Webshop-groei begint hier! Ontdek onze sitecheck

Handleiding: iDEAL betalingen plugin

Onze WordPress iDEAL plugin biedt een handige functie, waarmee het mogelijk is om via uw website een iDEAL betaling aan te bieden. Met behulp van een eenvoudige shortcode kunt u een pagina aanmaken, incl. order samenvatting, betaalformulier en een betaalbutton die de betaler gelijk naar de iDEAL pagina stuurt. De plugin is uitermate geschikt wanneer u geen webshop wilt onderhouden, maar voor een (klein) aantal eenvoudige producten via de website wilt verkopen.

Functieoverzicht

De iDEAL plugin beschikt over de volgende functies:

 • Eenvoudig op elke gewenste pagina plaatsen met behulp van een shortcode
 • Voor elke betaalformulier een eigen e-mailbericht versturen. Hierdoor is de plugin uitermate geschikt voor de betaling van e-books, online seminars en diensten.
 • Opgemaakt op basis van het Bootstrap CSS framework. Dit framework is erg populair en werkt prima met premium WordPress templates die Visual composer ondersteunen.
 • Omdat wij een grote fan zijn van het Divi WordPress theme hebben wij voor dit template extra CSS styles als optie toegevoegd.
 • Mogelijkheid om extra adres- en bedrijfsgegevens binnen het formulier te tonen.
 • Betaler wordt gelijk doorgestuurd naar de iDEAL website van de gekozen bank en niet eerst naar de Mollie betaalpagina.
 • Alle verstuurde formulieren worden opgeslagen binnen een custom post type (iDEAL betalingen). Hier kunt u alle gegevens inzien, incl. de actuele betaalstatus.
 • Maak verschillende bedankpagina’s aan voor verschillende formulieren.

Screenshots

Download en installatie

Op dit moment is de iDEAL plugin niet beschikbaar via het WordPress plugin directory. 

De iDEAL plugin installeren en configureren

 1. Download de plugin via de Github pagina.
 2. Upload dan het .zip bestand via de plugin sectie van het WordPress dashboard of via uw FTP account.
 3. Activeer de plugin en voer als eerste de Mollie API key (life of test) in.
 4. Nu kunt u de bedankpagina aanmaken. Update de post ID (deze staat in de adresbalk wanneer u de pagina wijzigt) via de instellingen pagina.
 5. Wijzig (of vertaal) de standaard teksten binnen het formulier of de e-mail met de plugin “Loco Translate”.
 6. Gebruik de shortcode voor een betaalformulier in elke pagina of post.

Shortcode attributen en voorbeelden

Hieronder vindt u de shortcodes voor het formulier en de bedankpagina. Wanneer een attribuut niet wordt ingevoerd, dan toont de iDEAL plugin de standaardwaarde Shortcode attributen voor het betaalformulier.

form_titel Titel boven de gegevensvelden. Standaard: “Uw gegevens”
order_titel Titel in de box met de order-samenvatting. Standaard: “Uw bestelling”
extra_velden Dat zijn de extra velden die u naast de contactvelden in het formulier kunt tonen (standaard: geen). Mogelijk velden zijn (door een komma gescheiden): bedrijf, adres, telefoon
product De productnaam. Standaard: “Voorbeeld product”
bedankid De post ID van de bedankpagina. Standaard staat deze op “0” en wordt de ID van de algemene instellingen gebruikt.
prijs De prijs voor het te betalende product. Standaard: “10”
incl_btw Wordt de prijs inclusief of exclusief BTW getoond? Zet de waarde op true om de prijs incl. BTW te tonen. Standaard: false
btw Het BTW percentage. Standaard: 21

Voorbeeldcode

[fws_payment_form form_titel="Klantgegevens" extra_velden="adres,telefoon" product="WordPress template" prijs="49" bedankid="23"]

Bedankpagina

De shortcode voor de bedankpagina heeft geen attributen. Plaats de shortcode [bedankt_tekst] in elke bedankpagina die u heeft aangemaakt.

