Lijst met WordPress pluginsWij bouwen en optimaliseren WordPress websites elke dag en natuurlijk gebruiken ook wij plugins voor de functionaliteit die wij in WordPress missen. In deze lijst vindt u de WordPress plugins die wij regelmatig voor onze websites en die van onze klanten gebruiken. Heeft u interesse in onze dienst Premium WordPress Hosting? De plugins in de onderstaande lijst zullen wij (op enkele uitzonderingen) binnen de hosting-overeenkomst updaten. Staat uw favoriete WordPress plugin er niet bij? Stuur ons dan een bericht en misschien is deze plugin een goede aanvulling voor onze lijst met WordPress plugins.

De basisfuncties van WordPress verbeteren

 • Toolset Types – Maak extra post types aan of definieer extra velden voor uw post types (blog post, pagina en custom post types). Met Types is het mogelijk om dit soort zaken aan te passen. Bouw uw eigen content management systeem op maat!
 • TinyMCE Advanced – Hiermee is het mogelijk om de WordPress WYSIWYG editor uit te breiden. Beschik over alle opties (o.a. tabellen, styles, adv. links, etc.) die TinyMCE te bieden heeft.
 • Widget Logic – Met deze functie is het mogelijk om widgets onder een bepaalde voorwaarde wel of niet te tonen (maakt gebruikt van de standaard WordPress condities)
 • WP-Mail-SMTP – Standaard verstuurt WordPress elke email met behulp van de PHP mail() functie. Deze plugin biedt de mogelijkheid om uw eigen SMTP server te configureren.
 • Smart WYSIWYG Blocks Of Content – Dit eenvoudige maar krachtige plugin maakt een custom post type aan en via een widget kan de inhoud van deze posts eenvoudig in de sidebar worden geplaatst.
 • WP Better Emails – De standaard mailtjes die via WordPress worden verstuurd zijn niet opgemaakt. Deze plugin biedt de mogelijkheid om deze berichten als HTML mail met o.a. een logo te versturen.
 • AVH Extended Categories Widgets – De standaard widget van WordPress is erg simpel en heeft zelfs een probleem met het titel attribuut. Deze plugin biedt veel meer opties en is een goede vervanging.

WordPress website optimaliseren

 • WP Super Cache – Zonder een cache plugin is uw website minder snel. Op de servers bij finalwebsites is de Supercache plugin verplicht voor elke WordPress website.
 • Yoast SEO – In de basis beschikt WordPress maar over beperkte functies voor zoekmachineoptimalisatie. Dit SEO plugin is erg compleet en wordt regelmatig geüpdatet. Naast de technische mogelijkheden biedt Yoast SEO tools voor de content optimalisatie.
 • Redirection – Op het moment dat uw website langer bestaat, zullen er links zijn die naar oude URL’s verwijzen. Met deze plugin kunt u deze omleiden naar de juiste bestemming.
 • Broken Link Checker – Voor Google én uw bezoekers wilt u geen 404 fouten op de website vertonen. Deze plugin kunt u gebruiken om deze te traceren.
 • Imsanity – Deze plugin gebruiken wij vooral voor websites van fotografen. Om te voorkomen dat er een te zware afbeelding in de media bibliotheek terecht komt, wordt met deze plugin elke foto automatisch verkleint. De maximum afmeting kunt u zelf opgeven.
 • Compress JPEG & PNG images – Wanneer het verkleinen van afbeeldingen met Imsanity niet voldoende is, kan deze plugin verder helpen. De plugin comprimeert alle versies van uw JPG en PNG afbeeldingen zonder dat de kwaliteit van uw afbeelding wordt verminderd. Voor het gebruik van de plugin heeft u een TinyPNG account nodig. TinyPNG is een betaalde dienst waarbij de eerste 500 optimalisaties gratis zijn. De plugin verkleint ook de afbeeldingen, dus Imsanity heeft u niet nodig wanneer u deze plugin gebruikt.
 • Relevanssi – De zoekfunctie in WordPress levert vaak niet de juiste zoekresultaten en helaas zijn er geen opties om de zoekresultaten te manipuleren. Relevanssi is hiervoor de oplossing.
 • SearchIQ – Naast Relevanssi mag deze zoekfunctie zeker niet op onze lijst ontbreken. Deze plugin werkt iets anders, namelijk met een externe service. De plugin/service indexeert de inhoud van alle posts en vervangt uw standaard zoekveld met een “Live Search” functie.

