WordPress plugin lijstWij bouwen en optimaliseren WordPress websites elke dag en natuurlijk gebruiken ook wij plugins voor de functionaliteit die wij in WordPress missen. In deze lijst vindt u de WordPress plugins die wij regelmatig voor onze websites en die van onze klanten gebruiken. Heeft u interesse in onze dienst Premium WordPress Hosting? De plugins in de onderstaande lijst zullen wij (op enkele uitzonderingen) binnen de hosting-overeenkomst updaten. Staat uw favoriete WordPress plugin er niet bij? Stuur ons dan een bericht en misschien is deze WordPress plugin een goede aanvulling voor onze lijst met WordPress plugins.

De basisfuncties van WordPress verbeteren

 • Advanced Custom Fields – Met deze briljante WordPress plugin is het mogelijk om elke (custom) post type of taxonomy met extra velden uit te breiden. Naast de gangbare velden is het ook mogelijk om relaties tussen posts te leggen en kunnen repeater velden worden toegevoegd (met de pro versie). Onze Premium Hosting klanten gebruiken de Pro versie natuurlijk binnen de hosting overeenkomst!
 • TinyMCE Advanced – Hiermee is het mogelijk om de WordPress WYSIWYG editor uit te breiden. Beschik over alle opties (o.a. tabellen, styles, adv. links, etc.) die TinyMCE te bieden heeft.
 • Widget Logic – Met deze functie is het mogelijk om widgets onder een bepaalde voorwaarde wel of niet te tonen (maakt gebruikt van de standaard WordPress condities)
 • WP-Mail-SMTP – Standaard verstuurt WordPress elke email met behulp van de PHP mail() functie. Deze WordPress plugin biedt de mogelijkheid om uw eigen SMTP server te configureren. Voor uw webshop kunt u misschien nog beter de e-mails via Postmark versturen.
 • Smart WYSIWYG Blocks Of Content – Dit eenvoudige maar krachtige plugin maakt een custom post type aan en via een widget kan de inhoud van deze posts eenvoudig in de sidebar worden geplaatst.
 • Fluid Video Embeds – De standaard video functie maakt het mogelijk om YouTube en andere videos te plaatsten. Dit gebeurt gewoon door het plakken van de URL. Soms is deze functie niet voldoende en worden de videos op kleinere schermen of plekken in uw website niet goed getoond. Deze plugin biedt hier de oplossing voor en verschaalt elk video in de juiste verhouding.
 • WP Better Emails – De standaard mailtjes die via WordPress worden verstuurd zijn niet opgemaakt. Deze plugin biedt de mogelijkheid om deze berichten als HTML mail met o.a. een logo te versturen.

Hosting incl. premium plugins?

 • Bent u op zoek naar de premium versie van Advanced Custom Fields of de Divi Builder?
 • Onze premium hosting klanten mogen deze plugins on andere binnen de hostingovereenkomst gratis gebruiken.

Premium WordPress Hosting

Website templates op maat

WordPress website optimaliseren

 • WP Super Cache – Zonder een cache plugin is uw website minder snel. Op de servers bij finalwebsites is de Supercache plugin verplicht voor elke WordPress website.
 • Yoast SEO – In de basis beschikt WordPress maar over beperkte functies voor zoekmachineoptimalisatie. Dit SEO plugin is erg compleet en wordt regelmatig geüpdatet. Naast de technische mogelijkheden biedt Yoast SEO tools voor de content optimalisatie.
 • Redirection – Op het moment dat uw website langer bestaat, zullen er links zijn die naar oude URL’s verwijzen. Met deze WordPress plugin kunt u deze omleiden naar de juiste bestemming.
 • Broken Link Checker – Voor Google én uw bezoekers wilt u geen 404 fouten op de website vertonen. Deze plugin kunt u gebruiken om deze te traceren.
 • Imsanity – Deze plugin gebruiken wij vooral voor websites van fotografen. Om te voorkomen dat er een te zware afbeelding in de media bibliotheek terecht komt, wordt met deze plugin elke foto automatisch verkleint. De maximum afmeting kunt u zelf opgeven.
 • Compress JPEG & PNG images – Wanneer het verkleinen van afbeeldingen met Imsanity niet voldoende is, kan deze plugin verder helpen. De plugin comprimeert alle versies van uw JPG en PNG afbeeldingen zonder dat de kwaliteit van uw afbeelding wordt verminderd. Voor het gebruik van de plugin heeft u een TinyPNG account nodig. TinyPNG is een betaalde dienst waarbij de eerste 500 optimalisaties gratis zijn. De plugin verkleint ook de afbeeldingen, dus Imsanity heeft u niet nodig wanneer u deze plugin gebruikt.
 • Relevanssi – De zoekfunctie in WordPress levert vaak niet de juiste zoekresultaten en helaas zijn er geen opties om de zoekresultaten te manipuleren. Relevanssi is hiervoor de oplossing.

