Stappenplan WordPress website publiceren

Onlangs hebben wij onze nieuwe website Template Scout gepubliceerd. Tijdens de werkzaamheden hebben wij ons stappenplan  “WordPress website publiceren” verder ontwikkeld. Deze willen wij graag met u delen.

Stappenplan WordPress website publiceren

Hoezo een stappenplan?

Naast het bouwen van een website en het plaatsen van teksten en afbeeldingen, is het belangrijk dat uw website goed functioneert en geen fouten bevat. Helaas gaat er tijdens het publiceren van een WordPress website nog regelmatig iets mis of worden er soms dingen vergeten. Een stappenplan of checklist biedt hier de oplossing.

Uw website voor zoekmachines optimaliseren? Bekijk dan de finalwebsites SEO Checklist.

Ons 25 stappenplan: WordPress website publiceren

De onderstaande lijst heeft een bepaalde volgorde. Bovenaan vindt u de meest belangrijk onderwerpen en onderaan staan de (iets) minder belangrijke acties. Wanneer u van plan bent om een nieuwe website te beginnen, is ons laatste artikel over het installeren van een WordPress website ook erg interessant.

Tijdens het publiceren van uw WordPress website is het belangrijk dat zoekmachines en bezoekers geen toegang hebben tot uw website. Deze checklist is gemaakt voor een WordPress website, maar de meeste acties zijn ook voor andere soorten websites van toepassing.

  1. Zijn alle teksten en afbeeldingen ingevoerd en staan alle pagina’s zoals gepland op uw website? Het is dus belangrijk dat uw website compleet is voor dat u verder gaat.
  2. Werken alle links en zijn voor alle afbeeldingen een ALT tag ingevoerd? Deze test kunt u uitvoeren met een link-checker tool zoals Screaming Frog. Met de gratis versie kunt u een kleinere website prima testen.
  3. Heeft u voor de website meer dan 1 domeinnaam geconfigureerd? Zorg dan ervoor dat de website maar op één domeinnaam reageert. Gebruik redirects voor alle overige domeinnamen.
  4. Wordt er voor uw WordPress website een XML sitemap aangemaakt? Wij gebruiken de sitemap functie die samen met het Yoast SEO plugin wordt geïnstalleerd. Vergelijk het aantal pagina’s uit de sitemap met het aantal pagina’s dat het link-checker tool heeft gevonden.
  5. Heeft u een robots.txt bestand aangemaakt?

Vermeld hier de bestanden en mappen die een zoekmachine robot niet mag indexeren, bijvoorbeeld:

User-agent: *
Disallow: *.php
Disallow: */feed/
Sitemap: http://www.uwdomeinnaam.nl/sitemap_index.xml

De eerste “Disallow” regel zorgt ervoor dat er geen PHP script wordt geïndexeerd. De tweede regel zorgt ervoor dat de RSS feeds van uw WordPress website niet geïndexeerd worden. Plaats in dit bestand ook de URL van de XML sitemap. Het is goed mogelijk dat er nog meer of andere regels nodig zijn, maar dat is afhankelijk van uw website.

