Verbeter de zoekresultaten voor uw eigen naam in Google

Uw eigen naam in Google

Als ondernemer vindt u het zeker belangrijk om met uw eigen naam bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen. Maar eigenlijk is het nog veel belangrijker dat er de juiste resultaten staan. Wanneer leveranciers, bedrijven of de media op uw naam zoeken, wilt u natuurlijk positief voor de dag komen. Zeker de eerste pagina is bepalend, omdat de internetgebruiker meestal niet verder klikt. Staat er een video, foto of een artikel dat schadelijk is voor uw reputatie, zorg er dan voor dat alle negatieve resultaten verdwijnen. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen!

Voorbeelden van negatieve “eigen naam” resultaten in Google

Zoekresultaat Marco Bakker Zoekresultaat Eric Lucassen

In beide gevallen staan de resultaten op de eerste pagina en is het nieuws gedateerd. De informatie is waarschijnlijk minder relevant dan sommige resultaten op pagina 2 of 3. In het geval van populair nieuws zal het zeker moeilijker zijn om de resultaten op te ruimen, maar wanneer het bericht ouder is, dan zijn de kansen groter!

De zoekmachine resultaten voor uw eigen naam in Google aanpassen

Er zijn 2 manieren om de eerste pagina van Google te veranderen: door ervoor te zorgen dat er meer “goede” resultaten bij komen of door een verzoek in te dienen om een resultaat te laten verwijderen.

Tips voor meer “goede” resultaten

Is er een resultaat dat u liever naar de 2e pagina voor een zoekopdracht wilt verplaatsen? Zorg dan voor meer resultaten die tussen het eerste en het ongewenste resultaat kunnen komen. Gebruik de onderstaande punten om het ongewenste zoekmachineresultaat naar de 2e of zelfs 3e pagina te verplaatsen.

  • Maak een profiel/auteurs pagina aan op uw zakelijke website of blog.
  • Vul uw LinkedIn profiel aan: een volledig LinkedIn profiel heeft meer kans om bovenin de zoekresultaten te komen, dan een profiel met weinig informatie. Vergeet niet om links te plaatsen naar uw eigen websites.
  • Optimaliseer uw Google+ profiel: net als de andere social media profielen is Google+ een makkelijke manier om een extra resultaat te krijgen.
  • Heeft u een bijzondere hobby of vaardigheid die u graag met iedereen deelt? Maak hiervoor een website aan. Het hoeft niet erg kostbaar te zijn! Een gratis WordPress website is ruim voldoende. Gebruik wanneer mogelijk uw naam als domeinnaam.
  • Maak meer social media profielen aan en onderhoud deze goed: social media profielen komen vaak hoog in zoekmachines te staan. Dit is dus een makkelijke manier om meer zoekresultaten te krijgen. Plaats regelmatig content voor een sneller resultaat. Let op! Gebruik alleen de relevante social media profielen.

Om een pagina in de zoekmachines naar boven te schuiven, is het belangrijk dat u deze optimaliseert. Binnen WordPress kunt u dit doen met behulp van de WordPress SEO plugin. Gebruik dan uw eigen naam als focus zoekwoord. De verbetertips van de zoekwoordanalyse kunt ook gebruiken voor andere profielen, waar deze tool niet aanwezig is.

Ongewenste links verwijderen

Is het resultaat dat bij uw eigen naam in Google verschijnt echt schadelijk en verdwijnt deze niet naar de 2de pagina? Probeer er dan voor te zorgen dat de link wordt verwijderd. Dit kunt u op 2 manieren doen:

  • De webmaster/website eigenaar van de site vragen om het weg te halen. Stuur een professionele e-mail met de vraag om de pagina te verwijderen. Werkt dit niet? Probeer het dan via het hosting bedrijf.
  • Dien een verwijderingsverzoek in bij Google. Dit kunt u doen via het formulier op deze pagina. Let op! Er is geen garantie dat Google het resultaat ook echt verwijdert.

Lukt het niet om de link te verwijderen? Probeer dan alsnog om er extra resultaten tussen te krijgen en verschuif de ongewenste link naar de 2e pagina!

Afbeeldingen voor de Google resultaten optimaliseren

Worden er foto’s weergeven in Google en bent u niet tevreden met de weergegeven foto’s? Voeg dan op de verschillende websites uw afbeeldingen toe en vul bij de ALT tag uw eigen naam in. Hierbij kunt u denken aan social media, maar ook blogs waarvoor u geschreven heeft en alle andere websites waar u een foto kan plaatsen. Zorg ervoor dat u verschillende foto’s plaatst, zodat Google niet steeds dezelfde foto van u indexeert. Denk eraan! Om er voor te zorgen dat het beter werkt is het belangrijk dat u uw eigen naam in de buurt van de foto plaatst.

Net als bij het optimaliseren van uw bedrijfswebsite, is het belangrijk om vooral geduld te hebben. Een ongewenst resultaat verdwijnt niet binnen enkele dagen. Controleer regelmatig de resultaten om te kijken of er nieuwe ongewenste resultaten bijkomen. Tip! Gebruik Google Alerts om uw eigen naam in Google te volgen.

Gepubliceerd in: Online marketing tips