Uw WordPress website beveiligen

 • NinjaFirewall (WP Edition) – Helaas worden ook WordPress website regelmatig aangevallen door bots en hackers. Deze firewall plugin filtert een groot aantal aanvallen voordat de website wordt geladen. Naast een filter functie voor de aanvallen heeft de plugin ook opties om bestanden te scannen en werkt het brute force attacks tegen. De gratis versie is een goede optie om uw website te beschermen.
 • Akismet – Deze plugin van Automattic wordt samen met WordPress geïnstalleerd. Wanneer u veel spam reacties krijgt, kan het erg handig zijn om deze WordPress plugin te activeren.
 • Cerber Security & Limit Login Attempts – De meeste brute force attacks zijn mogelijk omdat de standaard loginpagina een bekend doel is. Met deze plugin is het mogelijk om het adres van uw loginpagina te wijzigen. Naast deze functie biedt de plugin nog over een aantal andere functies ter beveiliging van uw WordPress website.
 • Invisible reCaptcha for WordPress – Captcha challenges zijn vaak slecht voor conversies of zijn lastig door de bezoeker te gebruiken. De nieuwe “onzichtbare” captcha functie van Google biedt hier een oplossing. In de meeste gevallen hoeft de bezoeker nu niets meer in te vullen en werkt de plugin met de meest populaire formulier plugins (incl. CF7).

Web formulieren voor WordPress

 • Contact Form 7 – Dit contact form plugin is erg populair en met extra uitbreidingen is er veel mogelijk zonder te programmeren. Wij vinden het niet de meest gebruiksvriendelijke plugin, maar het is wel een betrouwbare oplossing.
 • Flamingo – Met deze uitbreiding voor CF7 worden alle formulier inzendingen opgeslagen. 
 • Ajax Contact Form – Een eenvoudig contact formulier, gebouwd door finalwebsites, De WordPress plugin heeft so veel opties, maar wel genoeg voor de meeste contact pagina’s.
 • HTML Forms – Deze plugin van de maker van Mailchimp for WordPress is nog vrij nieuw, maar is makkelijker in het gebruik dan bijvoorbeeld Contact Form 7. Bouw met deze gratis plugin elke soort van webformulier en ontvang de ingevulde gegevens via e-mail. De inzendingen worden ook in de database opgeslagen. Hiervoor is er geen apart plugin nodig.

Online marketing en analytics

 • Clicky Analytics – Naast Google Analytics is Clicky een veel gebruikt web statistieken programma. Met deze plugin plaatst u de Clicky tracking code en heeft u eenvoudige statistieken/overzichten in het WordPress dashboard.
 • Mailmunch :: Grow Your Email List  – Voor het verzamelen van nieuwsbriefinschrijvingen biedt Mailmunch verschillende opties om de aandacht van uw bezoekers te trekken. Er is een gratis versie met beperkte functionaliteit beschikbaar. De upgrades beschikken over meer opties.
 • Google Analytics Dashboard for WP – De plugin (eerder GADWP) voor Google Analytics plaatst de tracking code en toont de recente sessies en bezoekers binnen het WordPress dashboard.
 • Monarch Social Sharing Plugin – Er zijn erg veel plugins die social media buttons op uw website plaatsen. Deze plugin heeft een aantal extra functies die vooral een attractieve plaatsing mogelijk maken. De WordPress plugin houdt ook bij hoeveel deel acties zijn uitgevoerd. Dit premium plugin is helaas niet los verkrijgbaar, maar onze premium hosting klanten mogen de plugin gratis gebruiken.
 • Really Simple Twitter Feed Widget – Voor het tonen van uw eigen Tweets adviseren wij deze Twitter widget. Voor het gebruik van de widget moet u eerst een Twitter applicatie aanmaken.

Extra functionaliteit binnen WordPress

 • Meta Slider – Voor het maken van image sliders is deze plugin erg handig. Een simpel interface en 4 soorten sliders maken dit gratis slideshow plugin erg krachtig. Via shortcodes kunnen de slideshows in elke pagina of post worden geplaatst.
 • WP All Import (Pro)* – Wij gebruiken deze plugin op enkele websites voor het automatisch updaten en invoeren van gegevens die via externe bronnen ter beschikking worden gesteld. Naast een upgrade naar de Pro versie, kunnen wij de uitbreiding voor WooCommerce aanbevelen.
 • Polylang* – Voor een meertalige website adviseren wij Polylang als een gratis variant voor WPML. Polylang is eenvoudiger in gebruik en zorgt voor minder vertraging. Het WordPress Dashboard werkt sneller dan bij WPML. Bent u van plan om een meertalige website op te zetten? Probeer dan eerst Polylang!
 • TablePress – HTML tabellen bewerken, binnen de WordPress editor, is niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Met TablePress is het mogelijk om via een eigen interface mooie tabellen te creëren.
 • Bootstrap Shortcodes for WordPress – Voor shortcodes zijn er een aantal plugins beschikbaar en naast deze plugin voor Bootstrap zijn er zeker nog andere goede plugins. Wij gebruiken deze plugin regelmatig omdat de shortcodes perfect aansluiten aan de thema’s (welke meestal zijn gebaseerd op Bootstrap).
 • Divi Builder* – Wij hebben verschillende PageBuilder tools geprobeerd en bijna alle hadden één kenmerk gemeen: WordPress wordt er niet sneller van! De Divi Builder is hierop een uitzondering. Deze plugin levert een snel interface en een aantal zeer aantrekkelijke functies. Helaas is deze WordPress plugin niet los verkrijgbaar en alleen te koop via een lidmaatschap bij ElegantThemes. Het goede nieuws is dat premium hosting klanten bij finalwebsites de plugin gratis mogen gebruiken.
 • Duplicate Post – Kopieer complexe (custom) posts of pagina’s met een enkele muisklik. Deze plugin kopieert alle gegevens van de post, inclusieve alle meta en taxonomy data. 