  1. Tijdens het bouwen van uw website is het belangrijk dat Google en andere zoekmachines niet uw website gaan indexeren. Hiervoor biedt WordPress een functies die ervoor zorgt dat alle pagina’s op noindex staan. Vergeet niet om deze instelling te wijzigen.
  2. Hebben alle (belangrijke) pagina’s een unieke META omschrijving? Ook al speelt de META omschrijving geen rol bij de vindbaarheid van uw website, deze wordt echter wel getoond binnen de zoekresultaten. Het is al moeilijk genoeg om binnen Google gevonden te worden, het zou toch erg jammer zijn als een bezoeker door een ontbrekende META omschrijving op een ander resultaat zal klikken.
  3. Zijn er URL’s van oude webpagina’s die niet meer bestaan? Zorg ervoor dat deze worden omgeleid naar de nieuwe bestemming. Wij gebruiken hiervoor het Redirection plugin voor WordPress.
  4. Controleer de error_log bestanden op foutmeldingen die ontstaan tijdens het bezoeken van uw site. Het gebeurt wel vaker dat een plugin of functie slecht werkt en veel fouten produceert die u niet ziet maar die wel de website vertragen.
  5. Wordt van uw WordPress website een “cache” versie bijgehouden? Wij installeren voor elke WordPress website de Super Cache plugin. Hierdoor wordt de site niet alleen sneller, maar ook minder gevoelig voor hackers.
  6. Functioneren al uw web-formulieren? Elke interactie met een bezoeker die leidt tot een conversie is belangrijk voor uw onderneming. Laat uw web-formulieren door verschillende soorten mensen (jong/oud, etc.) voldoende testen.
  7. Hoe verschijnt uw website in de verschillende webbrowsers en systemen? Test uw website in alle webbrowsers die u ter beschikking staan.
  8. Zijn alle teksten vertaald? Vooral wanneer u een premium WordPress template voor uw website gebruikt, is de kans groot dat er teksten voorkomen de nog niet vertaald zijn.
  9. Verschijnt er een 404 error pagina wanneer u een niet bestaande pagina oproept? Geeft uw 404 pagina duidelijke informatie en ook navigatie-elementen die uw bezoeker laat doorklikken?
  10. Facebook en Twitter zijn belangrijke bronnen voor bezoekers op uw website. Zorg voor de juiste Schema.org code in uw website, zodat tijdens het delen van een pagina de juiste gegevens worden meegestuurd. Voor een WordPress website is het mogelijk om hiervoor de Yoast SEO plugin te gebruiken.
  11. Is de nieuwe website responsive? Naast een goed werking in de verschillende webbrowsers is een goed weergave op mobiel en tablet erg belangrijk. Controleer dus uw website op verschillende toestellen of gebruik de inspector binnen de Google Chrome webbrowser.
  12. Heeft de code voor uw web-statistieken software geplaatst? Controleer of de code voor Google Analytics of Clicky op elke pagina aanwezig is.
  13. Heeft u een backup van uw website en worden er dagelijks backup uitgevoerd? Zonder een goede backup functie loopt u het gevaar dat uw website na een storing niet meer kan worden hersteld.
  14. Bent u als website eigenaar ook in het bezit van de rechten voor alle foto’s die op uw website worden gebruikt? Controleer ook de rechten voor stockfoto’s die uw webdesigner heeft gebruikt.
  15. Heeft u een Favicon geïnstalleerd? Via de Customizer functie is het mogelijk om via een eenvoudige stap de Favicon afbeelding voor mobiel, tablet en PC te uploaden.
  16. Beschikt uw website over privacy en cookieverklaring? Beide verklaringen zijn verplicht op uw website te plaatsen. Tip, ga via Google op zoek naar template of voorbeelden.
  17. Zijn WordPress, template en alle gebruikte plugin up2date? Op het moment dat uw website live gaat is deze ook beter zichtbaar voor bots en hackers. Zorg ervoor dat alle WordPress update regelmatig worden uitgevoerd en maak zo uw website een stukje veiliger.
  18. Is een SSL certificaat voor website geïnstalleerd en worden alle bestanden/interne links via het HTTPS protocol aangeroepen. Wij adviseren een het gebruik van een SSL certificaat voor bijna elke website. Heeft u er een geïnstalleerd, controleer dan ook dat voor elke pagina een groen slotje in de adresbalk van uw browser wordt getoond.
  19. Is uw website beveiligd tegen brute force attacks en spam bots? Elk formulier op uw website is doelwit voor bots en hackers. Zorg voor een goed beveiliging van uw login pagina en alle andere web-formulieren
  20. Hoe staat het met de snelheid van uw website? Wanneer uw website een te lange laadtijd heeft zullen bezoekers uw website sneller verlaten. Ook voor Google is het belangrijk dat uw website snel wordt geladen.

Het gebeurt wel vaker dat u tijdens de controle van uw WordPress website nog meer “problemen” tegenkomt. Probeer alle problemen op te lossen voordat de website live gaat. Het is altijd beter om uw WordPress website iets later te publiceren dan dat uw bezoeker een fout of probleem tegenkomt. Staat alles goed? Meld dan uw website aan bij de Google Search Console. Hier kunt u o.a. één of meerdere pagina’s indienen voor een indexering door Google.

Gepubliceerd in: Website beginnen