Domeinnamen registreren, waar moet u op letten?

Domeinnamen registreren

Een van de eerste dingen die u doet, wanneer u een website wilt beginnen, is het registreren van een domeinnaam. Veel domeinnamen zijn echter al geclaimd, waardoor het soms lastig kan zijn om een geschikte domeinnaam te vinden. Een optie is dan om een domeinnaam uit quarantaine te registreren of een domeinnaam over te nemen/kopen. Domeinnamen registreren kan dus op verschillende manieren, maar waar moet u nu op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

De domeinnaam controleren

Veel beginnende online ondernemers denken dat, wanneer er voor een domeinnaam geen website bestaat, deze ook vrij is. Vaak is het echter zo dat deze domeinnaam wel geclaimd is, maar de eigenaar verder geen website heeft. Of de domeinnaam echt vrij is, kunt u controleren via een Whois tool, bijvoorbeeld via de domeinnaam controle op onze website. Heeft u een goede domeinnaam bedacht en is deze vrij voor registratie? Wacht dan niet te lang met registreren! Goede domeinnamen kunnen de volgende dag al door iemand anders zijn geclaimd en dat zou natuurlijk erg jammer zijn.

Wanneer is een domeinnaam geschikt?

Is de domeinnaam beschikbaar, dan betekent dit niet dat de domeinnaam een goede keuze is. Om bijvoorbeeld verwarring te voorkomen is het belangrijk dat u wat verder kijkt dan de beschikbaarheid. De volgende tips kunnen u helpen bij het kiezen van een geschikte domeinnaam:

  • Zijn er websites die een soortgelijke domeinnaam hebben. Één letter verschil kan ervoor zorgen dat de potentiële klant de website van de concurrent bezoekt. Bijvoorbeeld: website-maken.nl is geen verstandige keuze als er ook al een website bestaat met de domeinnaam websitemaken.nl
  • Houd ook rekening met naam/merk bescherming. Het is uiteraard niet toegestaan om een naam te gebruiken die beschermd is. Gebruik dus geen grote merken in uw naam, tenzij u toestemming heeft.
  • Om toekomstige problemen te voorkomen, raden wij u ook aan om alvast domeinnamen met een soortgelijke spelling of andere extensie (TLD) te claimen. Dit zorgt ervoor dat niemand een soortgelijke domeinnaam gaat gebruiken en dus klanten steelt!

Wanneer welke domeinnaam extensie gebruiken?

Er zijn veel verschillende domeinnaam extensies die u kunt gebruiken. In Nederland is de meestvoorkomende extensie uiteraard .nl, maar wanneer u ook aan het buitenland levert, is het belangrijk om de passende extensie te gebruiken. Behoren de buurlanden tot uw doelgroep of bent u van plan om in de toekomst naar het buitenland uit te breiden? Dan is het dus belangrijk om de verschillende extensies te controleren én registreren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de domeinnaam in Nederland beschikbaar is, maar in Duitsland of België niet meer. De extensie speelt dus ook een belangrijke rol bij het registreren van domeinnamen en het vinden van een goede domeinnaam wordt hierdoor niet makkelijker.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal “hippe” domeinnaam extensies, die u voor uw website kan gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: .school, .club, .online, .life of .sport. Dit soort domeinnaam extensies worden nog niet veel in Nederland gebruikt, maar zijn wel een optie wanneer u geen geschikte domeinnaam kan vinden. Deze domeinnaam extensies kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer u twee woorden met elkaar wilt combineren. Bijvoorbeeld: vrije en school (vrije.school) of golf en club (golf.club).

Extra domeinnamen registreren als merkbescherming

Op het moment dat u als ondernemer een nieuw idee voor een webapplicatie heeft, blijft het vaak bij de registratie van één domeinnaam. Deze gebruikt u dan voor de website en de e-mailadressen. Op het moment dat uw idee succesvol wordt, staan er vaak mensen klaar die het concept gaan na-apen. In sommige gevallen is dit goed voor de marktontwikkeling.

Een negatieve invloed voor uw concept is wanneer deze concurrenten een andere variant van uw domeinnaam voor hun website gebruiken. Natuurlijk gaat het te ver om van tevoren alle varianten TLD’s van een domeinnaam te registreren, maar wel de domeinnamen die erg eenvoudig te registreren zijn. Niet zeker welke soorten domeinnamen dat zijn? Wij helpen u graag.

Voor een aantal domeinnaam extensies worden verschillende eisen gesteld, dat kunnen o.a. zijn: Dat u als persoon of bedrijf binnen het land van de domeinnaam een huisvesting heeft of zakelijke relaties met lokale bedrijven onderhoudt. In sommige gevallen zijn er wel oplossingen, bij een .de domeinnaam (Duitsland) is het nodig voor de admin-contact over een adres in Duitsland te beschikken. Wanneer u deze niet heeft, kunnen wij deze aanbieden tegen een klein vergoeding.

Domeinnamen uit quarantaine registreren

Er bestaan domeinnamen die nog niet eerder zijn gebruikt, maar er zijn ook domeinnamen die na gebruik door de eigenaar worden vrijgegeven. Deze domeinnamen zitten dan eerst 40 dagen in quarantaine en kunnen dan opnieuw worden geclaimd. Is het verstandig om een domeinnaam uit quarantaine te registreren? Dat verschilt per domeinnaam. Het kan een risico zijn, omdat de domeinnaam eerder een penalty van Google heeft gekregen of slechte links nog niet uit Google zijn verwijderd. Ook kan het zijn dat de oude website veel negatieve reviews heeft gekregen, waardoor uw nieuwe website hiermee in verband kan worden gebracht. Een goed onderzoek is dus belangrijk. Een gebruikte domeinnaam kan echter ook kansen bieden. Een domeinnaam die langer bestaat kan al meer autoriteit hebben opgedaan dan een nieuwe domeinnaam.

Bent u op zoek naar een domeinnaam die al eerder is gebruikt? Kijk dan eens op domeinfreak.nl! Op deze website vindt u verschillende domeinnamen die op dit moment net uit quarantaine komen. Deze website is ook een goede manier op inspiratie op te doen voor uw eigen domeinnaam.

Kan ik een domeinnaam ook overnemen?

Er zijn dus verschillende opties om een domeinnaam te krijgen. Wij hebben het eerder in deze blogpost al gehad over een nieuwe domeinnaam of een domeinnaam uit quarantaine registreren, maar het is ook mogelijk om een domeinnaam van iemand over te nemen. Bent u op zoek naar een domeinnaam die al geclaimd is, maar niet wordt gebruik? Dan kunt u deze overkopen van de eigenaar. Het nadeel is wel dat deze domeinnamen vaak veel duurder zijn, dan de jaarlijkse kosten voor een domeinnaam. Sommige partijen registreren verschillende domeinnamen om deze vervolgens voor veel geld te kunnen verkopen.

Daarnaast kan het ook zijn dat de domeinnaam al wel eerder is gebruikt door de eigenaar. Net als bij een domeinnaam uit quarantaine is het dan belangrijk om te onderzoeken waarvoor de domeinnaam eerder is gebruikt. Google de domeinnaam om te kijken of er negatieve informatie over de domeinnaam te vinden is.

Heeft u moeite met het vinden van de juiste domeinnaam, bent u niet zeker over de verschillende extensies of wilt u een domeinnaam laten registreren? Neem dan contact op met finalwebsites!

Gepubliceerd in: Website beginnen