Met de release van WordPress 3.5 zijn voor dit populaire content management systeem een aantal interessante functies erbij gekomen. De grootste verandering is de vernieuwde WordPress mediabibliotheek. Hebben de ontwikkelaars in de vorige release vooral het API systeem voor de upload functie vernieuwd, biedt de huidige WP versie een nieuw interface en verbeterde functies.

Binnen deze artikel beoordelen wij de nieuwe functies van de WordPress mediabibliotheek en vindt u de code waarmee het mogelijk is om uw WordPress template met de lightbox functie uit te breiden.

Media of afbeeldingen bewerken

WordPress mediabibliotheekDe oude detailpagina van een afbeelding was best eenvoudig en heeft nu een meer uitgebreide editor voor de omschrijving van een afbeelding. Het gehele scherm lijkt nu meer op het interface voor het beheer van berichten en/of pagina’s. Wanneer in WordPress een afbeelding gekoppeld wordt aan een bericht ontstaat ook een unieke URL voor deze mediapagina. Deze URL (slug) kan via de vernieuwde detailpagina nu ook gewijzigd worden.

Afbeeldingen toevoegen

De manier hoe een afbeelding vanuit de WordPress mediabibliotheek aan een artikel wordt toegevoegd is niet veranderd, maar wel is het scherm veranderd. Als gebruiker krijgt u een beter overzicht van de beschikbare afbeeldingen en de details verschijnen nu rechts in het scherm. U hoeft dus niet meer te scrollen om de informatie voor elke afbeelding te raadplegen. Het scherm is hierdoor duidelijker en ook de beginnende WordPress gebruiker zal sneller de juiste afbeelding op de gewenste positie kunnen invoegen.

Galerij aanmaken en wijzigen

Het meest belangrijke update binnen de WordPress mediabibliotheek is de manier hoe galerijen worden aangemaakt. In eerdere versies was het niet zo eenvoudig om bij voorbeeld 3 van de 5 afbeeldingen binnen een galerij te tonen. Om in het algemeen foto’s met de galerij functie te tonen, was het nodig om deze eerst met een bericht te koppelen. Met het gevolg dat een foto dat in meerdere berichten via de galerij getoond wordt, dat u dit vaker moest uploaden  Dit soort problemen behoren met de nieuwe WordPress mediabibliotheek tot het verleden. 

Galerij functie en lightbox

Er zijn twee manieren om de kleine afbeeldingen te linken met de grotere versie: Een link naar de afbeelding zelf of via een link met de WordPress media-detailpagina. Het laatste is erg handig wanneer per foto ook een omschrijving wordt ingevoerd, maar erg vaak wordt ook een link naar de afbeelding gebruikt. In dit geval ontbreekt binnen WordPress galerij de optie voor een lightbox. Wanneer wij het jQuery Thickbox plugin activeren, is het mogelijk om een lightbox functie te gebruiken, zonder een extra WordPress plugin te installeren. 

Let op!De volgende aanpassingen zijn bedoeld voor de ervaren WordPress gebruiker. Bent u niet zeker hoe deze aanpassingen moet gebeuren, is het beter om uw webmaster te vragen.

Het Thickbox plugin is in WordPress standaard aanwezig en het kan bijvoorbeeld binnen het functions.php bestand geactiveerd worden. Gebruik dan deze code:

Deze code zorgt ervoor dat de Thickbox wordt ingeschakeld voor alle berichten en pagina’s.

De galerij wordt met een WordPress shortcode ingevoerd en de HTML structuur is hierdoor niet direct te wijzigen. Om alsnog de Thickbox voor elke afbeelding te activeren kan de volgende filter functie gebruikt worden. Plaats ook deze code in het functions.php bestand van het WordPress Template.

Deze filter functie zorgt ervoor dat alle link elementen het class-attribuut met de naam “thickbox” krijgen en ook een uniek “rel”-attribuut. Het laatste is nodig om binnen de lightbox tussen alle afbeeldingen te navigeren (voor en terug).

Zijn fotogalerij plugins nu overbodig?

Met de vernieuwde WordPress mediabibliotheek zijn eenvoudige galerijen eenvoudig te plaatsen, maar deze missen zeker de extra functies die de grote WordPress galerij plugins bieden. Wij denken wel dat het nu veel eenvoudiger is om binnen een bericht met een klein aantal muisklikken een aantal foto’s te plaatsen.

Heeft u vragen over de vernieuwde WordPress mediabibliotheek of heeft u hulp nodig bij het activeren van de lightbox functie? Wij zijn u graag van dienst, gebruik ons contactformulier en stuur ons uw vraag.

Lees ook deze blogpost:

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren

MailMunch: onze favoriet voor goede inschrijfformulieren