Het juiste webhosting pakket voor uw bedrijfswebsite

Webhosting pakket kiezen

Wanneer u op zoek bent naar de juiste hostingprovider dan zult u er snel achter komen dat het aanbod erg groot is. Naast de aanbod aan bedrijven zijn er ook veel verschillende webhosting pakketten. Hierdoor is de kans groot dat u een hosting pakket kiest dat niet optimaal is voor uw bedrijfswebsite. In de basis zijn er twee soorten webhosting:

Shared hosting
De meeste hosting aanbiedingen die u vindt, zijn vaak webhosting pakketten die onder shared hosting vallen. De belangrijkste eigenschap van shared hosting is dat u een webserver deelt met een klein of groot aantal andere websites. Dit kan een nadeel zijn wanneer de eigenaar (hostingprovider) te veel websites op dezelfde server plaatst. Een ander nadeel is dat deze vorm van hosting geen afwijkende configuraties toe laat. Maar er zijn er ook voordelen! De meest voor de hand liggende, zijn de prijs en de eenvoud in het beheer. Bij shared hosting bent u als klant niet verantwoordelijk voor serverupdates en onderhoud.

Virtual of dedicated server
In tegenstelling tot shared hosting bepaald u bij een virtual private server (VPS) of een dedicated server zelf hoeveel en welke websites op de webserver worden geplaatst. Op de “eigen server” kunt u de gewenste configuratie kiezen en hoeft u alleen rekening te houden met uw eigen websites en webapplicaties. Aan de andere bent u wel de beheerder van de server. Natuurlijk kunt u het beheer overlaten aan uw provider of een externe beheerder.

Een VPS lijkt in sommige gevallen op een shared hosting account omdat er één server wordt opgedeeld in meerdere virtuele servers. Met de juiste setup zal dit geen probleem zijn en zijn alle resourcen zo opgedeeld dat u geen overlast hebt van andere VPSsen. Door het opdelen van één fysieke server in meerdere virtuele servers is de VPS een voordelige optie in tegenoverstelling tot een dedicated server.

Hoeveel kost webhosting?

De keuze uit twee soorten zakelijk hosting is misschien nog eenvoudig, maar wanneer u de prijzen gaat vergelijken is het een heel ander verhaal. Zo kan een hosting pakket voor €15,- per maand net zo goed zijn als een pakket voor €50,-. Een hostingpakket van €5,- daarentegen is niet te vergelijken. Hosting pakketten met het aanbod van onbeperkte webruimte en bandbreedte zijn ongeloofwaardig. Voor elke server zijn de resources beperkt en zal overmatig gebruik leiden tot een slechte bereikbaarheid van uw website. U kunt zich voorstellen dat het vrij onmogelijk is om voor €60,- per jaar een goede dienst te leveren. Naast de kosten voor de server en de aansluiting aan het internet heeft ook een hostingprovider bedrijfskosten en vergeet ook niet de kosten voor en goede klantenservice en support!

Misschien maakt u op dit moment wel gebruik van een goedkoop webhosting pakket. Vaak gaat dit ook een lange tijd goed, tot dat de server vol raakt en/of een aantal websites iets drukker worden. Wilt u er zeker van zijn dat uw website op een goede webhost draait? Begin dan met het monitoren van uw website. Een van de grootste en meest betrouwbare diensten is Pingdom. Zij bieden voor uw website een gratis account aan, inclusief alle opties die u nodig heeft. Met Pingdom komt u er snel achter hoe hoog de performance en de betrouwbaarheid van uw website is.

Hoeveel hosting is uw website waard?

In het begin zult u de prijs van het hosting pakket vergelijken met bedrag dat u bereid bent te betalen. Wanneer uw website beter bezocht wordt en producten begint te verkopen, is het veel eenvoudiger om een budget te bepalen. Gebruik het onderstaande voorbeeld om uw hostingbudget te bepalen:

Stel dat uw website op een VPS draait voor een maandbedrag van €59,-. Tel het aantal verkopen via uw website, de ontvangen contactformulieren (alleen de waardevolle reacties) en het aantal websitebezoekers per maand.

Het meest eenvoudige is dan om het maandbedrag voor het hosting door het aantal verkopen te delen. Bij de twee overige opties moet u zich afvragen hoeveel een ingevuld contactformulier of een bezoek aan uw website waard is.

Naast de commerciële overweging speelt zeker de technische kant een rol. Is uw website eenvoudig dan hoeft u waarschijnlijk geen eigen server. In vergelijking tot shared hosting biedt een VPS meer zekerheid voor de bereikbaarheid van uw webshop. Vergelijk ook de kosten voor uw website met de kosten van uw andere verkoopkanalen.

Hoe moet ik het juiste webhosting pakket dan kiezen?

Om een slechte bereikbaarheid of hoge verhuiskosten van uw website te voorkomen is het voordelig om een plan te maken. De volgende tips zullen u helpen bij de juiste keuze:

  • Maak als eerst een lijst met vragen en technische specificaties die nodig zijn voor uw website.
  • Selecteer 5-10 hostingbedrijven waarbij u een goed gevoel heeft.
  • Neem via de telefoon contact op met elk bedrijf en bespreek een klein aantal vragen van uw lijst. Worden deze eerlijk beantwoord en neemt men de tijd?
  • Stuur uw complete lijst op via e-mail. Worden uw vragen compleet en snel beantwoord? Worden al uw technische specificaties door de provider als “mogelijk” aangegeven?
  • Is het mogelijk om uw gekozen hostingpakket te veranderen (kleiner of groter) zonder een lange downtime voor uw website?
  • Biedt de provider verschillende soorten webhosting aan? Het is belangrijk om te weten of de provider van alle markten thuis is.
  • Laat u adviseren over het soort hosting: shared hosting (webhosting) of een eigen server? Zet deze vraag ook op uw lijst en vergelijk de reacties van de verschillende providers met elkaar.
  • Controleer hoe de hostingprovider omgaat met klachten/vragen die zij ontvangen via social media (Twitter).
  • Lees de beoordelingen die via het internet te vinden zijn. Wanneer er geen beoordelingen te vinden zijn, wil dit niet zeggen dat een dienst of bedrijf slecht is. Niet elke klant laat zijn mening op internet achter.

Door de lijst met vragen en eisen te vergelijken met de antwoorden of reacties van de hostingproviders zal uw selectie iets kleiner worden. Bent u nog steeds niet zeker?
Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Gepubliceerd in: Website beginnen