veel opties die je o.a. via de Customizer kan instellen. Voor de developer zijn er tientallen actions en filters beschikbaar waarmee je comfortabel de functies in het thema kan aanpassen.
  • Goede integratie met WooCommerce – Naast alle opties die te vinden zijn  via de Customizer, heeft OceanWP een mooie mini cart functie en een duidelijk betaalpagina. De productpagina’s zijn mooi opgemaakt en kunnen zonder de code te wijzigen worden aangepast.
  • Thema Instellingen kunnen per pagina of post worden overschreven – Alle instellingen die je voor posts of pagina’s maakt kunnen per item worden aangepast. Denk hierbij aan de header of titel en, pagina layout.
  • Veilige updates – De afgelopen jaren hebben wij honderden updates uitgevoerd en nooit probleem ondervonden. Soms was het nodig om de updates in een bepaalde volgorde uit te voeren, maar ook deze uitzonderingen hadden maar een kleine impact op de websites.

CSSIgniter – WordPress Themes zonder overbodige functies

Als website bouwer vinden wij het belangrijk dat een WordPress thema een open structuur heeft. De WordPress themes van CSSIgniter voldoen aan deze voorwaarde. Maar er zijn nog meer redenen waarom wij met CSSIgniter werken:

  • Persoonlijk relatie – De afgelopen jaren hebben wij het team niet alleen via de email support ontmoet, maar ook tijdens WordCamp Thessaloniki. Het contact is heel persoonlijk en vragen wordt snel en goed behandeld. 
  • Geen overbodige functies – De meeste themes van CSSIginiter zijn gemaakt voor een bepaald doel. Hierdoor zijn er minder algemene functies. Dat is soms vervelend maar daardoor blijft een website wel snel en overzichtelijk. Extra functies kunnen dan met een plugin of eigen code worden toegevoegd.
  • Thema aanpassingen zonder hoofdpijn – Door de open structuur is het bijna overal mogelijk om met behulp van actions en filters de thema bestanden aan te passen. Hierbij hoef je minder code van het hoofdthema te vervangen. Dit is weer een voordeel bij het updaten van het thema.
  • Werkt hand in hand met Elementor – Voor de developer is Elementor geen noodzaak, maar wij weten dat klanten graag een tool willen gebruiken, waarmee zij eenvoudig complexe pagina’s kunnen opmaken. CSSIgniter themes zijn voorbereid op het gebruik van Elementor en andere pagebuilders.
  • Regelmatige updates – Naast de security updates worden er regelmatig updates uitgevoerd waardoor het thema beter werkt. Dit gebeurt voor alle WordPress themes van CSSIgniter, ook voor thema’s die enkele jaren geleden al zijn gepubliceerd.
CSSIgniter themes

Recente WordPress themes van CSSIgniter

Waar kan ik nog meer een goed WordPress thema kopen?

Vind je de WordPress themes van OceanWP en CSSigniter niet aantrekkelijk? Dan zijn er gelukkig nog andere aanbieders met (soms) goede WordPress thema’s.

Themeforest logo

De grootste marktplaats voor o.a. WordPress themes. Niet alle thema’s zijn even goed, maar na wat uitzoekwerk kom je wel goede themes tegen.

Creative Market logo

Nog een marktplaats voor WordPress themes en veel andere grafische elementen. Hier vind je mooie WordPress themes met een uniek design.

Naast deze twee aanbieders zijn er een aantal thema bouwers die de themes via hun eigen website verkopen. 

Tip! Kies een thema met een uitgebreide handleiding, mooie voorbeelden en goede support.

Je eigen WordPress thema “maken” met Elementor Pro

Een andere manier om een mooie website te bouwen is om een page builder te gebruiken. Met Elementor Pro is het mogelijk om je eigen thema te maken,, zonder daarbij te programmeren. Met behulp van een grafisch interface bouw je met Elementor je homepage, een blog, de 404 pagina, zoekpagina’s, webshop pagina’s en veel andere pagina’s. 

In onze blogpost en video Homepage maken met Elementor Pro laten wij je zien hoe eenvoudig het is om met Elementor te werken.

