WordPress website installerenWanneer u voor uw bestaande website een nieuw WordPress template wilt installeren of uw oude website wilt veranderen naar een WordPress website, dan is de opbouw van de nieuwe site op een testlocatie een belangrijke stap. Op deze manier blijft uw huidige website in de lucht en heeft u voldoende tijd uw nieuwe website voor te bereiden en te testen.

Het voorbereiden van uw testlocatie

U kunt het beste uw nieuwe of vernieuwde WordPress website op een subdomein installeren. Let hierbij op dat deze domein dezelfde tekstlengte moet hebben als domein van de productieomgeving. Wanneer uw website bijvoorbeeld op www.uwdomein.nl geïnstalleerd is, is tst.uwdomein.nl een prima keuze. De lengte is essentieel voor het omzetten van de interne links binnen de WordPress database. Het is belangrijk dat u voor deze testlocatie een nieuwe database aanmaakt. Bescherm uw testlocatie voor de buitenwereld door het gebruik van een IP adres blokkade. Plaats deze code met uw eigen IP adressen bovenaan in het .htaccess bestand in de website root van de testlocatie.

Bij dit artikel gaan wij ervan uit dat u weet hoe u WordPress moet installeren. Ook nemen wij aan dat het toevoegen van de premium WordPress template en de plugins voor u als WordPress gebruiker geen problemen zal veroorzaken.

Het omzetten van uw website van “test” naar “productie”

Wij gaan ervan uit dat WordPress volledig is geconfigureerd en dat alle teksten en afbeeldingen zijn geplaatst. Wanneer uw website op de testlocatie voldoende is getest wordt het tijd om uw WordPress website te installeren.

 1. Download (via FTP) de nieuwe WordPress template, de WordPress plugins die u in de productieomgeving wilt gebruiken en ook de map met de naam “uploads”.
 2. Maak een SQL export van de database op uw testlocatie. Wij gebruiken hiervoor meestal phpMyAdmin.
 3. Open het SQL export bestand en vervang de domeinnaam van de testlocatie met de domein van de productieomgeving. Bijvoorbeeld:  tst.uwdomein.nl =>  www.uwdomein.nl

De volgende twee stappen zijn belangrijk voordat u begint met het uploaden van de bestanden voor de nieuwe site:

 1. Maak een backup van uw oude site zodat u deze snel kunt herstellen wanneer het omzetten te lang duurt.
 2. Gebruik de onderstaande code om Google en andere bots te informeren dat uw website momenteel in onderhoud is:

Voordat u verder gaat is het belangrijk dat u eerst een nieuwe WordPress installatie uitvoert.

 1. Upload (via FTP) uw WordPress template, de plugins en de map “uploads”
 2. Importeer het SQL export bestand, dat u eerder heeft bewerkt, via phpMyAdmin
 3. Login bij uw WordPress website om de installatie te testen. Het is mogelijk dat WordPress u vraagt om de database te updaten, bevestig dan deze update.
 4. Update voor de zekerheid de permalink-structuur binnen WordPress via Instellingen => Permalinks => Wijzigingen opslaan. Hierdoor wordt het .htaccess bestand aangemaakt of gewijzigd.
 5. Test alle pagina’s om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.
 6. Verwijder de code die u bij punt 5 heeft ingevoerd uit het .htaccess bestand en uw website staat 100% live op internet.

Het is niet nodig om de testlocatie te verwijderen, omdat deze voor de buitenwereld niet toegankelijk is. Gebruik de testlocatie voor uw volgende WordPress website installatie, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe WordPress versie beschikbaar wordt.

Onderhoud na de WordPress website installatie

Wanneer uw nieuwe website qua aantal pagina’s of URL’s verschilt ten opzichte van de oude site, is het erg belangrijk dat u de oude adressen omleidt naar de nieuwe pagina’s. Hiervoor kunt u gebruik maken van de Redirection plugin. Hiermee is het erg eenvoudig om de nodige “redirects” aan te leggen, zonder daarbij enkele bestanden te wijzigen.

Lees ook deze blogpost:

Stappenplan WordPress website publiceren

Stappenplan WordPress website publiceren