Overige functies en tools

 • All-in-One WP Migration – Voor het verhuizen of migreren van een “standaard” WordPress website is deze plugin erg geschikt. Met de FTP uitbreiding (premium add-on) is het ook een goede tool voor regelmatige backups.
 • Loco Translate – Voor het vertalen van WordPress templates of plugins gebruiken wij Loco Translate. De WordPress plugin heeft een interface dat eenvoudig is in gebruik en werkt met (bijna) alle plugins en templates waar vertalingen mogelijk zijn.
 • Restrict Content – Soms wilt u dat een pagina of een deel ervan niet zichtbaar is voor de bezoeker of alleen maar voor gebruikers met een bepaalde gebruikersrol. Deze plugin biedt deze optie op pagina of (custom) post niveau.
 • Strong Testimonials – Vraag met deze plugin eenvoudig uw klanten om een beoordeling van  de geleverde diensten. Naast een functie voor het bouwen van een formulier voor de inzendingen zijn er ook verschillende functies voor het tonen van beoordelingen. Natuurlijk wordt elke inzending eerst door de beheerder goedgekeurd.
 • Related Posts for WordPress – In het verleden hebben wij verschillende plugins geprobeerd voor het tonen van gerelateerde posts. Meestal waren de getoonde posts niet zo relevant of gebruikte de plugin te veel RAM geheugen bij het selecteren van de posts. Deze WordPress plugin is misschien wel het enige plugin dat deze tekortkomingen niet vertoont. Wij zijn erg tevreden met de werking van de gratis versie van Related Posts for WordPress.
 • Force Regenerate Thumbnails – Op het moment dat u van WordPress template wisselt of een nieuwe afmeting voor uw foto’s definieert, is het nodig om alle afbeeldingen opnieuw te genereren. Deze plugin maak de nieuwe versies aan en verwijdert ook de oude bestanden.
 • Better Search & Replace – Ook deze plugin gebruiken wij erg vaak voor bijvoorbeeld het vervangen van de host name binnen de WordPress SQL database. Deze plugin werkt erg betrouwbaar en vervangt zelfs de teksten binnen de “serialized” data.

*Deze plugins vallen door de complexiteit buiten de WordPress update service die wij samen aanbieden met ons Premium hostingpakket. Natuurlijk is het mogelijk om het onderhoud voor deze plugins door ons te laten uitvoeren. Wij zullen de kosten voor de werkzaamheden altijd vooraf met u overleggen.

WooCommerce

Wanneer wij binnen WordPress een webshop bouwen, is WooCommerce zeker dé plugin die wij gebruiken. WooCommerce is functioneel, gebruiksvriendelijk en er zijn veel uitbreidingen die de gewenste functionaliteit binnen uw webshop mogelijk maken. Omdat WooCommerce zo specifiek en uitgebreid is, vermelden wij geen plugins voor WooCommerce in deze lijst. Raadpleeg deze blogpost voor een (klein) overzicht met WooCommerce plugins.

Door de complexiteit van een webshop met WooCommerce is het voor ons niet mogelijk om hiervoor updates binnen de Premium hosting overeenkomst uit te voeren. Kies voor uw webshop het WooCommerce pakket en besprek het onderhoud voor uw webshop met ons.

Jetpack WordPress plugin

Met de installatie van Jetpack heeft u toegang tot een aantal modules die door Automattic zijn ontwikkeld. De meeste Jetpack modules zijn erg eenvoudig te gebruiken, maar hebben minder opties. Wij installeren Jetpack regelmatig voor het gebruik van de volgende modules:

 • Abonnementen – Een vereiste functie voor uw blog met een reactieformulier
 • Beveiligen – Misschien wel de meest efficiënte module om Bruteforce attacks te beperken
 • Commentaar – Het standaard reactieformulier in WordPress is niet gebruiksvriendelijk. Gebruik daarom deze module ter vervanging
 • Contactformulier – Wanneer er slechts een simpel contactformulier nodig is, heeft deze module onze voorkeur
 • Gerelateerde berichten – Deze functie is erg goed, maar helaas zijn er weinig opties om de lijst met berichten aan te passen
 • Widget-zichtbaarheid – Een alternatieve functie t.o.v. Widget Logic met minder mogelijkheden, maar wel eenvoudiger in gebruik.

Deze lijst met WordPress plugins is voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2018.