Hello Elementor theme

Voor je website met Elementor heb je alleen het starter thema Hello Elementor en natuurlijk Elementor Pro nodig. Je kan ook beginnen met de gratis versie van Elementor, maar dan beschik je niet over de Theme Builder functie. Elementor Pro kan je 30 dagen vrijblijvend testen. Bevalt het je niet, dan kan je de aankoop terugdraaien.

Veelgestelde vragen over WordPress themes

De volgende vragen en opmerkingen krijgen wij regelmatig van relaties en klanten.

Heb ik wel een unieke website met een “standaard” thema? 

Ja, in principe wel, omdat een WordPress thema maar een bepaald design voorstelt. Het uiterlijk van je website wordt toch bepaald door kleuren, lettertypes en afbeeldingen. Pas je deze maar voor een deel aan, dan zal je website er niet uniek uitzien, dus wees creatief. Een thema is de basis en het eindproduct is je website.

Kan ik elk WordPress thema zomaar aanpassen?

WordPress is open source software en de thema’s bestaan uit PHP, JS, CSS bestanden en natuurlijk afbeeldingen. Deze bestanden kan jij of je webbouwer aanpassen en zo een uniek design voor je website creëren. Je bent vrij om zowel gratis als ook premium themes te wijzigen. 

Gebruik voor de website aanpassingen altijd een child theme om te voorkomen dat je aanpassingen tijdens een thema update worden overschreven.

Wat is een WordPress child theme?

Een child theme is zoals de naam al doet vermoeden het “kind” van je hoofdthema. Binnen een child theme heb je o.a. de mogelijkheid om bestanden van het hoofdthema te “overrulen”. Dat wil zeggen: je kopieert een thema bestand naar de map van je child theme en je gaat dit bestand dan aanpassen.

Daarnaast zijn er twee bestanden die erg belangrijk zijn:

  1. style.css – hier kan je eenvoudig de style van het thema overrulen
  2. functions.php – plaats eigen functies, actions en filters in dit bestand om de werkwijze van o.a. het hoofdthema te beïnvloeden

Ben je van plan je eigen thema te ontwikkelen? Dan is een child theme in het algemeen niet nodig. Tenzij, je eigen thema het “kind” is van een basis thema of framework. Je child theme kan ook code bevatten, die de werking van WordPress of de gebruikte plugins wijzigt. 

Onderhoud en updates voor je WordPress thema 

Anders dan bij website onderhoud voor de WordPress core en plugins, kan een thema update nog wel eens fout gaan. Je weet tenslotte nooit (voor 100%) wat de developer in de nieuwe versie van je thema allemaal heeft veranderd. De problemen die wij tijdens een thema update tegenkomen, gaan van kleine design issues tot grote problemen in de werking van een website.

Je kan zeggen hoe complexer een thema, des te groter de kans dat er iets fout kan gaan. Wil je er zeker van zijn dat een update goed gaat, test dan de update eerst via een testlocatie. 

Vergeet ook niet:

  • Controleer altijd de Changelog op de wijzigingen in de nieuwe versie
  • Controleer je website grondig voor én na de update
  • Update je WordPress thema regelmatig
  • Gebruik geen WordPress management tool voor je (thema) updates

Tot slot: welk WordPress thema kies jij?

Een WordPress thema kiezen is niet makkelijk. Hierbij maakt het niet uit of je veel ervaring met WordPress themes hebt of niet. 

Ben je ervaren, dan zal je heel veel voorwaarden stellen aan je nieuwe thema. Met het resultaat dat je veel langer moet zoeken. Heb je nog niet zoveel ervaring, dan is de kans groot dat je vooral op basis van het design en de aangeboden functies een keuze maakt. In dit geval kom je er pas later achter of het gekozen WordPress theme daadwerkelijk aan je wensen voldoet.

Wij hopen dat de tips in onze blogpost je zullen helpen bij het vinden van een passend thema. Wij raden je zeker aan om eens te kijken naar OceanWP en Elementor. Samen bieden ze zoveel mogelijkheden!

Gepubliceerd in: Plugins en templates