Uitbreidingen en maatwerk

Afhankelijk van uw product of dienst is het mogelijk dat de functie niet precies aansluit op uw situatie. Ook in dit soort gevallen kunnen wij zeker helpen. De volgende aanpassingen (en meer) zijn mogelijk:

 • Formulier uitbreiden – Het standaard formulier bevat velden voor persoonlijke en adresgegevens. Misschien heeft u extra velden nodig of wilt u zelfs een upload functie aan het formulier toevoegen.
 • De stylesheet voor het formulier aanpassen – Wij gebruiken voor de opmaak van  het formulier het CSS framework Bootstrap. Het is mogelijk dat het formulier niet past bij uw WordPress template. Wij kunnen de style zo aanpassen dat het formulier wel bij uw website past. Voor gebruikers van Divi is er een extra stylesheet aanwezig.
 • Integratie met Mailchimp – Op het moment dat er een betaling wordt uitgevoerd, is het mogelijk om via het Mailchimp API systeem de gegevens van de klant in uw Mailchimp mailing lijst bij te werken. Dat is vooral voordelig wanneer op basis van een betaling een automatische campagne moet worden opgestart.
 • Koppeling met uw boekhoudsysteem – Op het moment dat uw boekhoudsysteem over een API systeem beschikt, kunnen wij voor een koppeling zorgen. Bijvoorbeeld voor het automatisch aanmaken van een klantfactuur.
 • Aanmaken en versturen van een PDF factuur – Tijdens de betaling heeft u alle gegevens van een klant ontvangen en deze worden gelijk omgezet in een PDF factuur. Natuurlijk wilt u de factuur samen met een bevestigingsmail naar uw klant versturen.

Heeft u een speciale wens of heeft u interesse in een van de bovengenoemde aanpassingen? Neem contact met ons op, zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

Updates en support

Toekomstige informatie over uitgevoerde updates versturen wij naar het e-mailadres dat u heeft opgegeven tijdens het download. Op dit moment wordt de iDEAL plugin niet via de WordPress repository aangeboden.

Wij zullen ons best doen om een foute werking te verhelpen. Daarnaast bieden wij zoveel informatie als mogelijk aan, waardoor het mogelijk moet zijn om de plugin zelfstandig te installeren en configureren.

Compatibiliteit met andere WordPress plugins en templates

De plugin maakt gebruik van functies die ook in de WordPress core worden gebruik. Op dit moment zijn er geen problemen met andere plugins bekend. Voor de styling van het formulier gebruiken wij het Bootstrap CSS framework. Hierdoor wordt het formulier in de meeste WordPress templates goed weergegeven.

Veelgestelde vragen

Ik heb een vraag of heb hulp nodig, wie kan ik vragen?

Helaas kunnen wij geen gratis ondersteuning leveren voor aanpassingen of problemen die door andere WordPress plugins en/of templates ontstaan. Indien u geen eigen webbouwer heeft, kunt u een bericht sturen naar support@finalwebsites.nl sturen. Wij zullen uw vraag dan bekijken en met een voorstel komen.

Kan ik het formulier ook koppelen met mijn facturatie- of boekhoudsoftware?

In principe is dat mogelijk. Voor onze eigen website maken wij gebruik van een koppeling met eFactuurdirect. Na een succesvolle betaling worden de bestelgegevens naar eFactuurdirect gestuurd.

Ik wil meer dan één product afrekenen, kan dat?

Nee, helaas is dat met onze iDEAL plugin niet mogelijk. Wilt u een bestelfunctie met een winkelmand, dan adviseren wij om een plugins zoals WooCommerce te gebruiken

Hoezo zitten de eerder genoemde uitbreidingen niet in de gratis versie?

De gratis versie van de plugin beschikt over de functionaliteit om een iDEAL betaling op uw WordPress website mogelijk te maken. Extra functies maken het plugin complexer, waardoor er meer onderhoud nodig is en eventuele storingen kunnen ontstaan bij gebruikers die de plugin op een andere manier willen gebruiken.

Gebruikte bibliotheken en modules (third party)

De onderstaande modules zijn zorgvuldig geselecteerd, maar worden niet door ons onderhouden. Beide modules gebruiken wij al enkele jaren voor de websites van onze klanten.