Uw WordPress website beveiligen

 • AVH First Defense Against Spam Plugin – Een van de grootste problemen met spam is niet de spam die binnen uw website of email terecht komt, maar de spambots die continue uw website benaderen. Deze plugin houdt een groot aantal slechte bots tegen en beschermt zo uw website.
 • Akismet – Deze plugin van Automattic wordt samen met WordPress geïnstalleerd. Wanneer u veel spam reacties krijgt, kan het erg handig zijn om deze plugin te activeren.
 • Cerber Security & Limit Login Attempts – De meeste brute force attacks zijn mogelijk omdat de standaard loginpagina een bekend doel is. Met deze plugin is het mogelijk om het adres van uw loginpagina te wijzigen. Naast deze functie biedt de plugin nog over een aantal andere functies ter beveiliging van uw WordPress website
 • Contact Form 7 Honeypot – Deze kleine extensie hoort eigenlijk bij de Contact form 7 plugin, maar omdat het ervoor zorgt dat u minder spam via uw formulieren ontvangt, staat het bij ons in de groep “beveiligen”.

Web formulieren voor WordPress

 • Contact Form 7 – Dit contact form plugin is erg populair en met extra uitbreidingen is er veel mogelijk zonder te programmeren. Wij vinden het niet de meest gebruiksvriendelijke plugin, maar het is wel een betrouwbare oplossing.
 • Contact Form DB – Met deze functie worden alle formulier inzendingen opgeslagen. De plugin werkt met een groot aantal populaire contact form plugins.
 • Ajax Contact Form – Een eenvoudig contact formulier, gebouwd door finalwebsites, De plugin heeft so veel opties, maar wel genoeg voor de meeste contact pagina’s.
 • Custom Contact Forms – Wanneer u regelmatig web formulieren wilt bouwen, dan is deze plugin erg geschikt. Erg gebruiksvriendelijk, maar helaas minder flexibel met uitbreidingen.

Online marketing en analytics

 • Clicky Analytics – Naast Google Analytics is Clicky een veel gebruikt web statistieken programma. Met deze plugin plaatst u de Clicky tracking code en heeft u eenvoudige statistieken/overzichten in het WordPress dashboard.
 • Mailmunch :: Grow Your Email List  – Voor het verzamelen van nieuwsbriefinschrijvingen biedt Mailmunch verschillende opties om de aandacht van uw bezoekers te trekken. Er is een gratis versie met beperkte functionaliteit beschikbaar. De upgrades beschikken over meer opties.
 • MyMail :: Email Newsletter Plugin* – Op het moment dat het aantal inschrijvingen voor uw nieuwsbrief te hoog wordt, is het soms voordeliger om een premium plugin zoals MyMail te gebruiken. Met MyMail verstuurt u de nieuwsbrief rechtstreeks vanuit uw WordPress applicatie.
 • Google Analytics door Yoast – De plugin voor Google Analytics plaatst de tracking code en toont de recente sessies en bezoekers binnen het WordPress dashboard.
 • Monarch Social Sharing Plugin – Er zijn erg veel plugins die social media buttons op uw website plaatsen. Deze plugin heeft een aantal extra functies die vooral een attractieve plaatsing mogelijk maken. De plugin houdt ook bij hoeveel deel acties zijn uitgevoerd. Dit premium plugin is helaas niet los verkrijgbaar, maar onze premium hosting klanten mogen de plugin gratis gebruiken.
 • Really Simple Twitter Feed Widget – Voor het tonen van uw eigen Tweets adviseren wij deze Twitter widget. Voor het gebruik van de widget moet u eerst een Twitter applicatie aanmaken.

Extra functionaliteit binnen WordPress

 • Meta Slider – Voor het maken van image sliders is deze plugin erg handig. Een simpel interface en 4 soorten sliders maken dit gratis slideshow plugin erg krachtig. Via shortcodes kunnen de slideshows in elke pagina of post worden geplaatst.
 • WP All Import (Pro)* – Wij gebruiken deze plugin op enkele websites voor het automatisch updaten en invoeren van gegevens die via externe bronnen ter beschikking worden gesteld. Naast een upgrade naar de Pro versie, kunnen wij de uitbreiding voor WooCommerce aanbevelen.
 • Polylang* – Voor een meertalige website adviseren wij Polylang als een gratis variant voor WPML. Polylang is eenvoudiger in gebruik en zorgt voor minder vertraging. Het WordPress Dashboard werkt sneller dan bij WPML. Bent u van plan om een meertalige website op te zetten? Probeer dan eerst Polylang!
 • TablePress – HTML tabellen bewerken, binnen de WordPress editor, is niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Met TablePress is het mogelijk om via een eigen interface mooie tabellen te creëren.
 • WP Shortcode by MyThemeShop – Voor shortcodes zijn er een aantal plugins beschikbaar en naast de plugin van MyThemeshop zijn er zeker nog andere goede plugins. Wij gebruiken deze plugin regelmatig omdat de shortcodes flexibel zijn en de gegenereerde elementen er mooi uit zien.
 • Divi Builder* – Wij hebben verschillende PageBuilder tools geprobeerd en bijna alle hadden één kenmerk gemeen: WordPress wordt er niet sneller van! De Divi Builder is hierop een uitzondering. Deze plugin levert een snel interface en een aantal zeer aantrekkelijke functies. Helaas is deze plugin niet los verkrijgbaar en alleen te koop via een lidmaatschap bij ElegantThemes. Het goede nieuws is dat premium hosting klanten bij finalwebsites de plugin gratis mogen gebruiken.

Overige functies en tools

 • All-in-One WP Migration – Voor het verhuizen of migreren van een “standaard” WordPress website is deze plugin erg geschikt. Met de FTP uitbreiding (premium add-on) is het ook een goede tool voor regelmatige backups.
 • Loco Translate – Voor het vertalen van WordPress templates of plugins gebruiken wij Loco Translate. De plugin heeft een interface dat eenvoudig is in gebruik en werkt met (bijna) alle plugins en templates waar vertalingen mogelijk zijn.
 • Restrict Content – Soms wilt u dat een pagina of een deel ervan niet zichtbaar is voor de bezoeker of alleen maar voor gebruikers met een bepaalde gebruikersrol. Deze plugin biedt deze optie op pagina of (custom) post niveau.
 • Related Posts for WordPress – In het verleden hebben wij verschillende plugins geprobeerd voor het tonen van gerelateerde posts. Meestal waren de getoonde posts niet zo relevant of gebruikte de plugin te veel RAM geheugen bij het selecteren van de posts. Deze plugin is misschien wel het enige plugin dat deze tekortkomingen niet vertoont. Wij zijn erg tevreden met de werking van de gratis versie van Related Posts for WordPress.
 • Force Regenerate Thumbnails – Op het moment dat u van WordPress template wisselt of een nieuwe afmeting voor uw foto’s definieert, is het nodig om alle afbeeldingen opnieuw te genereren. Deze plugin maak de nieuwe versies aan en verwijdert ook de oude bestanden.
 • Better Search & Replace – Ook deze plugin gebruiken wij erg vaak voor bijvoorbeeld het vervangen van de host name binnen de WordPress SQL database. Deze plugin werkt erg betrouwbaar en vervangt zelfs de teksten binnen de “serialized” data.

*Deze plugins vallen door de complexiteit buiten de WordPress update service die wij samen aanbieden met ons Premium hostingpakket. Natuurlijk is het mogelijk om het onderhoud voor deze plugins door ons te laten uitvoeren. Wij zullen de kosten voor de werkzaamheden altijd vooraf met u overleggen.

WooCommerce

Wanneer wij binnen WordPress een webshop bouwen, is WooCommerce zeker dé plugin die wij gebruiken. WooCommerce is functioneel, gebruiksvriendelijk en er zijn veel uitbreidingen die de gewenste functionaliteit binnen uw webshop mogelijk maken. Omdat WooCommerce zo specifiek en uitgebreid is, vermelden wij geen plugins voor WooCommerce in deze lijst. Raadpleeg deze blogpost voor een (klein) overzicht.

Door de complexiteit van een webshop met WooCommerce is het voor ons niet mogelijk om hiervoor updates binnen de Premium hosting overeenkomst uit te voeren. Kies voor uw webshop het WooCommerce pakket en besprek het onderhoud voor uw webshop met ons.

Jetpack

Met de installatie van Jetpack heeft u toegang tot een aantal modules die door Automattic zijn ontwikkeld. De meeste Jetpack modules zijn erg eenvoudig te gebruiken, maar hebben minder opties. Wij installeren Jetpack regelmatig voor het gebruik van de volgende modules:

 • Abonnementen – Een vereiste functie voor uw blog met een reactieformulier
 • Beveiligen – Misschien wel de meest efficiënte module om Bruteforce attacks te beperken
 • Commentaar – Het standaard reactieformulier in WordPress is niet gebruiksvriendelijk. Gebruik daarom deze module ter vervanging
 • Contactformulier – Wanneer er maar een simpel contactformulier nodig is, heeft deze module onze voorkeur
 • Gerelateerde berichten – Deze functie is erg goed, maar helaas zijn er weinig opties om de lijst met berichten aan te passen
 • Widget-zichtbaarheid – Een alternatieve functie t.o.v. Widget Logic met minder mogelijkheden, maar wel eenvoudiger in gebruik.

Deze lijst met WordPress plugins is voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2017.